Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

EHF potvrdio kandidature, Hrvatska po treći puta organizira Euro za rukometaše?

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 22.06.24. | 08:10

Lijepa naša je već dva puta samostalno organizirala Euro u muškoj konkurenciji, ali još uvijek nemamo kontinentalnu medalju s domaćeg terena

Europska rukometna federacija (EHF) objavila je koje su se zemlje kandidirale za dva europska prvenstva u ženskoj i muškoj konkurenciji 2030. i 2032. godine. Među zemljama koje su iskazale svoj interes je i Hrvatska koja želi organizirati jednu od muških europskih smotri 2030. ili 2032. godine.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na osnovu pristiglih informacija dostavljenih Europskoj rukometnoj federaciji, Izvršni odbor EHF-a je na svom sastanku 19. lipnja 2024. godine procijenio kandidature, a zatim će između srpnja i rujna obići sve zemlje. Konačnu potvrdu svih primljenih ponuda, Izvršni odbor EHF-a potvrdit će na svom sastanku u rujnu 2024.

Za Euro 2030. godine protukandidat Hrvatskoj bit će joj zajednička kandidatura Češke, Poljske i Danske, dok su za Euro 2032. godine pristigle tri kandidature: Hrvatska i Turska kao samostalni organizatori te zajednička kandidatura Njemačke i Francuske.

Inače, domaćini sljedeće dvije kontinentalne smotre rukometaša već su poznati. Danska, Norveška i Švedska ugostit će najbolje europske reprezentacije 2026. godine, a dvije godine kasnije igrat će se u Španjolskoj, Portugalu i Švicarskoj. Što se ženske konkurencije tiče, krajem godine igra se Euro u Austriji, Mađarskoj i Švicarskoj, 2026. će po prvi puta čak pet zemalja spojiti snage u domaćinstvu (Češka, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Turska), dok će se 2028. ponovno igrati u tri zemlje (Norveška, Danska, Švedska).

Sama dodjela domaćinstava za Euro 2030. i 2032. za rukometašice i rukometaše, zakazana je za 14. prosinca 2024. kad će se izvanredni kongres EHF-a okupiti u Beču. S obzirom na to da su za ženske turnire pristigle samo po jedne prijave, izvjesno je da će se 2030. igrati u Turskoj, a dvije godine kasnije domaćini će biti Njemačka, Danska i Poljska.

Podsjetimo, Hrvatska je već dva puta samostalno organizirala Europsko prvenstvo za rukometaše. Prvi puta 2000. godine, a drugo domaćinstvo bilo je 2018. godine. Na oba natjecanja završili smo na 5. mjestu. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaHrvatski rukometni savezHRSEHF

Ostale Vijesti