REUTERS/Ognen Teofilovski
REUTERS/Ognen Teofilovski

Idemo dalje: Kauboji su u drugom krugu, Srbija tiho pala protiv Francuske, donosimo raspored predstojećih utakmica

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 21:36

Što nas čeka u drugoj fazi natjecanja?

Nakon visoke i zaslužene pobjede Kauboja protiv Ukrajine rezultatom 25:38, prolazak u drugi krug je i dalje bio pod znakom upitnika. Naime, trebala nam je pobjeda Francuske protiv Srbije u večernjem terminu kako bi Orlovi ostali na dva boda, a Hrvatska kao drugoplasirana prošla dalje. Francuzi su, kao veliki favoriti, svoj posao shvatili ozbiljno i na kraju uvjerljivo pobijedili rezultatom 29:25. Rezultat je mogao biti i puno veći da se Francuska na samom kraju nije skroz opustila, Orlovi su vili predaleko od izjednačenja da bi u finišu eventualno ugrozili Francusku.

Sve je bilo jasno već sredinom prvog dijela. Francuska se momentalno popela do prednosti +10 čime je eventualna priča o pobjedi Srbije i ispadanju Hrvatske bila neformalno ugašena. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka je jasno, Hrvatska je u drugom krugu, a mi donosimo pregled što nas sve čeka u drugoj fazi natjecanja i što točno moramo učiniti kako bi dohvatili polufinale.

Pravila su sljedeća. Kad se kompletiraju rezultati svih šest skupina, prve i druge ekipe iz svake skupine će ići dalje, u dvije velike grupe (jedan i dva). Hrvatska pripada prvoj grupi, križamo se sa skupinama A i B.

U skupini A je sve jasno. Danska je prva, Crna Gora druga. U našoj skupini C, Francuska je prva, a Hrvatska druga, no morat ćemo pričekati do sutra navečer kako bi se kompletirala skupina B koja će potom zatvoriti i sve sudionike naše prve skupine. U ovom trenutku najizglednije je da će Island proći dalje, samo je pitanje hoće li s njima Nizozemci ili Mađari. Epilog ćemo znati nešto prije 22 sata.

Što se tiče famoznog prenošenja bodova i gol-razlike, pravilo jasno nalaže kako će sve ekipe koje su prošle dalje prenijeti sve bodove koje su ostvarili protiv druge ekipe koja je prošla skupinu. Prevedeno, porazom od Francuske, Hrvatska će prenijeti nula bodova dalje, dok Francuzi idu s maksimalnih dva, baš kao i Danci.

To je važno, jer, za razliku od prvog kola gdje svi kreću od “nule”, u ovoj fazi natjecanja će neke ekipe biti u boljem položaju od ostalih. Ono što veseli je činjenica da Kauboje čeka još najmanje četiri susreta na turniru. Format skupine nalaže da se sastaju sve ekipe, osim onih koje su skupa stigle iz svoje prve skupine. Hrvatsku tako čekaju sve momčadi, osim Francuske.

Poznat je i raspored. Kauboji otvaraju drugi dio europske avanture utakmicom protiv Crne Gore u četvrtak, potom slijedi susret protiv Danske u subotu te finalno još dvije utakmice u ponedjeljak, odnosno srijedu. Igra se svaki drugi dan.

Kako smo već napomenuli na početku, valja pričekati epilog skupine B. No, znamo da kao drugoplasirani igramo protiv prvoplasirane momčadi skupine B u ponedjeljak. Po svim kalkulacijama, to trebali biti Islanđani. Zadnja utakmica stiže u srijedu, kada ćemo igrati protiv Mađarske ili Nizozemske, koja je uostalom daleko najveće iznenađenje ovog turnira.

Prve dvije ekipe iz obje skupine postat će polufinalisti turnira, dok će trećeplasirani u borbu za peto mjesto. Teško je govoriti koliko možemo napraviti u ovakvoj, zbilja strašnoj konkurenciji.

Jedno je sigurno, morat ćemo slaviti protiv Danske ili Islanda, jer bez pobjede protiv prijenosnika bodova, šanse da uhvatimo polufinale su minimalne.



Tagovi

HrvatskaDanskaCrna GoraIsland

Ostale Vijesti