Nel Pavletić/Pixsell
Nel Pavletić/Pixsell

Tko je favorit u Derbiju?

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 28.09.23. | 08:20

Jakirović je debitant, Dinamov je problem obrana, Hajduk 'kašlje' u napadu, Leku ne muče ozljede ključnih igrača, a Modri imaju novog aduta

Nedjelja, 18 sati, rasprodani Poljud. Još jedan veliki obračun, najveći derbi hrvatskog nogometa, utakmica o kojoj se priča već neko vrijeme. I koja neće odlučiti prvenstvo, ali bi ga mogla usmjeriti. Hajduk ima dva boda više i utakmicu više od Dinama, Modri bi pobjedom mogli prvi put ove sezone preskočiti BIjele, čak i zasjesti na vrh. Hajduku bi pobjeda donijela lijepu prednost pred najvećim rivalom i drugi trijumf u dva derbija, što može na koncu presuditi u slučaju istog broja bodova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kaže se da u derbiju nikad nema favorita, bez obzira na trenutno stanje u momčadima i na ljestvici. A ima li ga u ovoj utakmici? Pred kim je teži posao u iduća tri dana, pred Ivanom Lekom ili Sergejem Jakirovićem, čiji su aduti trenutno jači? Pokušali smo skenirati stanje u oba tabora i, premda je teško odgovoriti na pitanje tko je favorit, jer, kad se sve zbroji možda ga i nema, ipak je dobro vidjeti kako dišu Hajduk i Dinamo uoči ovog, velikog spektakla. Nadamo se - spektakla.

DINAMO UZLAZNO, HAJDUK SE MUČI

Od one utakmice i pobjede u Osijeku u zadnjim minutama, Dinamo je uzlaznoj putanji. To je očito. Ostavili su Modri iza sebe i Prag i Atenu, kao i onaj neočekivani poraz od Hajduka u prvom kolu i nakon zimske stanke krenuli jako. Tri gola Slavenu Belupu, pet Astani i Rudešu, četiri Ponikvama, četiri uvjerljive pobjede podignule su samopouzdanje momčadi. S druge strane, Hajduk se muči, Bijeli su upisali dva poraza, od Istre i Gorice, a onda jedva pobijedili Lokomotivu (1-0). Generalno, iako je imao pet pobjeda u prvih pet kola, Hajduk nije igrao bajno, pobjeđivao je teško. Za razliku od Dinama koji je zadnjih tjedana vrlo uvjerljiv.

NAPAD JE ARGUMENT MODRIH. ALI, PROBLEM JE OBRANA...

Da se nadovežemo na prvu točku, Dinamo je u zadnje tri utakmice (Astana, Slaven Belupo, Rudeš), ne računavši Ponikve, zabio 13 golova. Dinamo je sve efikasniji, a ono što je za Jakirovića sjajna vijest jest da je sve više raspoloženih strijelaca. Drmić je zabio hat-trick u najvažnijem trenutku, Rudešu, Vidović je već na dva gola, razigran je Emreli, Kulenović je zabio svoj prvijenac u Kupu. No, zato Dinamova trenera konstantno muči obrana. U svakoj utakmici pa i od Ponikva Modri primaju barem gol (jedino im Slaven Belupo nije uspio zabiti), a važna karika Stefan Ristovski, po svemu sudeći, neće igrati na Poljudu. Boško Šutalo je također bio nekoliko dana 'out' zbog ozljede.

...KOD HAJDUKA JE OBRNUTO

Gledajući, pak, prema Poljudu, Ivan Leko ima sasvim suprotnu situaciju. Obrana, sa Šarlijom i Uremovićem kao stoperima, pretvara se u Hajdukovu čvrstu točku. Istina, primali su Bijeli golove u završnici i protiv Gorice i Istre, ali čini se da je defenziva trenutno manji problem od ofenzive. Leko traži još jednog raspoloženog igrača u napadu, strijelca, koji bi rasteretio Marka Livaju, zasad ga ne nalazi. Nego ovisi o pojedinačnoj inspiraciji ovisno o utakmici. Jednom je to Sahiti, jednom je bio Dajaku, jednom Melnjak. U zbroju, Dinamo je odigrao utakmicu manje u HNL-u, a zabio pet golova više (17-12). Hajduk je, pak, primio gol manje u utakmici više (5-6).

UPITNICI NAD LIVAJOM I PETKOVIĆEM

Najbolji igrači Hajduka i Dinama, kapetani i reprezentativci, ulaze u ovaj derbi prožeti upitnicima. Livaja je, očito, daleko od svoje prave forme, nije zabio četiri utakmice ili više od mjesec dana, zadnje tri je bez ikakvog učinka. Hajdukovi navijači očekuju da će derbi biti utakmica povratka u pravo Livajino stanje. Protiv Dinama je uvijek nadahnut i konkretan. S druge strane Bruno Petković igra u velikoj formi od početka sezone, raspoložen je kao strijelac i asistent, no, ozljedio se protiv Astane, propustio Rudeš i još se nije vratio u puni trening. Koliko će ga ta ozljeda izbaciti iz kolosijeka? Ili se, zapravo, dobro odmorio i spreman je za Poljud?

KOLIKO MOŽE ADEMI?

Arijan Ademi vratio se u Dinamo upravo zbog ovakvih utakmica, da u derbijima i važnim dvobojima daje momčadi dodatnu čvrstinu i autoritet. Da bude vođa na terenu. Sigurno, drugačiju 'vibru' odašilje Dinamo protivnicima kad je na terenu Ademi i kad ga nema, drugačijim očima suparnički igrači gledaju Modre. No, pitanje je u ovom trenutku koliko je Ademi fizički spreman i u kakvoj je formi za odigrati 65-75 minuta derbija i je li možda ipak bolje, iz Jakirovićeva kuta, čuvati ga do pred kraj, kao veliko oružje s klupe, jer, ipak se očekuje da utakmica neće biti riješena do tog trenutka.

DINAMO IMA GOLMANA DEBITANTA. I TRENERA!

Sergej Jakirović više nije neiskusan trener, ali prvi će put voditi veliki derbi. I to na Poljudu! Ove je sezone tamo već izgubio s Rijekom, ali derbiji na Dinamovoj klupi ipak su nešto drugo. A nije on jedini debitant, Modri će na Poljud i s vratarom Nevistićem, koji će također prvi put osjetiti draž najvećeg dvoboja hrvatskog nogometa. Prvi će put zaigrati i Gabriel Vidović, dakle, dosta je ljudi u Dinamu, kojima je ovo prvi derbi. S druge strane takvih igrača nema mnogo, tek bi Filip Uremović iz startnih 11 mogao biti de(r)bitant. I Žaper, ako osvoji mjesto u udarnoj postavi.

LEKO NIJE DOBIO SVOG VIDOVIĆA. ON JE NOVI DINAMOV ADUT

Gabriel Vidović došao je u Dinamo pred kraj prijelaznog roka i odmah postao pojačanje. Uzeo je mjesto u prvih 11 i u prve tri utakmice bio (po)najbolji Dinamov igrač. Dva gola, dvije asistencije, puno dobrih poteza, adaptirao se na Dinamo kao da je tu odrastao i odigrao već 100 utakmica. Vidović je, definitivno, novi Jakirovićev adut, novo, jako oružje za veliki derbi. U Splitu ga još ne poznaju, još ih može iznenaditi. Naravno, ovisi i koliko će njega impresionirati ambijent i(li) sputati važnost utakmice, ali dosad nije pokazao da je podložan tremi i da puca pod pritiskom, ipak je to Bayernova škola. S druge strane, Leko nije pronašao svog Vidovića, Dajaku se još nije klimatizirao, Trajkovski je tek stigao i pitanje je koliko se u nedjelju od njega očekuje. Leko stalno pati za još jednim krilom, svojeg Vidovića nije uspio pronaći.

DINAMO TRI GODINE BEZ POBJEDE

Zoran Mamić, u rujnu 2020., zadnji je Dinamov trener koji je slavio na Poljudu. Bilo je tada 2-1, zabili su Kastrati i Oršić, smanjio je Stanko Jurić u samoj završnici. Krznar, Kopić, Čačić i Bišćan, četiri Dinamova trenera zaredom nisu osjetila čar pobjede u derbiju u Splitu. Istina, u tih zadnjih pet dvoboja Dinamo je samo jednom izgubio (1-0), četiri puta su utakmice završile remijem (dvaput 1-1, dvaput 0-0), a pitanje je kome bi taj negativan Dinamov niz u Splitu mogao biti prednost. Modrima, jer vjeruju u zakon velikih brojeva i rušenje tradicije, ili Bijelima, koji su stekli samopouzdanje i vratili se u vremena kad Dinamo na Poljud nije dolazio na izlet i po sigurnu pobjedu, bez obzira na trenutni odnos snaga. Uostalom, sad Hajduk dočekuje Dinamo kao lider, bez obzira na utakmicu više i ima pravo vjerovati da se taj niz bez poraza može nastaviti. Kao što i Dinamo ima argumente vjerovati da će toj seriji doći kraj.



Tagovi

HajdukGNK DinamoIvan LekoSergej JakirovićHNLDerbiHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti