Sanjin Strukić/Pixsell
Sanjin Strukić/Pixsell

Tko su pobjednici i gubitnici u Dinamu i što nas sad čeka u Maksimiru?

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 26.09.23. | 10:15

Dinamova Skupština donijela je nekoliko konkretnih rješenja, ali ostalo je i nekoliko otvorenih pitanja na koja ćemo uskoro dobiti odgovore

Dinamo je u ponedjeljak dobio novi Izvršni i Nadzorni odbor, Skupština kluba je počela i završila, a klub je, na neki način, dobio stabilnost. Činjenica da Dinamo sad ima sva tijela vlasti, da mu više ne prijeti funkcionalno i pravno urušavanje važan je adut u razgovorima oko stadiona, s bankama oko kredita, ali i za unutarnje funkcioniranje, jer zadnjih se mjeseci često nije znalo 'tko pije, a tko plaća.' Međutim, daleko da je cijela priča oko preustroja vlasti u Dinamu gotova, ljude u Maksimiru i oko njega čekaju još neke bitke, koje će se voditi idućih mjeseci. Tko su, dakle, pobjednici i gubitnici nakon najnovije Skupštine i što nas sve još čeka u Maksimiru?

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

MIRKO BARIŠIĆ!

On je apsolutni pobjednik čitave priče, još od one prosinačke Skupštine do danas. Našao je način kao da 'otrese' suparnike, kako da navijačima, čiju je podršku dobio udijeli mrvice i nije im dopustio da uđu dublje u klupske strukture. Učvrstio je svoju vlast, to nije sporno i sad on vodi igru. I na onoj Skupštini u ožujku, kao i sad, našao je prolaz kroz pravne formulacije i paragrafe, a svaki je put imao sve više pristaša na svojoj strani. Da, možda nije sve čisto, druga strana prijeti prijavom nadležnim tijelima zbog sumnjivog tumačenja kvoruma, ali dok sve to dođe na stol, dok tijela odluče pa čak i da bude suprotno Barišićevim željama, on je dobio vrijeme za postavljanje odnosa snaga prema vlastitim interesima, a Izvršni i Nadzorni odbor do tada već mogu odlučivati. Kakve god bile konačne pravne odluke, Mirko Barišić je u ovom trenutku pobjednik.

DAMIR ZORIĆ!

Suprotno Mirku Barišiću, on je ispao najveći gubitnik, nogometnim rječnikom, dvaput je primio u sudačkoj nadoknadi. I u ožujku i sad. Oba puta činilo se da ima realne izglede pa onda i pravne temelje za pobjedu za zelenim stolom, no, oba puta Barišić ga je 'preveslao' zadnjih zamahom vesla. Plan je bio bojkotirati Skupštinu i srušiti kvorum, ta je taktika do zadnjeg trena djelovala logičnom iz kuta njegove struje, ali nekoliko 'preletača' na kraju su se pojavili na sjednici i stali uz Barišića. Zorić, k tome, nije u većem dijelu javnosti uspio sa sebe skinuti stigmu 'mamićevca', iako znamo da njegove ambicije u Dinamu nisu striktno vezane uz Zdravka Mamića, niti želi biti tek njegova produžena ruka u Maksimiru. Čekat će pravorijek pravnih stručnjaka i tijela, možda dobiti zadovoljštvinu, ali teško i novu priliku za većinu u Skupštini.

VLATKA PERAS!

I predsjednica Uprave zadnjih je mjeseci, unatoč svim problemima u klubu i kaotičnoj situaciji na svim razinama, učvrstila svoju poziciju. Štoviše, postoje naznake da njezina funkcija ne bi bila ugrožena niti da je pobijedila druga strana. Jer, Peras ima iskustvo u Dinamu, zna sve tajne i nametnula se od zadnje Skupštine u ožujku kao 'čvrsta ruka' i šefica nove Uprave. Sad Dinamo ima Izvršni odbor, koji će nadgledati rad Uprave, no stav je većine da se ona zbog toga ne mora brinuti, uz predsjednika Mirka Barišića apsolutno je najjača figura u Dinamovoj vladajućoj hijerarhiji u ovom trenutku.

NAVIJAČI?

