Godoy, Burton i Tueto     Luka Stanzl/Pixsell
Godoy, Burton i Tueto Luka Stanzl/Pixsell

Svi su došli u Dinamo kao 'novi Olmo'. Danas jedva igraju nogomet!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 29.06.24. | 11:00

Nakon uspješnog 'projekta' s Danijem, Dinamo je pokušao isto s još nekoliko inozenih talenata. Financijski je dosta uložio, ali taj je posao doživio fijasko

Dani Olmo i njegov put iz Barcelone, preko Dinama do Leipziga i španjolske reprezentacije, još je uvijek svojevrsni raritet europskog nogometa. Doista je i danas sve to teško objasniti, kako se jedan od najtalentiranijih klinaca La Masije odlučio doći u Zagreb, kako je ovdje napredovao i onda izrastao u pravu klasu. Olmo je, kažu vijesti s tržišta, sve bliže odlasku iz Leipziga, spominju se Barcelona, City, Bayern... A ako ode za tih 60 milijuna eura, koliko piše u klauzuli, zaradit će i Dinamo dodatnih šest milijuna eura. Olmo je, doista, jedan od najboljih Dinamovih poslova u povijesti, od samog začetka, ideje da uzme igrača Barcelone do njegova odlaska iz Maksimira. Pa i sad, kad Olmo u svakom javnom istupu spominje Dinamo i Hrvatsku, kao svoj drugi dom i time stalno potencira veličinu tog Dinamova pothvata.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Na krilima 'projekta Olmo' Dinamo je prije četiri godine krenuo istim putem. Dovesti klince iz inozemstva, napraviti od njih kvalitetne igrače i onda ih prodati, bio je to trend, koji je u Maksimiru, na kraju, doživio fijasko. Olmov primjer prezentiran je dječacima i njihovim menadžerima diljem Europe i svijeta, a mnogi od njih pristali su doći u Maksimir, vjerujući u isti rasplet. Uložio je Dinamo u te igrače dosta, dolazili su za nekoliko stotina tisuća eura, imali su i solidne ugovore, ali, pokazalo se, bio je to novac bačen u vjetar. Ili, tko zna gdje i tko zna kome... Čak petorica igrača stigli su u Dinamo 2020. i 2021. pod egidom 'novi Olmo', a danas samo rijetki od njih uopće igraju nogomet. Pogotovo na nekoj ozbiljnoj razini.

U samo nekoliko dana razmaka, došli su tako u veljači 2020. u Dinamo Matias Godoy i Robbie Burton. Prvi je Argentinac, tada 18-godišnjak, stigao je uz veliku pompu i najavu da je Dinamo doveo jednog od najtalentiranijih argentinskih dječaka, U17 reprezentativca. Napadač, kakvog se dugo čekalo, pričao je tada Zoran Mamić, garantirajući da će mladić izrasti u pravog igrača i da će doista biti - novi Olmo. Ali, priča je odmah otišla u krivom smjeru. Stigla je korona, prekinuta su sva natjecanja, a kad se nogomet probudio, Godoy je bio kući, u Argentini i razmišljao hoće li se uopće vratiti. Na svojim je društvenim mrežama stalno objavljivao fotografije s plaža i jahti, a neslužbene su informacije govorile da je bio razočaran što nije odmah bio priključen prvoj momčadi, već je bio među juniorima, a ni tamo nije previše igrao. Od velike pompe, ostao je samo pisani trag o 80 minuta za Dinamo II u tadašnjoj Drugoj ligi i 20 minuta za mladu momčad u Youth ligi protiv Bayerna. Nakon samo sedam mjeseci vratio se Godoy odakle je i došao, u argentinski Atletico Rafaela, a danas je igrač Estudiantesa iz La Plate na posudbi u Centralu iz Cordobe, argentinskom prvoligašu. No, ne igra puno, odigrao je ove kalendarske godine samo 10 utakmica, četiri u prvenstvu i šest u Liga kupu bez ikakvog učinka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Ali, za razliku od svih ostalih 'novih Olma', on barem nešto igra na ozbiljnoj razini. Primjerice, Robbie Burton. Veznjak iz Walesa došao je tada iz Arsenala, kao veliki talent 'Topnika'. Došao je i do prve momčadi Dinama, za koju je odigrao 17 utakmica, međutim, Burtonu ipak nije bilo suđeno ostaviti dublji trag. Osim što su ga šokirali korona i zagrebački potres u prvim mjesecima boravka u Maksimiru, otišao je iduće godine na posudbu u Istru i nakon samo nekoliko dana 'potrgao' ligament koljena. Pauza je bila dugačka, Burton se nikad nije u potpunosti vratio na teren. Otišao je potom na posudbu u irski Sligo Rovers, koji ga je kasnije besplatno i doveo, ali tu nesrećama nije bio kraj. Burton je imao dosta težak oblik meningitisa, opet je dugo pauzirao i još se, čini se, nije oporavio. Od siječnja ove godine, kad je otišao iz Sliga, slobodan je igrač. Za irski je klub odigrao samo 21 utakmicu.

Daniel Tueto Fotso, Kamerunac, došao je kao 17-godišnjak iz Rome samo nekoliko dana prije no što je korona zaustavila svijet. Sjećamo se pompoznih natpisa i priče njegova menadžera Andyja Bare, koji je bio najzaslužniji i za Olmov dolazak. Bara je tada predstavio Tueta kao čudo od djeteta.

"Bio je napadač juniora Rome i već trenirao s prvom momčadi. On je najbolji napadač u Italiji u svom godištu. Jak je, brz, podsjeća na Drogbu ili Lukakua i sigurno će biti zvijer od igrača. Roma ga je preotela Atalanti, a sad ga je Dinamo uzeo Romi.", rekao je tada Bara za SN, ispričavši i čuvenu priču kako je Tueto Fotso morao bježati preko ograde iz kampa Rome, jer ga Rimljani nisu željeli pustiti u Dinamo. A on je pod svaku cijenu htio postati - novi Olmo.

"Zove se kao i Olmo, Daniel. Neka mu i karijera u Dinamu bude ista!", poručio je Bara. No, daleko od toga. U nešto više od godinu dana u Dinamu, Tueto Fotso pokazao se kao potpuni promašaj, odigrao je samo 10 utakmica za drugu momčad i juniore, nije se ni približio prvoj momčad niti ičime podsjetio na Olma. Štoviše, čudili su se mnogi u Dinamu, od suigrača od trenera, kako je uopće taj dečko i zalutao u Maksimir. Rekli bismo - prevara od igrača! Naravno, i to je nešto koštalo, nije sigurno Tueto napustio Romu, jer od malih nogu navija za Dinamo. Kad mu je Dinamo raskinuo ugovor, osam je mjeseci bio bez kluba pa je otišao u Torpedo Kutaisi, otamo nakon samo četiri mjeseca u talijanskog četvrtoligaša Acireale, ali ni tamo nije uspio. Već godinu dana gubi mu se nogometni trag, prema Transfermarktu još od siječnja 2023. je slobodan igrač.

Uz velike najave Dinamo je doveo i dvojicu igrača Milana, braću Alessija i Mattea Tonona. Bili su, kao, Milanova budućnost, a u Maksimiru su očekivali da će barem jedan od njih, pogotovo mlađi Matteo, biti igrači za Dinamovu prvu momčad. Alessio je tada imao 17, Matteo 15 godina, no niti njihov razvoj u Dinamu nije išao dobro. Alessio je igrao za Kustošiju i nešto sitno u Rudešu, no, otkad je u siječnju ove godine i službeno napustio Dinamo, još nema klub, trenutno je bez posla. Njegov brat Matteo, pak, odigrao je nešto za Dinamove juniore, također otišao u Kustošiju, ali zajedno s bratom početkom ove godine otišao iz Maksimira. I zadnju polusezonu odradio u Primavera momčadi Vicenze. Ajde, barem nešto, on barem - igra nogomet! Ali nam i još jednom potvrdio da je Olmo bio izuzetak, a ne pravilo. Projekt 'novi Olmo', definitivno, u Maksimiru je osuđen na propast, iako su neki, ne sumnjamo, u toj priči dobro zaradili.



Tagovi

GNK DinamoMatias GodoyRobbie BurtonTueto FotsoLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti