MAXIM SHEMETOV/Action Images
MAXIM SHEMETOV/Action Images

Tko prijeti Vatrenima: Tvrdi Šveđani, „dosadni“ Španjolci, nezgodni Poljaci i priželjkivani Slovaci

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 23.06.21. | 08:50

U zadnjem kolu Skupine E sve je još otvoreno.

Hrvatska nogometna reprezentacija sinoć je napokon odigrala dobru utakmicu te slavljem protiv Škotske rezultatom 3:1 izborila osminu finala Europskog prvenstva.

Vatreni nisu dobro izgledali u prve dvije utakmice, pristup je bio loš, donosile su se pogrešne odluke, eksperimenti koji su bili potpuni promašaj. Na trenutke su izgledali poput raštimanog orkestra, no kad je bilo najvažnije sve se posložilo. Izbornik se napokon odlučio postaviti napadača koji može primiti loptu, odgoditi i odmah je sve izgledalo puno bolje.

Naravno, treba biti svjestan kako je protivnik bila Škotska, realno najlošija reprezentacija u skupini, ali Hrvatska je sinoć sigurnom pobjedom trebala sebe vratiti na pobjedničke staze, vratiti vjeru i samopouzdanje i to je ono što je u sinoćnjem trijumfu bilo najvažnije.

Prije ovog Eura nekako smo svi priželjkivali baš drugo mjesto u skupini kako bi u osmini izbjegli grupu „smrti“ i na kraju nam se želja ostvarila, a način na koji smo došli do cilja ćemo nakon sinoćnjeg slavlja zaboraviti.

Protivnika u osmini finala Vatreni će doznati danas do nekih 20 sati, a u igri su sve četiri reprezentacije Skupine E. Prije zadnjeg kola Švedska je na vodećem mjestu, ispred drugoplasiranih Slovaka, Španjolaca i Poljaka.

Međutim, za očekivati je drugačiju situaciju nakon današnjeg dana. Najveće razočaranje ove grupe su Španjolci koji su u dva kola uzeli tek dva boda uz gol razliku 1:1. Na turnir je Furija stigla u pomlađenom sastavu te su se očekivale neke slabije partije, međutim do sad nisu pokazali ništa. Igraju očekivanu taktiku s puno dodavanja, ali na ovom turniru još nisu proradili prema naprijed pa im igra za sad djeluje jako dosadno. No, ni Hrvatska do sinoć nije odigrala ništa pa su nam odjednom porasla krila, tako da Španjolci već danas mogu ubaciti u brzinu više te do kraja odigrati dobar turnir.

Slovačka je prije samog turnira etiketirana kao najslabija momčad skupine te su joj gotovo svi predvidjeli tri utakmice i put kući. Međutim, oni su u prvoj utakmici slavili protiv Poljaka pa su im ambicije porasle te su odjednom počeli sanjati. No, unatoč tom trijumfu i drugom mjestu prije zadnjeg kola najrealniji je njihov poraz od Španjolaca te u konačnici i moguće ispadanje s Eura kako je i bilo predviđeno prije početka turnira.

U drugoj utakmici sastaju se vodeća Švedska i posljednja Poljska. Šveđani su na ovom prvenstvu pokazali kako imaju čvrstu obranu, koja je forte ove momčadi te pokriva nešto slabiji napad. U prvoj utakmici Španjolci su ih statistički razbili, ali Švedi nisu kapitulirali te su startali s bodom protiv velikog favorita. U drugom susretu su nadigrali Slovake, ali da im nije sviran kazneni udarac pitanje je da li bi u konačnici uspjeli probiti odličnog Dubravku.

Na megdan im danas stiže Poljska, reprezentacija koja je porazom u prvom kolu protiv Slovačke potpuno razočarala, no nakon remija protiv Španjolske ostali su u igri za prolaz dalje i popravak dojma. U zadnje kolo ulaze kao posljednji, no pobjedom bi preskočili današnje rivale, a ukoliko bi Španjolska skinula Slovake završili bi na drugom mjestu. Međutim, imaju imperativ pobjede te je pitanje kako će se nostiti s tim pritiskom, ali sve imaju u svojim nogama.

Drugim riječima, sve četiri reprezentacije u grupi nakon današnjeg dana mogu završiti na drugom mjestu koje vodi u Kopenhagen na noge Vatrenima. Međutim, nekako smo uvjereni kako će Španjolci tući Slovake, a pitanje je kako će se razoružati Šveđani i Poljaci.

Ukoliko upišemo Španjolcima tri boda, a u druga utakmica završi remijem, na megdan Hrvatskoj stiže Švedska. Ukoliko izabranici Jannea Anderssona upišu pobjedu, Vatrenima stiže Španjolska, a ako Poljaci skinu skalp Šveđanima, a Furija pobjedi Slovačku Lewandowski i društvo čekiraju kartu za Kopenhagen.

Kad bi navijači, ali i igrači mogli birati Slovačka bi zasigurno bila prva želja. No, nekako smo uvjereni kako su njima izgledi najmanji.

Poljaci ne briljiraju pa također ne bi bili loš izbor, iako itekako mogu biti opasni jer u svojim redovima prije svih imaju „najboljeg igrača svijeta“ Roberta Lewandowskog koji iz godine u godinu neumoljivo trpa. Međutim, pobijedili smo ih na Euru 2008. godine i to s rezervnim sastavom pa zašto to ne bi ponovili i sad.

Sa Šveđanima su se Vatreni dva puta sastali u Ligi nacija, pobijedili ih na domaćem terenu, no kapitulirali u gostima. Nezgodan su momčad, koja igra tvrd nogomet, a i nije ne bitna stvar imali bi veliku podršku s tribina zbog blizine Kopenhagena.

Španjolci možda ne briljiraju, ali to je momčad koja kad se razigra može pobijediti svakoga. Pomladili su momčad pa malo lutaju, no u prve dvije utakmice im je nedostajao jedan od posljednjih senatora veznjak Sergio Busquets, a nekako smo uvjereni kako će se njegovim povratkom pokrenuti i igra Španjolske te prijeći iz dosadne u opasnu.

Međutim, Vatreni su ostvarili svoj cilj, prošli su u osminu finala te napokon pokazali sami sebi kako nisu zaboravili igrati nogomet. S toga ne treba previše razmišljati o mogućim protivnicima već samo o sebi i unapređenju svoje igre.

Prošli su u drugi krug, sad korak po korak, prvi je 28. lipnja u Kopenhagenu...


Tagovi

Euro 2020Euro 2021EUROHrvatska nogometna reprezentacijaHNS

Ostale Vijesti