Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Utakmica za koju svi jedva čekaju da završi

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 26.05.24. | 08:00

Gostu na Kvarner stižu s trećim vratarom, bez kapetana Božića, najboljeg igrača Mioča, ‘kažnjenog’ Murića, nepredvidivog Šakote, dok će nekolicini igrača domaće momčadi ova utakmica ujedno biti posljednja u bijelom dresu..

Do ogleda Rijeke i Slaven Belupa koji je na rasporedu ove nedjelje s početkom u 15 sati ove je sezone odrađeno 178 utakmica u HNL-u. Iako je Rijeka dugo bila najatraktivnija HNL momčad za gledati, a Slaven uvijek onaj kamenčić u cipeli koji svakog može nažuljati, sraz između ova dva takmaca nešto je čemu se malotko veseli. Možda ružno zvuči, ali zaista je tako...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka je dugo bila u borbi za oba trofeja pa je na kraju sve prosula. Prvenstvo su ‘imali’ pa onda na Rujevici sve prosuli, dok su se ove srijede tek usputno pozdravili s Rabuzinovim Suncem kojeg je negdje oko 22 sata Sandro Kulenović zavezao na prvo mjesto Dinamovog autobusa koji se spremao na polazak za Zagreb. I veliko slavlje. Iako nije to bio onaj dominantni Dinamo na kojeg je hrvatska nogometna javnost navikla, Plavi su opet uzeli sve! I – ruku na srce – takav epilog potpuno je zaslužen. Možda nisu bili pravi u početku sezone, ali kad su se lomila koplja, kad se trebao pokazati taj gard šampiona, oni su se izdigli iznad svih pa u svojim trofejnim vitrinama napravili još veću gužvu.

Rijeka je sezonu započela s Jakirovićem, završila sa Sopićem. Na stranu sada s činjenicom da je Rijeka u finišu sezone izgubila sve, ali čelni ljudi kluba su s trenerima – pogodili. Doduše, to što je napravio Jakirović je i dalje Riječanima teško za procesuirati, ali to ionako više govori o njemu nego o njima. Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, dobro za jedne, dobro za druge. Jer, takav čovjek Rijeci ne treba, baš kao što je on na kraju balade i strašno velikih turbulencija na klupi kluba za kojeg navija prvo uspio sve preživjeti, a onda na kraju i dva trofeja osvojiti. Sopić je pak u oku javnosti jedno vrijeme izgledao kao najbolji ‘pick’ za ovu Rijeku, ali kad je trebalo na kraju nešto osvojiti, on je tu zakazao. I da, primarno je zakazao on, tek onda momčad.

Slaven Belupo je pak odigrao jako lošu sezonu. Deveto mjesto, s ovakvim igračima te odavno posloženim financijama... Jako, jako loše. Krenuli su s Monizom, nastavili s Ferenčinom, da bi sada priliku na klupi dobio Radeljić. Budući da je riječ o tri potpuno različita tipa trenera, očigledno je da u redovima Farmaceuta najviše luta – Uprava! Malo bi rezultat, malo ulagali u pojačanja, malo oživljavali karijere, malo davali priliku mladima. Kraj priče samim time ne čudi ni najmanje. Htjeli su sve, a dobili jedno veliko ništa. S tim da mogu poslati jedno pismo zahvale u Rudeš koji je ispao već nakon 10 kola. Jer, da je ta ‘deseta momčad’ HNL-a bila malo konkurentnija, prilično bi realan ishod bio da Farmaceuti u ovom trenutku strahuju za ostanak...

Utakmica kao utakmica nema nikakvo značenje. Rijeka će završiti na drugom mjestu, Slaven na devetom. Bilo 100-0 za domaćina ili gosta, potpuno je nevažno. I to se nekako osjeti u zraku. Nit’ se igra emotivno praznim Riječanima, nit’ se igra Farmaceutima. Koji bi nas rezultat zadovoljio? Nijedan. Samo neka ne bude ozljeda...

U dogovoru s izbornikom Zlatkom Dalićem, trener Rijeke Željko Sopić za ovaj će ogled poštedjeti trojicu reprezentativaca, dok Riječani neće opet na Rujevici vidjeti svojeg nekadašnjeg miljenika Roberta Murića kojeg Ivan Radeljić nije odveo u posjet Kvarneru. Murić, sa svojom očaravajućom lijevom nogom, trebao je biti igrač odluke u Slavenu, ali ne samo da se nije uspio nametnuti kao glavni igrač, već je svojim ‘privatnim utakmicama’ prilično počeo iritirati svoje suigrače. Njegovo znanje je neupitno, ali motiv, fizička sprema, posvećenost... To je već druga priča.

Izuzev reprezentativaca, Sopić ne može računati na trojicu kartoniranih igrača (Banda, Smolčić, Dilaver), dok će Veiga zbog operacije ramena izbivati šest tjedana. Minimalno. S druge strane, Bosec, Agbekpornu i Lepinjica u redovima gostiju također preskaču ovaj ogled zbog kartona, što u prijevodu znači da jedini bivši Riječanin kojem će rujevičke tribine glasno zapljeskati ako za to budu imali priliku je Adrian Liber.

Inače, Radeljiću za ovaj ogled nedostaje čak 10 igrača. Pored ranije navedenih Lepinjice, Agbekpornua i Boseca (kartoni), odnosno Murića (odluka trenera), ‘prijateljski okršaj’ na Rujevici propuštaju ozlijeđeni prvi i drugi vratar momčadi Čović i Sušak, zatim kapetan Božić, a i dalje je van konkurencije uvjerljivo najbolji igrač Slavena ove sezone, Benedik Mioč, koji nije potpisao novi ugovor te je na pragu dogovora s poljskim Miedź Legnicom. Nongoh i Lumala već su spakirali kofere te napuštaju Koprivnicu, dok Hlevnjak već dulje vrijeme ne konkurira za momčad. Dakle, kalkulator u ruke i... ne 10, već 11 igrača!

Sastavi? Puko nagađanje... Vjerojatno ni dvojica trenera do koji sat-dva prije utakmice ne znaju kako će se suprotstaviti jedan drugom. Sigurno je da će na golu domaćina biti Zlomislić, a na golu gostiju Jesenović. Ostalo? Tko će ga znati...

No, nema veze, ionako je ovo utakmica za koju svi jedva čekaju da završi.

Podsjetimo za kraj kako na kraju lipnja ugovori ističu Grgiću, Mitroviću, Dilaveru te dvojici Pavlovića za koje su mnogi odavno zaboravili da su na plaći Rijeke, Damjanu i Mateu. Što se tiče gostiju, njih će na kraju sezone napustiti Štefulj kojem završava posudba te Čović kojem ističe ugovor.

Utakmicu koju osim na Max Sportu 1 možete pogledati i na HTV-u 2 sudit će Zagrepčanin Toni Dadić, četvrti sudac je ‘talent’ iz Čakovca Patrik Kolarić, dok je glavni VAR arbitar 41-godišnji Mario Zebec iz Cestice.

Očekivani sastavi

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Bogojević, Galešić, Mitrović, Goda – Petrovič – Grgić, Fruk, Hodža, Janković – Ivanović

Slaven Belupo (4-3-3): Jesenović – Pllana, Međimorec, Boras, Štefulj – Jagušić, Jelić Balta, Caimacov, - Štrkalj, Mrdaković, Šuto



Tagovi

HNK RijekaRijekaSlaven BelupoHNLHrvatska nogometna ligaŽeljko SopićIvan Radeljić

Ostale Vijesti