Da, ovisi kako tko gleda, jesu li pobjednici ili gubitnici nakon ovakvog raspleta? Jedni će im čestitati što su, iako nisu prošli njihovi prijedlozi, a odgođena je i rasprava o novom Statutu, podmetnuli leđa, donijeli kvorum Skupštini i spasili klub od moguće blokade idućih mjeseci. Može ih se gledati i kao pobjednike, u odnosu na ranije, jer sad će ipak imati dva čovjeka u IO-u i jednog u NO-u, što prije nisu imali. No, iz izjava Barišićevih skupštinara nakon sjednice može se zaključiti da će novi Statut teško imati dogovoreni sadržaj, dojma smo da će pokušati smanjiti udio neposredno biranih članova u Skupštini. Također, postoje naznake da će se o Statutu raspravljati tek na Skupštini u ožujku, što bi moglo značiti da će se Skupština po novom Statutu puniti tek za četiri godine!? Demokratizaciju kluba zagovaraju svi, ali je ne gledaju svi isto i navijači bi na kraju mogli dobiti mnogo manje no što su željeli. Konačnu presudu, jesu li pobjednici ili gubitnici, vidjet ćemo, zapravo, kad čitava ova priča jednog dana završi.

ZDRAVKO MAMIĆ?

Uvijek ga se spominje nakon Skupština i svi se nakon još jedne Barišićeve pobjede pitaju je li ovo njegov konačan poraz u Dinamu? Iako na prvu to izgleda tako, jer njegova grupacija je izgubila borbu, teško je pričati o potpunom slomu, ako znamo da je većina ljudi, s kojima je godinama surađivao i bio im šef, i dalje u klubu. I da je neke veze teško prekinuti te će sumnje uvijek ostati. Mladen Vedriš je na pitanje je li ovo Mamićev kraj rekao "da je ono što je on radio u Dinamo prošlost, a nije budućnost, no da ne može komentirati privatne odnose drugih osoba s Mamićem", dok je Franjo Gregurić poručio da "nitko nije radio kvalitetnije od njega i teško je naći nekoga tko tako radi". Iz tih se izjava može razaznati da u Dinamu, zapravo, ne žele potpuno 'pokopati' Zdravka Mamića. Jasno je da više ne vodi i ne može voditi klub kao prije, kao apsolutni šef i autokrat, ali ne bismo se kladili da i dalje neće imati barem savjetničku ulogu pri nekim odlukama iz 'njegove domene'. Tko zna, možda i veću nego zadnjih mjeseci, jer 'nitko taj posao ne radi bolje od njega.'

DARIO ŠIMIĆ?

Došao je na Skupštinu podržati Mirka Barišića, iako nije skupštinar, a prije početka sjednice rekao je da vjeruje da će klub dobiti Izvršni i Nadzorni odbor, jer će tako i Upravi biti lakše raditi. No, treba znati i da Izvršni odbor ima ovlasti nadzirati rad Uprave i smijeniti je, a nije tajna da je Dario Šimić od prvog dana svojevrsna 'crna ovca' nove Uprave, blokiran u mnogim odlukama u sportskom sektoru, iako za njega odgovara. Dakako, niti priče oko prijelaznog roka, Igora Bišćana, koji je bio njegov izbor, ne pomažu Šimićevu imidžu unutar maksimirskih hodnika i on ima dosta kritičara u klubu, čak i neovisno kojoj 'struji' pripadaju. Hoće li ovakvim raspletom Skupštine Šimić doći na udar IO-a, ili će ipak dobiti čvršće ovlasti i jače povjerenje najbližih suradnika?

A što slijedi u Maksimiru idućih mjeseci kad je priča o Skupštini u pitanju. Naravno, dvije su najvažnije teme, kojima se klupsko vodstvo obećalo baviti, stadion i Statut. Skupština bi se još jednom trebala održati do kraja godine, pitanje je hoćemo li već na njoj dobiti novi Statutu, ili će ta rasprava biti prebačena za proljeće. I kakav će taj Statut biti, koliko će navijači/članovi u njemu biti važni? O stadionu je i u ponedjeljak govorio Mirko Barišić, o Kranjčevićevoj i Zagrebellu, koji bi trebao pripasti Dinamu, ali, čini nam se da je sve to još uvijek daleka budućnost. U nešto bližoj budućnosti, pak, vidjet ćemo kako će se posložiti karte i kako će konačno završiti sve te klupske borbe i pravne dvojbe i hoće li se opet stvarati neki novi savezi. Ništa, baš ništa se u Dinamu ne može obaciti kao mogućnost!



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK DinamoMirko BarišićDamir Zorić

Ostale Vijesti