Davor Javorovic/Pixsell
Davor Javorovic/Pixsell

“U Osijeku nam kažu: Samo nemojte povesti protiv Dinama”

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 08:01

Osijek je u pokazao da se može nositi s Dinamom, ali činjenice sugeriraju kako je u posljednjih nekoliko derbija ostajao kratak u sudačkim nadoknadama, a što sigurno utječe na samopouzdanje u redovima Bijelo-plavih

Pet pobjeda Osijeka u posljednjih šest utakmica HNL-a sugerira kako Federico Coppitelli i njegova družina sigurno ne dolazi u Maksimir s bijelom zastavom. Unatoč tome što ih čeka stanovnik Lige prvaka koji je svjestan da nakon kiksa u Puli mora ubaciti u brzinu više kako mu Hajduk ne bi previše odmaknuo, unatoč tome što će ih u Zagrebu dočekati “njihov” trener s kojim se nisu baš rastali u najboljim tonovima, a koji je najavio posebnu motiviranost te naposljetku unatoč silnim problemima, pogotovo u zadnjoj liniji, Osijek će imati što za pokazati protiv Dinama.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Emotivno je bilo izlaganje Vedrana Jugovića u najavi derbija. Pogotovo onaj dio u kojem se kapetan osvrnuo na činjenicu da se rezultati Osijeka ne valoriziraju na adekvatan način u javnosti. I vjerojatno je Jugo u pravu. No, upravo je Nenad Bjelica svojim rezultatima na klupi Osijeka postavio letvicu više u odnosu na ono što je bilo ranije, ali i stavio težak uteg svojim nasljednicima... Osijek se u njegovu mandatu borio za naslov prvaka. Do zadnjih kola bio je u utrci za prvi naslov pa završavao kao drugi i treći na ljestvici. I to je ono što navijači Osijeka, uz logistiku i infrastrukturu koju imaju, očekuju da bude prirodno stanje na Pampasu; borba do samog kraja...

I Coppitelli je imao ponešto za dodati na opservacije kapetana. I on je previše puta bio u defenzivi i pravdao se nakon utakmica. No, sada je druga priča. Osijek je nadomak četvrtom mjestu, u dobrom su raspoloženju, konačno posloženi i puštenih kočnica... Nema Miereza i Nejašmića, ali na sceni su neka nova imena. Gladna i željna dokazivanja. I s njima je Osijek jako opasan. Doduše, bez Matkovića koji je trebao biti nasljednik Argentinca, bez obrane u kojoj će jedina dva stopera koji nisu na popisu ozlijeđenih - istrčati u Maksimiru, ali s velikom dozom samopouzdanja i ponešto osvetničkih namjera. Ne toliko zbog Bjelice - jer u aktualnom rosteru tek su Jugović i Malenica igrali određenu ulogu u njegovu mandatu u Gradskom vrtu, već zbog silnih bodova koje je Osijek gubio od Dinama u nadoknadama. Lani su tri puta ostajali kratkih rukava debelo u sudačkom produžetku, u prvoj utakmici ove sezone imali su bod do 96. minute kada je Ristovski donio gostima trijumf na Opus Areni. Izgubili su potom od Rijeke, poraženi su i od Hajduka.

Dakle, Osijek u derbijima ove sezone ne zna za bod i bilo kakav nedjeljni ulov na Maksimiru bio bi kao “as na cenera” za Coppitellija. Svojevrstan okidač za plodnu drugu četvrtinu HNL-a i siguran put prema rezultatskoj stabilizaciji Osijeka.

A do njega će Osijek morati ponuditi najbolje u ovoj sezoni. Svjestan toga je i Federico Coppitelli koji je u najavi derbija bio prilično jasan:

“Dinamo je razina Lige prvaka, a za suprotstaviti se takvoj momčadi bit će potreban najbolji nogomet koji možemo pružiti u ovom trenutku”.

A nije da ne znaju način. Već smo spomenuli kako je većina zadnjih utakmica Osijeka i Dinama bila u svojevrsnom egalu.

“Nekoliko ljudi mi je u šali reklo: 'Samo nemojte opet povesti'. Jer, pravilo je bilo da ako povedemo protiv Dinama - suparnik to okrene u svoju korist do kraja”, rekao je Jugović koji se oslanja na pražnjenje Dinama nakon pobjede u Salzburgu, ali i na prvi dvoboj na Opus Areni.

“Pokazali smo da im možemo parirati. U puno utakmica smo to pokazali, ali u velikoj većini nismo uzeli to što smo i zaslužili. Imamo svoje adute, puno bolje izgledamo nego je to bilo na početku sezone i na tom valu možemo biti kvalitetni”, poručio je kapetan Osijeka.

Što se sastava tiče, na vrata će se vratiti Malenica nakon što je Kup dvoboj u Velikoj branio Čavlina. Bekovi će biti Omerović na desnoj, odnosno Jurišić na onoj lijevoj strani. Centralni braniči su Hasić i Jelenić. Trojku u sredini čine Soldo, Jugović i Dantas a za ofenzivni dio pobrinut će se Bukvić na desnoj strani, Hernani na onoj lijevoj te Jakupović kao špica.

Na popisu ozlijeđenih i dalje su Guedes, Mkrtčjan, Vrbanac, Matković, Tuia te Kewal...

Očekivana postava:

OSIJEK (4-3-3): Malenica - Omerović, Hasić, Jelenić, Jurišić - Soldo, Jugović, Dantas - Bukvić, Jakupović, Hernani. Trener: Federico Coppitelli

Utakmica u Maksimiru počinje u 16 sati (MaxSport 1, HTV 2). Glavni sudac je Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćni su Alen Jakšić (Split) i Luka Pajić (Rijeka). VAR sudac je Ivan Bebek (Rijeka), a AVAR Antonio Melnjak (Rijeka).



Tagovi

NK OsijekHNLGNK DinamoFederico CoppitelliVedran JugovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti