REUTERS/Suhaib Salem
REUTERS/Suhaib Salem

Svijet je lopta šarena: Tahićani danas love iznenađenje na Svjetskom klupskom prvenstvu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.02.22. | 14:30

Pirae "ni kriv ni dužan" u društvu kontinentalnih klupskih prvaka u Abu-Dhabiju, mogu li šokirati svijet?

Od svojeg začeća 2000. godine, svjetsko klupsko prvenstvo, ono koje okuplja kontinentalne prvake u kratki turnir na ispadanje, donijelo nam je 13 europskih i samo četiri južnoamerička prvaka. Ako proširimo priču na srebrene i bronačne ekipe, onda je situacija tek malo drugačija. Samo dva puta smo vidjeli afričke momčadi kao drugoplasirane (2010. godina Inter u finalu svladao TP Mazembe i Konga te Raja Caasablanca koja je poražena od Bayerna dvije godine kasnije), tek nešto bolje stoje momčadi iz Azije, a daleko najslabiji predstavnik, onaj iz Oceanije, među četiri najbolja se pojavio tek jedanput. Auckland City je početkom 2014. godine dogurao do trećeg mjesta svladavši meksički Cruz Azul nakon jedanaesteraca.

(1.01) Al-Jazira (23.00) Pirae (50.00)

Auckland City je apsolutni rekorder kontinentalnog prvenstva Oceanije. Od začeća sadašnjeg formata 2007. godine, osvojili su turnir rekordnih osam puta, no očito je nogomet na Novom Zelandu i ostalim malim otočnim državama preslab kako bi konkurirao kudikamo spremnijim prvacima Azije i naravno Južne Amerike i Europe. I upravo tu priča postaje zanimljiva. Ovogodišnje izdanje FIFA-inog Svjetskog klupskog prvenstva, osim što će testirati robote-suce i novu, poboljšanu VAR tehnologiju, pred sobom ima i jednog neobičnog sudionika među „divovima“.

Zbog strogih covid protokola, putovanja u i van Novog Zelanda su otežana. Vlada Jacinde Ardern je napravila kompleksni birokratki labirnt za sve one koji žele napustiti zemlju pa se potom u nju vratiti što je nagnalo igrače Aukland Cityja (koji su automatski dobili pravo nastupa na turniru jer se kontinentalno prvenstvo Oceanije nije niti igralo) – da odustanu od nastupa i prepuste svoje mjesto nekome drugom.

Taj „drugi“ je svima anonimni Pirae. Kako tvrdi tamošnja krovna nogometna organizacija (OFC) učinjeno je to kako bi se tamošnji nogomet promovirao. Pa pogledajmo što nudi Pirae i zašto je tečaj na njihovu pobjedu protiv domaće Al-Jazzere nestvarnih 50.

AS Pirae, koji je danas na Transfermarktu kudikamo popularniji nego inače, u svojem rosteru ima svega dva francuza i nepoznatu tržišnu vrijednost. U ekipi ima poštara, policijaca i ostalih entuzijasta amatera koji će se danas okušati u Abu Dhabiju u jednoj pravoj natjecateljskoj utakmici. Uostalom, Pirae je slabašan i u okvirima Oceanije. Tek su 2006. godine dogurali do finala ( izgubili) što im je uostalom i najveći klupski uspjeh do sad.

Moramo naglasiti kako Tahiti imaju svoj vlastiti nogometni savez ali nisu samostalna država već dio Francuske Polinezije. Zbog toga su sudionici francuskog kupa, koji je zbog golemog broja sudionika, jedan od najvećih turnira na svijetu. Pirae je igrao nekoliko zvučnih susreta unazad 30 godina, ispali su početkom devedesetih od Nancyja i Nimesa. Prvaci Tahitija su bili deset puta. Inače, tamošnja liga ima deset sudionika, i drugu ligu.

(1.01) Al-Jazira (23.00) Pirae (50.00)

Tečaj na pobjedu Al Jazire je mali, svega 1.01 no ako vjerujete u izneneđenje, pripremili smo nešto zanimljivo. Tečaj na remi je 23, na pobjedu Tahićana okruglih 50, dok bi dvoznak X2 bio nagrađen uz lijepih 15.7. Pirae je potpuni autsajder, Al-Jazira bi po inerciji danas trebala pobijediti no u nogometu je baš sve moguće. Tahićani imaju povijesnu priliku. Pobjedom bi skrenuli pozornost na sebe i na taj maleni otok, koji van Francuske i ljubitelja Gaugaunovih slika nema pretjeranu prepoznatljivost.


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Svjetsko klupsko prvenstvoAl Jazira

Ostale Vijesti