Hrvoje Jelavic/Pixsell
Hrvoje Jelavic/Pixsell

Marko Soldo za Germanijak: “Emocija je stavljena po strani, idemo u Maksimir po pobjedu”

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 26.10.24. | 08:00

Bivši junior Dinama dolazi u Maksimir sa svojim Osijekom u kojem je u ovoj sezoni postao glavni motor igre. Sve se na Pampasu vrtio oko Solde...

Postalo je prečesto da bi bilo slučajno. Marko Soldo je motor Osijeka! Nije baš bilo lako uskočiti u “cipele” Darka Nejašmića, ali veznjak Osijeka pobrinuo se da to bude bezbolno. On je danas “spiritus movens” momčadi s Pampasa, ali i mlade reprezentacije Hrvatske u kojoj je također svoju rolu odigrao bez greške...

“Ja se osjećam isto kao što sam se osjećao prije godinu dana. Samo sada dolazi valjda na naplatu sav trud koji sam uložio. Taj rad i vjera u sebe i svoje mogućnosti. Ide dosta dobro i meni i momčadi, ali ima tu još dosta prostora. Osjetim da mogu bolje i više te se nadam se da će potrajati što duže ali i biti bolje”, javio se veznjak Osijeka u predvečerje dvoboja s Dinamom. Ne krije da je vjerovao u sebe od samog početka svog seniorskog puta... Od izlaznih juniora Dinama, Gorice pa do Osijeka u koji je otišao a da nije previše razmišljao.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Pričao sam s ljudima oko sebe kojima vjerujem i u koje imam povjerenje. Zaključili smo kako je za mladog igrača najbitnije da igra, a Osijek mi je nudio upravo to. Osim toga, riječ je o velikanu HNL-a, klubu koji se uvijek bori za vrh i koji ima najbolji stadionu u Hrvatskoj. Kada sam podvukao crtu, nije bilo previše argumenata protiv u odnosu na one za. I došao sam ovdje. Sada, s nekom vremenskom distancom mogu zaključiti kako mi je to bila najbolja moguća odluka”, tumači Marko Soldo.

U Osijek je stigao kao klasična “šestica”. To je igrao u Gorici, u juniorima Dinama i u mladoj reprezentaciji. Ipak, Coppitelli ga je pomakao više suparničkom golu. S tom su odlukom trenera Osijeka stigli golovi i asistencije.

“Šestica mi je primarna pozicija još od mlađih dana, ali znao sam i tada biti na prednjem veznom pa mi ta uloga nije bila strana. U Osijeku često igram na 'osmici', nekad odem na poziciju 'desetke'. Nemam problem prilagoditi se zahtjevima trenera, sve u svrhu dobrog rezultata. A nekako mi i paše ta blizina suparničkom golu. Dolaze mi češće situacije da asistiram i zabijam. Pa se poklopi i eto...”, skromno će naš sugovornik kojeg pitamo za lošiji ulazak Osijeka u sezonu. S bodovima iz uvodnih utakmica bili bi u samom vrhu.

“Nismo imali sreće, gubili smo bodove na glup i naivan način. Osim toga, promijenilo se dosta igrača. Počeli smo pripreme s jednim kosturom, da bi na početku sezone tih igrača ne bi bilo. Sada se posložilo, mi smo se bolje upoznali, usvojili neke navike. Razumijemo se bolje i vjerujemo su sebe. Ide na bolje...”.

A ide dobro i u reprezentaciji koja je riješila kvalifikacije, odnosno izborila dodatni dio u kojima igra s Gruzijom za plasman na Euro.

“Tamo je atmosfera odlična. Rekao bih da ne može biti bolja. Izborili smo cilj, igramo dodatne kvalifikacije. Tamo sam fiksno zadnji vezni, ne dižem se naprijed. Osigurač sam, igram dobro i ispunjavam zadaće. Osjećam povjerenje izbornika Olića i vjerujem da sam to vratio kroz svoje igre. Imamo Gruziju za Euro i to je cilj i prioritet. Ako budemo zadržali stav i gard koji smo imali do sada, vjerujem u naš prolaz”.

A u što Marko Soldo vjeruje ove nedjelje u Maksimiru. Bit će do dosta teška utakmica za njega, pogotovo u emotivnom smislu...

“Dinamo mi je praktički dao sve što se tiče igračkog dijela. Progurao me u seniorski nogomet i na tome ću vječno biti zahvalan, ali igrač sam Osijeka i sav moj fokus je prema tome da uzmemo bodove u derbiju. Sve ono što je bilo ranije sada se ostavlja po strani i ide se po pobjedu”.

Dinamo je u ritmu srijeda-nedjelja, a to bi trebao biti adut na strani Osijeka.

“Ma čisto sumnjam. Osim što imaju dužinu klupe, znam po sebi što znači period od četiri dana između utakmica. Baš ništa. Dovoljno je vremena da se igrač oporavi. Možda su malo emotivno istrošeni, ali siguran sam da će u nedjelju biti na svojoj radnoj temperaturi”.

A kakav će biti Osijek, pitamo ga.

“Nadam se pravi u dovoljnoj mjeri da se postavimo na način na koji se Osijek mora uvijek postaviti, bez obzira na ime protivnika. Imamo kvalitetu, samopouzdanje i vjeru koja mi daje za pravo da možemo do rezultata”.

U Dinamu ima puno poznanika, izdvojio je jednog.

“Nezahvalno je bilo koga izdvajati jer svaki na svoj način sudjeluje u igri i ima svoje kvalitete. Nekako mi je najviše drago zbog Sučića koji je napravio velik napredak. No, ponavljam - teško je bilo koga izdvajati iz tog kolektiva jer svi imaju kvalitetu”, zaključio je Marko Soldo.



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaMarko SoldoNK OsijekGNK Dinamo

Ostale Vijesti