Zvonimir Barišin/PIXSELL
Zvonimir Barišin/PIXSELL

Treba li im za ovo Gattuso? Hajduk se već vidio u Armeniji, a umjesto toga čeka Varaždin

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 16.08.24. | 08:00

Tužna večer splitskog kluba nakon još jednog posrtaja u Europi, od igranja skupine prošlo je 14 godina

Sve je izgledalo idealno, jer Noah je u Grčkoj napravio ono što je trebao, eliminirao AEK, a Hajduk je samo morao proći Slovake kako bi dobio na papiru nikad lakšu prepreku za ulazak u Konferencijsku ligu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Trebalo se igrati u Jerevanu već ovog utorka što bi automatski značilo odgodu domaćeg nedjeljnog susreta s Varaždinom, ali Hajduk nije napravio ono što se o njega očekivalo, zapeo je još jednom u Europi. I to traje godinama, jer posljednji put u skupini bili su u sezoni 2010/11 kada je Bijele vodio Stanko Poklepović.

Nakon njega nisu uspjeli mnogi, pa tako ni Gennaro Gattuso, koji od pokojnog Špace ima puno veće primanja, bez obzira na inflaciju od prije 14 godina, koliko Bijeli čekaju na grupnu fazu europskog natjecanja.

Zabili su sami sebi Bijeli autogol i doslovno, nesretnik je bio Zvonimir Šarlija u ranoj fazi utakmice nakon čega se Hajduk podignuo i odigrao najboljih cca pola sata otkako ga vodi talijanski strateg. Puno prilika stvorili su Splićani, promašivali Rokas Pukštas, Marko Livaja i Aleksandar Trajkovski koji su slovačkog vratara Tomaša Frühwalda pretvorili u heroja prolaska Ružomberoka.

Završio je europski put Hajduka za ovu sezonu, dogodine se kreće iznova, novi cilj predsjednika, bez obzira bude li to Ivan Bilić, a na klupi Gattuso ili netko drugi, bit će dupla kruna i skupina europskog natjecanja.

Posljednji put je Hajduk bio prvak 2005. godine, sezonu je iznio Blaž Slišković koji je smijenjen ga bi se titulom ovjenčao Igor Štimac, a i nakon njega su mnogi pokušavali, ali nisu polučili uspjeh. Vjerojatno će teško i ove sezone, jer još koje neplanirano gubljenje bodova, moglo bi Bijele stajati ozbiljnijeg zaostatka i u prvenstvenoj utrci, pa će onda na tapet doći pitanje – treba li nama za ovo skupi strani trener?

Gattuso nije kriv što nije dobio pojačanja, jer stigli su samo Ivan Rakitić kao velika nada za Europu i Abdoulie Sanyang Bamba koji je u bijelom dresu imao samo jedan bljesak postigavši pogodak Slaven Belupu. Tako da se postavlja i pitanje što će Bijelima Raketa za domaća natjecanja... Da ne govorimo još da se 'pucalo' i na Edina Džeku, a Ivan Perišić traži novu sredinu nakon što se Hajduk rastao s njim u danima kada se trebao koncentrirati na Ružomberok i pritom uopće nije važno tko je bio kriv...

Nogomet je često okrutan, ne pobjeđuje uvijek momčad koja stvori više prilika i ima više kornera, veći posjed, nego presude (ne)sreća i pragmatičnost. Gattuso je svjestan da neme igračku 'ružu' za dva kolosijeka, zna to i sportski direktor Nikola Kalinić koji je djelovao u okvirima proračuna, ali im je Ružomberok izbio priliku za zaradu od najmanje otprilike tri milijuna eura koliko bi donio plasman u Konferencijsku ligu koji bi podignuo i cijene igračima koji su prodajnom izlogu.

Sada se mogu pokazati u HNL-u, ali teško će tako dosegnuti cifre na koje cilja Hajduk, jedino u slučaju rapsodijskih izdanja ili osvajanja titule. Preskup je Hajduk za ono što trenutno pruža, bez obzira što je eliminacija od Ružomberoka 'bad luck', loša sreća, ali ispadalo se u povijesti i od lošijih suparnika.

Poznata je priča o Hajdučkom prokletstvu koje je znalo pogoditi suparnike Bijelih nakon susret s njima da bi ispadali iz lige i gasili se. Sada se može govoriti o Hajdukovu prolekletsvu, jer ulazi u 20. sezonu od posljednjeg osvajanja naslova, a 14 godina je prošlo od igranja skupine u Europi.

Previše, pa opet navijači hrle na stadione, podržavaju ih i dobru i zlu, ali s pravom zvižde nakon neuspjeha poslije kojega je poletjela i pokoja stolica sa sjeverne tribine. Frustracije ove sezone još nisu dosegnule vrhunac, no ima vremena da ih možda više i ne bude ukoliko se Bijeli razbude i konačno počnu pobjeđivati i igrati oku ugodan nogomet.



Tagovi

HajdukGennaro GattusoRužomberokZvonimir ŠarlijaStanko PoklepovićIgor ŠtimacIvan RakitićAbdoulie Sanyang BambaRokas PukštasMarko LivajaHajdučko prokletstvoKonferencijska ligaNK VaraždinHrvatska nogometna ligaIvan BilićNikola KalinićNoahAEK AtenaBlaž SliškovićEdin DžekoIvan Perišić

Ostale Vijesti