REUTERS/Lucy Nicholson
REUTERS/Lucy Nicholson

U 27. godini preminuo kenijski atletičar Kipyegon Bett

Vrijeme Čitanja: 1min | pon. 07.10.24. | 17:31

Bett je bio jedan od najperspektivnijih kenijskih trkača na srednje pruge

Kenijac Kipyegon Bett, osvajač brončane medalje na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017., preminuo je u nedjelju u dobi od 26 godina od zatajenja bubrega i jetre, objavila je njegova obitelj u ponedjeljak.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon što je optužen za dopingiranje Bett nije mogao nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. i na Svjetskom prvenstvu 2022., a onda je"pao u depresiju i počeo puno piti", rekla je njegova sestra Purity Kirui.

Svjetski prvak do 20 godina iz 2016., Bett je bio jedan od najperspektivnijih kenijskih trkača na srednje pruge.

Ali Svjetska atletska jedinica za integritet (AIU) suspendirala ga je na četiri godine u kolovozu 2018. nakon što je bio pozitivan na lijek za poboljšanje izvedbi eritropoetin (EPO). Uvijek je poricao da je koristio ovaj proizvod koji potiče cirkulaciju krvi.

“Pokušali smo ga ohrabriti da se vrati na stazu nakon što mu je istekla suspenzija u kolovozu 2022.”, bez uspjeha, dodala je njegova sestra.

Bett je prvi put hospitaliziran u svom rodnom gradu Kericho (zapad) prije tjedan dana. Ponovno je primljen u petak nakon što mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

"Imao je problema s bubrezima", rekao je Kirui. "Ali liječnici su shvatili da mu je i jetra uzrokovala probleme."

Kenijska atletika godinama je suočena s problemom dopinga. Nekoliko desetaka sportaša iz ove istočnoafričke zemlje bilo je pod sankcijama samo u posljednje tri godine.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Atletika

Ostale Vijesti