Reuters
Reuters

Finale prije finala: Dvoboj četiri 'wunderkinda' i dvije najubojitije reprezentacije Eura

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 05.07.24. | 08:02

Dva europska velikana, Španjolska i Njemačka, susrest će se večeras (18 sati) na Stuttgartovoj MHP Areni.

Kada govorimo o najvećim rivalima njemačke nogometne reprezentacije, u prvi red svakako ulaze dvoboji s Engleskom, zatim Italijom, Francuskom, a potom i Nizozemskom. Malo tko će Španjolsku uvrstiti u rubriku najvećih njemačkih rivala, što je pomalo i čudno jer su ove dvije reprezentacije kroz povijest odigrale čak 26 međusobnih utakmica, a omjer je prilično izjednačen. Njemačka je slavila devet puta, Španjolska osam, a u devet navrata dvoboj je završio bez pobjednika.

No, iako je Njemačka povijesno bolja, Elf je u posljednjih 35 godina slavio samo dvaput u 11 utakmica, oba puta u prijateljskim dvobojima. Španjolska je u tom periodu slavila četiri puta, od čega triput u natjecateljskim utakmicama.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Španjolska je, recimo, svladala Njemačku u finalu (za Hrvatsku nesuđenog) prvenstva 2008. golom Fernanda Torresa. Dvije godine kasnije Španjolska je s istim rezultatom svladala Elf u polufinalu Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi. Jedini pogodak tada je zabio Carles Puyol. Prije četiri godine, u utakmici Lige nacija, Španjolska je nanijela Njemačkoj najveći poraz u jednoj natjecateljskoj utakmici. La Roja je slavila s čak 6-0 (kao i protiv Hrvatske dvije godine ranije) i produžila krizu njemačkog nogometa. U toj utakmici briljirao je Ferran Torres s hattrickom. Iako Španjolska nije slavila u Kataru, onih 1-1 protiv Elfa su dodatno udaljile Njemačku od drugog kruga natjecanja.

Posljednju pobjedu u natjecateljskoj utakmici Njemačka je protiv Španjolske upisala prije 36 godina, upravo na domaćem Euru kojeg je na koncu osvojila Nizozemska.

Njemačka je, možemo reći, u posljednjih 16 godina prava 'mušterija' španjolskoj reprezentaciji koja je preko Elfa stigla do dvije velike titule, zaustavili su Nijemce na zadnjem Svjetskom prvenstvu, a, k tome, nanijeli su im i najteži poraz u povijesti.

No, unatoč tradiciji, šanse u današnjoj utakmici su 50-50. Ove dvije reprezentacije na tekućem Euru pokazale su najviše u kontekstu same nogometne igre. Igraju moderan, okomit i prilično efikasan nogomet. Najefikasniji na turniru. Njemačka je za sada zabila 10, a Španjolska devet pogodaka. Španjolska je imala najviše udaraca na turniru (84), a Njemačka je treća (71). Njemačka je druga po broju napada (265), Španjolska treća (256). Njemačka je najbolja po broju točnih dodavanja (92.3), Španjolska druga (91). Uz to, riječ je o dvije podjednako jake reprezentacije ako gledamo njihov igrački roster, a glavni napadački aduti su im 'wunderkindi', Jamal Musiala (21) i Florian Wirtz (21) na njemačkoj, odnosno Lamine Yamal (16) i Nico Williams (21) na španjolskoj strani.

Musiala, Wirtz i Williams djeluju kao veterani u usporedbi s Yamalom koji čak nije niti 'generacijski' talent, već svevremenski, u rangu Pelea, Maradone, C. Ronalda i Messija. Yamal će dan prije finala Eura proslaviti svoj 17. rođendan. Ovo mu je prva seniorska karijera, iako je po godištu tek nedavno iz pionirskog prešao u kadetski uzrast. Yamal je postao najmlađi igrač u povijesti Eura, a iako je impresionirao u utakmicama protiv Hrvatske (asistencija), Italije i Gruzije (druga asistencija), još uvijek nije zabio čime bi postao i najmlađi strijelac u povijesti natjecanja.

