Marko Lukunić/Pixsell, Steven Paston/Press Association
Marko Lukunić/Pixsell, Steven Paston/Press Association

Svi ih uspoređuju: Martin će u utorak susresti Matea, simboli su različitih Dinamovih ideja, može li ga Baturina nadmašiti?

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 04.09.22. | 09:12

Mnogi će reći da Baturina najviše podsjeća na Kovačića. Igraju u Dinamu u drugom vremenu, Mateov je uzlet bio strelovitiji, u Martinovim godinama već je bio zvijezda Intera. Baturinu Dinamo pušta u svijet sporije, prirodnije, a u utorak ćemo vidjeti koliko mu još treba do najviše nogometne razineza najvišu razinu

"On najviše podsjeća na Matea Kovačića. Po kretnjama, po načinu nako udara loptu, po percepciji igre", slušali smo prošle godine u Moravskim toplicama, kad se Martin Baturina prvi put pojavio na Dinamovim pripremama. Na tim je pripremama eksplodirao, pokazao o kakvom se talentu radi i u Dinamu nitko nije imao više dvojbi; Martin Baturina ostaje s prvom momčadi. Ne samo da bi gledao i učio, nego i da bi igrao. 'Novi Kovačić', tako su u Maksimiru gledali Baturinu.

Ali, očita je i razlika između njih dvojice. Kad je debitirao za Dinamo, Kovačić je tada bio 16-godišnjak, pod velikim povećalom javnosti, igrač koji je od prvog dana od dolaska iz Austrije označen kao nova velika zvijezda. Ne samo Dinamova već hrvatskog nogometa. Kad ga je Vaha stavio u momčad protiv Hrvatskog dragovoljca u jesen 2010. Mateo je postao ono što se otad i kasnije čak i službeno zvalo - projekt kluba. Što prije u prvu momčad, u izlog, što prije i što skuplje prodaj! Od tog je dana Mateo Kovačić uzletio poput rakete, već sa 17 godina i dva mjeseca igrao je u Europi protiv Neftčija, sa 17 godina i četiri mjeseca igrao je protiv Reala u Ligi prvaka. Tri mjeseca kasnije, u 'onoj' utakmici protiv Lyona zabio je i prvi gol u Ligi prvaka. Nije još bio punoljetan, a njegov se svaki potez pratio s velikom pažnjom.

Kovačić je, na neki način, bio prvi čin Dinamove projektirane ideje ili politike 'guranja' mladih igrača, talenata u prvu momčad prije punoljetnosti, da bi ih se predstavilo tržištu i na njima zaradilo. Možemo reći da je 'projekt Kovačić' u potpunosti uspio. Imao je 18 godina, osam mjeseci i 26 dana kad je s priprema u Međugorju, 30.siječnja 2012. u suzama otišao u milanski Inter. No, nije uspio samo Dinamo, uspio je i Kovačić. Trebale su mu još godine da sazrije, da uhvati zrak nakon tog strelovitog uzleta u nogometnu orbitu, desetak godina kasnije, važan je igrač snažnog Chelseaja i hrvatske reprezentacije, s velikim iskustvom u dva nogometna velikana, Interu i Realu. Kovačić se, definitivno, etablirao na nogometnoj sceni, postao ono o čemu su i on i Dinamo maštali kad je tog poslijepodneva zaigrao protiv Hrvatskog dragovoljca kao još golobradi dječak. Uspio je ono što kasnije slični primjeri i 'projekti', poput Alena Halilovića i Ante Ćorića, nisu uspjeli dostići.

Martin Baturina je za Dinamo debitirao u završnici prvenstva 2021. protiv Gorice. Bez velike pompe. Imao je već 18 godina i tri mjeseca, dakle, bio je samo pet mjeseci mlađi od Kovačića kad je otišao u Inter. Baturina je tek zagazio na prvoligašku i seniorsku scenu, u Europi je protiv islandskog Valura debitirao s 18 godina i pet mjeseci, a, eto, svoju prvu utakmicu u Ligi prvaka odigrat će, vjerojatno, u utorak, protiv Matea Kovačića i njegova Chelseaja. Imat će 19 godina i sedam mjeseci! U tim je godinama Kovačić već bio standardan u Interu, igrao je velike derbije Serie A, hrvao se s veznim redovima europskih velikana. Martin Baturina s 19 godina tek postaje 'projekt kluba', dečko koji se izborio za veliku minutažu, koji sve više postaje standardni prvotimac i koji oduševljava svojim igrama. Uostalom, igrač kojemu su suigrači dali 'desetku' na leđa, ne kao teret, već kao nagradu i povjerenje, jer, sigurni su da je poseban, da će biti fantastičan.

Koliko su Baturina i Kovačić slični ili različiti? Neki će kazati da je Baturina ipak donekle konkretniji, okomitiji, da više gleda gol nego Kovačić, koji je, pak, pravi 'središnji veznjak', s igrom u oba smjera, ali ipak malo udaljeniji od suparničkih vrata. Kovačić je u Dinamu, u 67 utakmica zabio sedam golova i upisao 11 asistencija. Baturina je u 34 utakmice postigao četiri pogotka uz sedam asistencija. S velikim izgledima da bi, zbog stila igre, već ove sezone mogao nadmašiti Kovačićeve brojke.

U utorak ćemo Martina Baturinu prvi put vidjeti u jednoj takvoj utakmici, protiv takvog suparnika. Nije igrao protiv Seville, za Tottenham i Villarreal bio je još premlad. Odnosno, bio je dio jedne drugačije Dinamove nogometne vizije i ideje. Dok je Kovačić, rekli smo, bio projektiran da s 18 već bude u izlogu, spreman na prodaju, Baturina je dio jednog drugačijeg promišljanja u Maksimiru. Dinamo je zadnjih godina ipak u prvi plan stavio rezultat, europski rezultat, koji kasnije donosi prodaju i zaradu od transfera. A mlade igrače ne gura se u prvi plan već sa 16 da bi ih se što prije osposobilo za prodaju, nego onda kad sazriju, kad pokažu da se mogu nositi na toj razini i da kao takvi Dinamu prvo donesu rezultate, a tek onda novac. Joško Gvardiol je to postigao sa 17, 18, Josip Šutalo s 21 godinom, a Martin Baturina, evo, s 19 godina. Ako ćemo matematički računati, 'kasni' za Kovačićem nešto više od godinu dana, međutim, ide očito i on jednim pravim putem. I naravno da nije kasno da ga jednog dana i sustigne, nadmaši. Koliko mu je već sad blizu, ili daleko i koliko su, zapravo, igrački slični, vidjet ćemo u utorak (18:45) u nadmetanju Dinama i Chelseaja. Valjda će barem u nekom trenutku biti zajedno na travnjaku.

Liga prvaka, skupina E

Utorak, 6. rujna

Dinamo – Chelsea 18.45

RB Salzburg – Milan 21.00

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+



 


Tagovi

GNK DinamoChelseaLiga prvakaMateo KovačićMartin Baturina

Ostale Vijesti