REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

De la Fuenteovo sveto pravilo: “Ulazi nas 11 i izlazi nas 11!“

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 10.06.24. | 09:15

Španjolski izbornik prije svake utakmice igračima ponavlja istu rečenicu i na njoj bazira taktiku svoje momčadi

I Španjolci su u zadnjoj fazi priprema za Euro i utakmicu s Hrvatskom u subotu u Berlinu. Poslovično, mnogi baš Španjolsku vide kao jednog od favorita europske smotre. Pred izbornikom Luisom de la Fuenteom zahtjevan je posao, očekivanja su visoka, a izbornik pazi na svaku sitnicu da bi iz momčadi izvukao maksimum.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Madridska Marca otkriva jedan zanimljiv detalj. Naime, De la Fuente prije svake utakmice igračima ponavlja jednu te istu rečenicu i traži od njih da je se drže od prve do zadnje minute:

"Ulazi nas 11, izlazi nas 11!", zapovijed je, koju zna svaki španjolski reprezentativac. A ona znači: 'Crveni karton je zabranjen, isključenja su smrtni grijeh. Pogotovo u završnici utakmice!'. Strogo je zabranjeno ikakvo pretjerano protestiranje zbog sudačkih odluka, padanje na suparničke provokacije, bilokakav gubitak kontrole, koji bi doveo do brojčane inferiornosti na terenu. Naravno, kaže to i De la Fuente, u nogometu ne možeš sve kontrolirati, neke prekršaje moraš napraviti, nekad i dobiti crveni karton, ali to ne smije biti zbog 'nenogometnih situacija'. De la Fuente, kao i njegovi prethodnici na španjolskoj klupi bazira svoju taktiku na posjedu, na kontroli lopte, stoga je igrač manje na terenu veliki hendikep.

Međutim, zanimljiv je i podatak da je Španjolska u novijoj povijesti zaradila tek dva crvena kartona. Jedan je dobio Gerard Pique u finalu Kupa Konfederacija 2013., kad je na Maracani srušio Neymara dok je išao sam prema golu. Drugo je isključenje zaradio Diego Llorente 2019. u kvalfiikacijskoj utakmici u Bukureštu protiv Rumunjske, a Španjolci su pobijedili s desetoricom (2-1). U svojoj su povijesti Španjolci ukupno u 22 utakmice ostali s igračem manje. Događa im se sve rjeđe i rjeđe. (T.N.)



Tagovi

Euro 2024Luis de la Fuentešpanjolska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti