Pixsell
Pixsell

U kvalifikacijama za Euro Hrvatska protiv - Matije Đulvata!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.05.24. | 20:41

Danas je održan ždrijeb kvalifikacija za Futsal Euro koji se početkom 2026. igra u Litvi i Latviji.

Hrvatska je prije nekoliko dana saznala suparnike na Svjetskom prvenstvu u futsalu (Uzbekistan, 14. rujna - 6. listopada), a danas je saznala i s kime će igrati u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se u siječnju i veljači 2026. igrati u Litvi i Latviji.

Hrvatska je izvukla Azerbajdžan, Švedsku i Grčku. Iako se Azerbajdžan nameće kao glavni konkurent Futsal Vatrenima za prvo mjesto, bit će zanimljivo ponovno pogledati okršaj Hrvatske i Švedske koju vodi trener Futsal Dinama Matija Đulvat. Ovo će biti drugi put da se Đulvat sučeljava Hrvatskoj, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2021., Hrvatska je u Dubrovniku slavila s 3-1. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se trener hrvatskog prvaka, koji jako dobro poznaje naše igrače, postaviti ipak favoriziranoj hrvatskoj reprezentaciji.

Četvrti suparnik je Grčka koja je, recimo, u kvalifikacijama za Euro 2022 svladala Švedsku s 4-3 i prošla u doigravanje. No, u kvalifikacijama za ovogodišnji Mundijal, Švedska je zapela u doigravanju za Elitnu rundu, a Grčka je Glavnu rundu završila posljednja sa sva četiri poraza. Grci, kao ni Šveđani, nikada u povijesti nisu zaigrali na velikom natjecanju.

Hrvatskoj će najjači suparnik zasigurno biti Azerbajdžan, zapadno-azijska reprezentacija koja je na velika vrata svjetskog futsala stigla 2010., kada je momčad prepuna Brazilaca završila četvrta na Euru. Azeri su igrali na idućih pet Eura, od čega su dvaput stigli do četvrtfinala. Na Svjetskom prvenstvu su sudjelovali samo jednom, 2016. (četvrtfinale) i neće ih biti u Uzbekistanu. Samim time imat će dodatni motiv da ne propuste još jedno veliko natjecanje.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Azerbajdžan i dalje ima jaki brazilski štih, no, Hrvatska bi ipak trebala biti prvi favorit skupine. Hrvatska je, napomenimo, u kvalifikacijama za Mundijal 2021 svladala Azerbajdžan u Osijeku 2-0, a s azerskim klubovima dobro su prolazili i naši prvaci u Ligi prvaka. Zanimljivo, u zadnje tri godine Azeri su u četiri navrata svladali Grčku uz gol-razliku 19-2. Ovo su treće uzastopne kvalifikacije u kojima se susreću.

Na Euro 2026. plasirat će se osvajači 10 grupa, a osam najboljih drugoplasiranih morat će igrati dodatne kvalifikacije. Dakle, ciljamo prvo mjesto i direktni plasman u Latviju i Litvu, a drugo mjesto Hrvatskoj omogućuje popravni ispit u vidu doigravanja.

Svaka momčad sučelit će se svakoj dvaput, doma i vani. Prva dva kola igraju se od 9. do 18. prosinca, treće i četvrto od 27. siječnja do 5. veljače 2005., peto i šesto od 3. do 12. ožujka, a posljednja dva od sedmog do 16. travnja iduće godine. Doigravanje je na rasporedu u rujnu 2025., a prvenstvo se igra od 18. siječnja do 8. veljače 2026. (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska futsalska reprezentacijaFutsalMatija ĐulvatFutsal EuroFutsal Euro 2026švedska futsal reprezentacija

Ostale Vijesti