Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Hrvatska i dalje vrijedi drugog kruga! Ovo je bio previsok poraz

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 08:00

Uvjeren sam Hrvatska ima kvalitetu i snagu za prolazak skupine, zašto ne bi pobijedila Albaniju i Italiju? Ali, možda bi Dalić ipak neke stvari trebao mijenjati

Dogodilo se ono što sam i najavio kao mogućnost. Španjolska nije pobijedila na posjed, na igru, već na okomitost i brzinu. To je ta nova Španjolska, koja igra na drukčiji način nego ranije i pokazala je protiv Hrvatske da može daleko. Međutim, bez obzira na tih 3-0, na tu španjolsku ubojitost, mislim da je, iz hrvatskog kuta, poraz ipak previsok. Nije Hrvatska ni po igri zaslužila tako teško stradati.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nogomet je igra koja se sastoji od pogrešaka i kako će ih suparnik iskoristiti. Hrvatska je napravila tri greške u prvom poluvremenu, Španjolska ih je kaznila i to je bio ključ. Ali, ne treba zaboraviti da je Hrvatska imala veliku šansu kod 2-0, kad Budimir nije zabio, onda je pucao i Majer, u nastavku je imala isto nekoliko šansi, promašila kazneni udarac. Nije, dakle, sve u svemu to bilo napadački tako loše, nije da je Hrvatska bila potpuno nadigrana i bez šanse. Samo, na ovakvim turnirima, u takvim utakmicama moraš te šanse i zabiti. Hrvatska to nije znala, nije imala igrača, koji će proslijediti loptu u mrežu. Španjolska ih je imala. I tu je bila ta razlika. Nakon 3-0, nakon gola u zadnjih sekundama prvog dijela, bilo je jasno da je ta utakmica gotova, Španjolska nije dopustila nekakav preokret.

Iako, za Hrvatsku je dobra stvar što nije nakon tih 3-0 potonula, nego je nastavila igrati. Kažem, bilo je tu i nekih šansi, nije sve izgledalo tako tužno. I zato i dalje mislim da Hrvatska vrijedi drugog krugog, ne vidim razlog zašto ne biste pobijedili Albaniju i Italiju. Sve je to blizu, svatko svakoga može zaskočiti, vidjeli ste da Albanci nisu bili daleko od boljeg rezultata protiv Talijana. Hrvatska ovo treba zaboraviti i ići dalje, okrenuti se sad Albaniji. Pobjedom u tom dvoboju, a pogotovo jer Španjolska i Italija igraju međusobno, opet okreće perspektivu u svoju korist i sama odlučuje o sebi. No, ono što Zlatko Dalić svakako mora, jest pronaći igrača, koji će zabijati golove, koji će te šanse pretvoriti u golove. Hrvatska sad mora početi zabijati, nema više luksuz promašaja.

Ne bih izdvajao po negativnome nikoga posebno u hrvatskoj reprezentaciji. Da, možda Brozović nije na svojoj razini, možda je to što igra u Saudijskoj Arabiji ostavilo traga, međutim, nije on bio jedini problem Hrvatske. Španjolska je i u tom dijelu terena, na sredini bila konkretnija, brža i okomitija, tri veznjaka Rodri - Pedri - Ruiz odradili su odličan posao, generalno su hrvatski igrači stajali predaleko od španjolskih. E sad, bi li trebao Dalić možda malo osvježiti sredinu terena, dati priliku mlađima. Činjenica jest da u Španjolskoj igraju Yamal, Nico Williams, Pedri, imaju važne uloge u momčadi i daju joj brzinu i energiju. Ima Dalić takve igrače, poput Sučića ili Baturine, koji više i nisu toliko mladi, možda bi trebao probati s njima. Ne znam, to je njegova odluka, u svakom slučaju, tvrdim da za Hrvatsku ništa još nije izgubljeno, da u ovoj momčadi ima resursa za pobjede i prolazak skupine. Samo, više nema nikakvih kalkulacija, mora igrati na pobjede i protiv Albanije i protiv Italije. Hrvatska to može, ne bi bilo čudo da uspije!



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijašpanjolska nogometna reprezentacijaGonzalo GarciaVatreniEuro 2024

Ostale Vijesti