Musiala i Wirtz, s druge strane, već nekoliko sezona igraju na najvišoj europskoj razini. Osvojili su naslove prvaka Njemačke sa svojim klubovima i već danas se smatraju ponajboljim ofenzivnim veznjacima u Europi. Na ovom turniru Musiala je, od spomenute četvorke, prikazao možda i najbolji nogomet i trenutno je, s Gerorgesom Mikautadzeom, Ivanom Schranzom i Cordyjem Gakpom najbolji strijelac turnira s tri pogotka. Musiala je dobar dio sezone 2023/24 propustio zbog ozljede, no ozljeda na njemu, čini se, nije ostavila nikakvog traga. Musiala djeluje vrlo moćno i motivirano te je trenutno ponajveći kandidat za osvajanje Zlatne lopte (ali i kopačke) turnira.

Najveća nepoznanica od spomenute četvorke ipak je bio Nico Williams, mlađi brat napadača Gane Inakija, koji je svojevremeno također bio smatran elitnim talentom. Mlađi Williams se još nije okusio u međunarodnom klupskom nogometu, a za Athletic Bilbao je zabio 'samo' 11 pogodaka u 103 utakmice. Samim time, njemački 'wunderkindi' su nešto iskusniji od španjolskih, barem kada je riječ o broju 'velikih' međunarodnih utakmica. Međutim, Yamal i Williams su impresionirali u dosadašnjem dijelu prvenstva, a napadač Athletic Bilbaoa je potvrdio kako se radi o dribleru elitnog kalibra te da je, uz Kyliana Mbappea i Jeremyja Dokua, možda i najubojitiji igrač Eura u igri jedan na jedan.

Cijela scena večerašnje utakmice u Hamburgu postavljena je za četiri mlada 'superstara' koji prosječno imaju manje od 20 godina, kako bi u ovoj najjačoj utakmici dosadašnjeg dijela turnira, finalu prije finala, opravdali hype koji se veže uz njihova imena od samog početka kratkih profesionalnih karijera, a kojeg su do sada u više ili manje uspješnoj mjeri i opravdavali.

Oba trenera na teren će poslati sastav koji je najviše pokazao na dosadašnjem dijelu turnira. Carvajal i Cucurella su sigurni na bekovskim pozicijama La Roje, a na stoperskim pozicijama krenut će Le Normand i Laporte. Vezni red (Pedri, Rodri, Ruiz) igra u impresivnoj formi i takvog De la Fuente sigurno neće mijenjati. Između Williamsa i Yamala u napadu će započeti Alvaro Morata koji je zabio Hrvatskoj u prvom kolu i od tada golgeterski miruje. Impresivna je i španjolska klupa na kojoj Dani Olmo ima ulogu '12. igrača' i sigurno ćemo ga vidjeti na terenu u večerašnjoj utakmici. Uz to, kada vam Ferran Torres, Alex Grimaldo ili Nacho sjede na klupi, onda je jasno koliku De la Fuente zapravo ima širinu u kadru...

Julien Naggelsman isto neće mijenjati. Kimmich i Rüdiger su zagarantirani u zadnjoj liniji, a očekuje se da će Jonathan Tah i David Raum dobiti prednost ispred Nice Schlotterbecka i Maxa Mittelstädta. Kroos i Andrich sigurni su na pozicijama dvije 'šestice', a ispred njih ordinirat će Ilkay Gündogan koji također igra turnir na vrhunskoj razini. U samom vrhu napada Kai Havertz i ovaj put će dobiti prednost ispred Niclasa Füllkruga koji će, zapet kao puška, čekati svoju priliku s klupe.

Dakle, danas se susreću dvije najefikasnije i (uz Portugal) najofenzivnije momčadi turnira. Možemo samo napisati, šteta jer će već danas jedna od njih ispasti...

Mogući sastavi:

Španjolska (4-3-3): Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Ruiz - Yamal, Morata, Williams

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Kimmich, Tah, Rüdiger, Raum - Kroos, Andrich - Musiala, Gündogan, Wirtz - Havertz



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaNjemačka nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti