Pixsell
Pixsell

Tko će biti juniorski prvak: Dinamo ima pet bodova i dvije utakmice više, Derbi na Poljudu igra se 13. svibnja

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 02.05.23. | 13:00

Do kraja juniorskog prvenstva Hrvatske ostalo je još pet kola, Derbi se igra 13. svibnja na Poljudu, a teoretske šanse za naslovom još ima i Rijeka.

Mnogo bure u Hajdukovom javnom i medijskom prostoru podignula je odluka trenera seniorske momčadi Ivana Leke da za Derbi protiv Dinama, koji se praktički igrao za prestiž, odnosno za potvrdu ili odgađanje Dinamovog naslova prvaka, u kadar prve momčadi uvrsti Roka Brajkovića i Marka Capana, dvojac koji je nedavno igrao finale juniorske Lige prvaka.

Brajković je na kraju dobio 11 minuta u Derbiju, a Capan je cijelu utakmicu proveo na klupi za pričuve te su, misle Hajdukovci, obojica trebali zaigrati juniorsku utakmicu i pomoći svojoj momčadi u borbi za novi naslov i plasman u iduću Ligu prvaka.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Taj potez rezultirao je neočekivanim porazom Hajduka (1-2) na gostovanju kod sedmog Rudeša.

Hajduk, naime, ima pet bodova, ali i dvije utakmice manje od Dinama te Bijeli i dalje ovise sami o sebi, ali u ovoj fazi sezone svaki bod je bitan u borbi za juniorsku titulu, ali i nastup u predstojećoj Ligi prvaka za mlade.

No, kiks Hajduka nije iskoristio Dinamo koji je u kasnijem nedjeljnom terminu odigrao neriješeno kod pretposljednje Cibalije (3-3). Plavi mogu biti i zadovoljni bodom jer je Neno Zekić u 65. zabio za 3-1.

Iz te perspektive možemo reći da je Bišćan puno više zakinuo Dinamove juniore od Leke budući da je na Poljudu od prve minute zaigrao Fran Topić (najbolji strijelac juniorskog prvenstva s 18 pogodaka), a Jakov Gurlica, Moreno Živković, Luka Vrbančić i Gabriel Rukavina cijelu su utakmicu proveli na klupi za pričuve. Odnosno, u Vinkovcima nije bilo petorke koja po godištu ima mogućnost igranja za juniore. Nemojmo zaboraviti ni na Martina Baturina koji bi također imao pravo igranja za juniore Dinama, iako je ove sezone nastupao isključivo za seniore...

S obzirom na 'širinu' Dinamovog kadra, odnosno njegovu užinu, činjenicu da su Plavi osigurali naslov prvaka Hrvatske, realno je za očekivati da će Bišćan i u predstojećim utakmicama koristiti usluge svojih najtalentiranijih juniora i na taj način omogućiti im dragocjeno seniorsko iskustvo, ali i kako bi strateg Dinama mogao provjeriti tko je od njih spreman za najveće izazove.

Tako da, iako ima pet bodova zaostatka, Hajduk u završnicu prvenstva ulazi kao blagi favorit. Jer, Bijelima će do kraja sezone (vjerojatno) nedostajati prvotimci Vušković i Pukštas, a Dinamu, čini se, više prvotimaca. Također, Hajdukovci očekuju pobjede u dvije zaostale utakmice, a, nimalo nebitno, Majstor s mora bit će domaćin juniorskog Derbija koji se igra 13. svibnja s početkom u 10 sati.

Do tada oba kluba moraju odigrati jedno prvenstveno kolo (subota, 6. svibnja), Dinamo dočekuje deveti Slaven Belupo, a Hajduk gostuje kod predzadnje Cibalije kod koje se Dinamo u nedjelju opekao.

Tri dana prije Poljuda (10. svibnja), Hajduk igra zaostalu utakmicu 24. kola protiv Lokomotive (također na Poljudu), a nakon Derbija Hajduk ide na noge petpolasiranom Varaždinu, zatim dočekuje Mladost iz Ždralova. Prije zadnjeg kola Hajduk će morati na noge Osijeku i to će Bijelima još jedna potencijalna zamka do kraja sezone.

U posljednjem kolu Hajduk gostuje kod NK Inkera, nasljednika ugašenog Intera iz Zaprešića, ujedno i posljednje momčadi lige.

Dinamo prije Derbija ugošćuje Slaven Belupo, a nakon Poljuda igra s četvrtom Goricom u Maksimiru, potom gostuje kod petog Varaždina, a u posljednjem kolu dočekuje Osijek.

Teoretske šanse za naslovom još ima treća Rijeka koja ima osam bodova manje od Dinama te tri manje, uz dvije utakmice više od Hajduka. Rijeci se puno toga mora poklopiti kako bi osvojila naslov, prije svega mora pobijediti u svih pet preostalih utakmica (Gorica doma, Osijek vani, Dugopolje doma, Istra 1961 vani i Lokomotiva doma) i nadati se dvama kiksevima Dinama i Hajduka.

No, kako stvari stoje, naslov prvaka Hrvatske za juniore osvojit će Dinamo ili Hajduk, a, jasno je, pobjednik u Derbiju 13. svibnja imat će ogromnu prednost pred posljednja tri kola (i Hajdukovu utakmicu manje).

Podsjetimo, prvak Hrvatske za juniore izborit će plasman u Ligu prvaka za juniore, a ako se ponovi situacija iz tekuće sezone, da seniorski prvak Hrvatske (Dinamo) izbori plasman u Ligu prvaka, a juniorsku titulu osvoji Hajduk (ili Rijeka), Hrvatska će imati dva kluba u najelitnijem natjecanju za juniore.

Raspored Dinama i Hajduka u 1.NL za juniore do kraja sezone:

26. kolo (6. svibnja)

Dinamo - Slaven Belupo

Cibalia - Hajduk

24. kolo (10. svibnja)

Hajduk - Lokomotiva - zaostala utakmica

27. kolo (13. svibnja)

Hajduk - Dinamo

28. kolo (20. svibnja)

Dinamo - Gorica

Varaždin - Hajduk

29. kolo (27. svibnja)

Varaždin - Dinamo

Hajduk - Mladost Ždralovi

21. kolo (30. svibnja)

Osijek - Hajduk - zaostala utakmcia

30. kolo (3. lipnja)

Dinamo - Osijek

Inker - Hajduk



Tagovi

Hajduk junioriDinamo junioriPrva NL Juniori

Ostale Vijesti