Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Varaždin je Sopića došao glave, Đalović mora riješiti problem neefikasnog napada

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 26.10.24. | 08:02

Iako će mu ovo biti već 13. utakmica na klupi Rijeke, omiljeni Crnogorac na Kvarneru i dalje je svojevrsna trenerska ‘enigma’ budući da je pod njegovim vodstvom momčad pokazala toliko različitih lica da je ono pravo i dalje teško odgonetnuti. S druge strane, Varaždinci su konstanta, momčad koja ima glavu i rep te Šafarić itekako ima pravo vjerovati da njegovi izabranici na Rujevici mogu ne do boda, već bodova.

Kad je u ljeto 2007. godine Zlatko Dalić, tadašnji trener Rijeke, s Upravom dogovarao pojačanja za novu sezonu, jasno kao dan bilo mu je da novaca na bacanje nema te da si klub može priuštiti jednog, možda eventualno dvojicu kapitalca. Teško je sjetiti se koja su imena tada bila u opticaju, ali kao i u svakom prijelaznom roku, kroz medijske stupce provuklo se sve i svašta. Neki igrači bili su ‘na korak do’, neki su bili tek puste želje pripadnika sedme sile, a dvojica kapitalaca koji su na kraju sletjeli na Kantridu i navijačima Rijeke ‘zagolicali maštu’ ove će subote biti na suprotnim stranama.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je kasnije u Rijeci ostavio puno dublji trag, Đalovićev dolazak na Kvarner, naročito kad ga se uspoređuje sa Šafarićem, znatno je manje odjeknuo. Za tadašnjeg kapetana Varteksa je Rijeka čak platila i odštetu, što se tih godina nije baš prečesto radilo, tek za one igrače koji su bili ‘provjerene marke’. A Šafarić je bio taj. I radilica i kreator, sve u jednom. Motor vezne linije. Jedan od onih koji je jednostavno ‘znao nogomet’. Đalović je pak bio napadač saline, tip koji neprestano ‘gilja’ i koji svaki svoj pogodak itekako zasluži.

Je li takav i kao trener? Iako mu je ovo već 13. utakmica na klupi Rijeke, još uvijek nam je nekako teško dati odgovor na to pitanje. A to se može gledati iz dva kuta – i kao ozbiljan problem, ali i kao veliki dobitak.

Kod Šafarića je situacija drugačija, on je netko tko gaji napadački nogomet, čija se momčad jako dobro kreće po terenu i tko bi, prilično smo sigurni, s malo većom kvalitetom isporučivao još kvalitetnije rezultate. Premda, to nipošto ne znači da su ovi rezultati loši...

Đalović i Šafarić zajedno su odigrali 29 utakmica, mnogo su puta bili na suprotnim stranama, a sada će prvi put biti na suprotnim klupama. Posljednji put kad su se sastali Rijeka i Varaždin, sredinom kolovoza u 2. kolu HNL-a, pogodaka nije bilo, otkaz na klupi Rijeke dobio je Željko Sopić. Pisali smo već, nema smisla ponavljati, rezultat nije bio taj koji je presudio Sopiću, predsjednik Mišković jednostavno nisu odgovarale neke druge stvari kod njegovog tadašnjeg trenera i zato je odlučio napraviti rez. Da je diskutabilan tajming donošenja take odluke, sigurno da je, ali da je sigurna njena ispravnost, to je neupitno. No, voda ispod mosta...

Đalović ni u slučaju poraza od Varaždina neće postati bivši, ali prilično mu je jasno da se od njegove momčadi u ovom ogledu očekuje pobjeda. I da bi sve osim osvojena tri boda bio podbačaj. Da ne bi bilo zabune, Varaždin je vrlo kvalitetna momčad koja ima sjajne igrače u svakoj liniji, ali Rijeka na Rujevici mora ići na pobjedu protiv svake momčadi u HNL-u, samim time i protiv njih.

Kad je riječ o izostancima, Riječani su u nešto većim problemima od gostiju. Andrić je upitan, Smolčić također, a isto će se na dann utakmice dobiti informacija u kakvom su stanju Perica, odnosno njegova leđa. Gostima pak zbog kartona nedostaju Boršić i Belcar, dok s ozljedama (manje) probleme imaju Marina i Duvnjak.

Glavni sudac utakmice bit će Toni Dadić (Zagreb), dok će u VAR sobi biti Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina). Prijenos utakmice je na Max Sportu 1, uz početak u 18.30 sati.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Bogojević, Galešić, Radeljić, Devetak – Petrovič – Pašalić, Fruk, Janković, Rukavina – Dogan

Varaždin (4-2-3-1): Zelenika – Maglica, Nekić, Ba, Škaričić – Marina, Duvnjak – Mitrovski, Mamić, Šego - Poldrugač



Tagovi

HNK RijekaRijekaNK VaraždinVaraždinHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti