NK Bistra Facebook
NK Bistra Facebook

Trener Bistre za Germanijak: "Već nekoliko dana uživamo u ovom 'šušuru', utakmica protiv Lokomotive nam je najljepša rođendanska čestitka"

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 19.10.22. | 08:10

NK Bistra član je 3. NL Centar, četvrtog ranga hrvatskog nogometa, a u današnjoj šesnaestini finala Hrvatskog nogometnog kupa dočekat će prvoligaša Lokomotivu (15h).

Član četvrtog ranga hrvatskog nogometa, 3. NL Centar, NK Bistra stigla je do najvećeg uspjeha u Hrvatskom nogometnom kupu. Bistra je nacionalni Kup izborila plasiravši se u finale Nogometnog saveza Zagrebačke županije. Bistra je na odmor otišla s prednosti od 2:0, no Sava iz Strmeca je sjajnom igrom u nastavku utakmice stigla do preokreta i tutule osvajača Županijskog kupa.

No, obje momčadi izborile su plasman u Hrvatski nogometni kup u kojem je Sava Strmec izgubila od Bednje iz Beletinca 4:6 (Bednja u šesnaestini finala igra protiv Rudeša), a Bistra je s 2:1 nadvisila Vodice, Filip Mandić zabio je u 3., a Josip Ljubić u 74., i tako izborila povijesni plasman u šesnaestinu finala Kupa. I to u godinu u kojoj Bistra, osnovana 1947. kao Vatrogasac, obilježava 75 godina od osnutka.

„Za nas je ova utakmica kao nekakva nagrada. Ovo je, možemo reći, najljepša rođendanska čestitka klubu jer ove godine slavimo 75 godina postojanja. Prvi put izborili smo plasman u šesnaestinu finala Kupa i mogu samo reći da ćemo uživati u utakmici protiv Lokomotive. Uživamo već nekoliko dana u svom ovom 'šušuru' oko kluba. Sve je lijepo i pozitivno“, rekao nam je u razgovoru za Germanijak trener domaćeg sastava Tadija Bekavac.

Kada se u Kupu susretnu četvrtoligaš i prvoligaš, pobjednik je u pravilu izvjestan, no Kup je specifično natjecanje upravo po tome jer omogućuje uvjetno malim, niželigaškim klubovima da u jednoj utakmici dospiju pod svjetla nacionalnih reflektora, a možda i nadvise favoriziranog prvoligaša....

Mi ćemo dati sve od sebe i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo došli do iznenađenja. Jako respektiram Silvija Čabraju i njegov nogometni stil. Iako se Lokomotiva nalazi u svojevrsnoj krizi rezultata, u ovu utakmicu ulazi kao veliki i isključivi favorit“, rezolutan je bio Bekavac.

Bistra je 2014. godine ostvarila svoj najveći uspjeh u povijesti, plasman u tadašnju 2.HNL. Bistra je u drugoligaškom društvu plesala samo jednu sezonu, u 30 kola imala je pet pobjeda, 12 remija i 13 poraza i ostala je šest bodova 'kratka' za ostankom u Ligi.

Kako biste ovaj uspjeh usporedili s igranjem 2.HNL prije osam godina?

 „Ovo je definitivno najveći uspjeh kluba u Kupu, no po meni je igranje Druge lige ipak bio veći iskorak i rezultat koji se stvarno mora respektirati. Međutim, ući među 32 najbolja hrvatska kluba u Kupu je za Bistru i našu sredinu stvarno velika stvar“.

Bistra je općina u Zagrebačkoj županiji, udaljena 22 kilometara sjeverno-zapadno od Zagreba i 10-ak kilometara sjeverno-istočno od Zaprešića. U općini, pogotovo od kada je Inter prestao funkcionirati, većina žitelja, dakako, navija za Dinamo, a na domaćim utakmicama Bistre dolazi oko 200-tinjak gledatelja, pretežito obitelji s djecom, objašnjava nam Bekavac.

U Trećoj NL Centar, Bistra drži sredinu ljestvice, deveto mjesto s 13 bodova, osam više od posljednje Save Strmec i 10 manje od vodećeg Karlovca 1919. Lokomotivu dočekuju nakon što su u prvenstvu svladali Kurilovec s 1:0 (Marko Pavlović 9.)

„Možemo biti zadovoljni kako smo ušli u novu sezonu. Imamo iznimno mladu i poletnu momčad. Što se tiče konačnog plasmana, voljeli bismo ostati na sredini ljestvice, približiti se gornjem domu. Odnosno, da ostanemo u 'mirnoj zoni'. To bi zadovoljilo mene kao trenera, ove mlade igrače, a samim time i upravu kluba“, govori nam Bekavac koji je klupu Bistre preuzeo prije pola godine.

U pripremi razgovora primijetili smo da Bistra ima vrlo zanimljivu i za jednog četvrtoligaša prilično modernu web stranicu, kakva se rijetko viđa i na višim razinama...

„Razlog tome je angažman ljudi u klubu i oko kluba. Žele Bistru istaknuti kao zdravu sredinu u kojoj vlada jedna obiteljska atmosfera kakvu posjetitelji doživljavaju na našim utakmicama. Najavljena je i izgradnja terena s umjetnom travom i mislim da će to dodatno poboljšati klupske rezultate, kvalitetu rada općenito, a posebno s mladima. Klub će tim travnjakom nekako 'zaokružiti priču' i bit će u njemu stvarno ugodno za raditi, iako je i sada jako lijepo“, rekao nam je Bekavac za kraj, a onda i pozvao sve zainteresirane na dvoboj koji se igra u srijedu u 15 sati:

„Pozvao bih sve ljubitelje nogometa zagrebačkog, zaprešićkog i zagorskog kraja da nam se pridruže na ovoj utakmicu na kojoj nas očekuje sjajna atmosfera i, vjerujem, zanimljiva sva tri poluvremena“.

Hrvatski nogometni kup, 1/16 finala

Utorak, 27. rujna

Borinci – Dinamo 0:4

Srijeda, 12. listopada

Tehničar – Hajduk 1-5

Utorak, 18. listopada

Papuk Orahovica – Osijek 0:2

Dubrava Tim kabel – Gorica 2:3

Solin – Slaven Belupo 1:2 (1:1, produžeci)

Jadran-Poreč – Šibenik 1:2

Mladost Ždralovi – Oriolik 6:0

Srijeda, 19. listopada

Moslavina Kutina – Rijeka 15.00

Bistra – Lokomotiva 15.00

Grobničan – Istra 1961 15.00

Bednja Beletinec – Rudeš 15.00

Primorac Biograd – Varaždin 15.00

Bjelovar – Jaska Vinogradar 15.00

RNK Split – Cibalia 15.00

Belišće – BSK Bijelo Brdo 15.00

Nedelišće – Inter-Zaprešić bez borbe

Parovi 1/8 finala

Belišće/BSK – Moslavina/Rijeka

Split/Cibalia – Dinamo

Mladost Ždralovi – Hajduk

Bjelovar/Jaska Vinogradar – Bistra/Lokomotiva

Primorac Biograd/Varaždin – Osijek

Bednja/Rudeš – Grobničan/Istra 1961

Šibenik – Gorica

Nedelišće – Slaven Belupo

* okvirni datum 1/8 finala je 9. studenoga

 


Tagovi

NK BistraHrvatski nogometni kupNK LokomotivaLokomotiva ZagrebTreća nogometna liga

Ostale Vijesti