Germania
Germania

Viole žele ispraviti lanjsku nepravdu, Olympiacos ispisati povijest grčkog nogometa na stadionu mrskog rivala

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.05.24. | 08:02

Grci će, jasno, imati ogromno podršku s tribina jer praktički igraju na svom terenu. Stoga preostaje za vidjeti hoće li to anulirati višak kvalitete koji Viole imaju u svojoj svlačionici

Između finala Europske lige i Lige prvaka, 'smjestila' se najmanje ugledna sestrica – Konferencijska liga. Večeras se od 21 sat u Ateni sastaju Olympiacos i Fiorentina za trofej koji u početku kampanje nije najpoželjniji, ali kako natjecanje odmiče, tako se i klubovi sve više trude prolaziti dalje pa na koncu i pospremiti 57,5 centimetara visok i 11 kila težak trofej u svoje trofejne kabinete.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tko će se onda okititi naslovom? Olympiacos je u svom prvom Uefinom finalu i ima priliku na terenu mrskog rivala – AEK-a, osladiti se uspjehom i postati prvi grčki klub koji je osvojio europski naslov.

S druge strane stajat će Fiorentina koja je u lanjskom finalu Konferencijske lige poražena od West Hama i koja igra svoje šesto euro-finale. Viole su sjajno igrale od samog početka turnira, a uz to trenutno su u sjajnom nizu od 13 utakmica bez poraza u europskim utakmicama.

Na klupi im sjedi tip koji teško da može imati više talijanskije ime – Vincenzo Italiano želi ispraviti 'nepravdu' i dokopati se trofeja koji je Fiorentini skliznuo iz ruku protekle sezone kada ih je West Ham pobijedio s 2-1. Viole su odlučne, a iza te odlučnosti jasno stoje rezultati kao argument da su u atenskom finalu favoriti.

REUTERS/Louisa GouliamakiREUTERS/Louisa Gouliamaki

A favorit je bila i Aston Villa koju je Olympiacos pomeo s terena u polufinalu. Svi su očekivali komotnu pobjedu momčad na čijoj klupi sjedi meštar od euro-natjecanja, Unai Emery, a na koncu su Grci s uvjerljivih 6-2 ovjerili kartu za finalni showdown s Talijanima.

„Ovo je naše drugo uzastopno finale Konferencijske lige. I sada nam je cilj da iskoristimo lekcije koje smo naučili u lanjskom finalu i da poučeni tim iskustvom dođemo do željenog rezultata. Ovo je velika prilika za sve nas da donesemo trofej u Firencu“, komentirao je Italiano.

Olympiacos je svoju ovosezonski europsku avanturu započeo u Europskoj ligi, pa je nakon ispadanja očito ozbiljno shvatio Konferencijsku ligu. Grci dolaze u ovo finale nakon desetodnevne pauze i remija 2-2 protiv Panathinaikosa u finalnoj utakmici grčke Super lige.

„Kada sam stigao u Olympiacos, nisam očekivao da možemo dogurati ovako daleko u europskom natjecanju. Skupljao sam informacije o momčadi i polako smo svi počeli vjerovati da možemo izboriti jako dobar rezultat u ligi i u Europi. Veliki nam je svima izvor radosti činjenica da se nalazimo u finalu. Ovo je radost za sve nas u klubu, ali posebno za naše navijače“, izjavio je strateg Olympiacosa José Luis Mendilibar.

REUTERS/Murad SezerREUTERS/Murad Sezer

Grci će, jasno, imati ogromno podršku s tribina jer praktički igraju na svom terenu. Stoga preostaje za vidjeti hoće li to anulirati višak kvalitete koji Viole imaju u svojoj svlačionici.

„Olympiacos je jaka, agresivna momčad. Ako su u stanju pobijediti Aston Villu doma i u gostima, to znači da imaju veliku kvalitetu. Napadači zabijaju puno pogodaka, igraju jako dobro u kontra napadu. Igramo u njihovom gradu, stoga možete amo zamisliti kakva će nas atmosfera dočekati“, dodao je Italiano.

Očekivane postave

Olympiacos (4-3-3): Tzolakis - Rodinei, Retsos, David Carmo, Ortega - Chiquinho, Iborra, Hezze - Podence, El Kaabi, Fortounis.

Fiorentina (4-2-3-1): Terracciano - Dodô, Martínez Quarta, Milenković, Biraghi - Mandragora, Bonaventura - González, Beltrán, Kouamé – Belotti.



Tagovi

Konferencijska ligaFiorentinaOlympiacos

Ostale Vijesti