ANDY BUCHANAN/Action Images
ANDY BUCHANAN/Action Images

Sva genijalnost stala je u jednu 'vanjsku' – O kapetane! Moj kapetane! (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 22.06.21. | 22:47

Teško je pronaći riječi kojima bismo dovoljno kvalitetno mogli opisati hrvatskog kapetana, kako bismo mu se zahvaliti za sve što već godinama radi, za to što nas uveseljava, za to što nas čini ponosnima. Kao vino, što je stariji, to je bolji, to je pitkiji, to je 'skuplji'. Hrvatska ide dalje, ali bez kapetana, bez maestra, bez čovjeka kojem se divi cijeli svijet… Sve to bilo bi gotovo pa nemoguće.

Jednog dana kad ćemo se prisjetiti ove utakmice, razmišljat ćemo samo o jednom igraču. Sve će biti nevažno, puno se toga neće spominjati. Ni da je Gvardiol bio impresioniran neugodnim Hampden Parkom, ni da je Vida loše izbio jednu loptu nakon koje je pao pogodak, ni da je Hrvatska bila neuvjerljiva u prve dvije utakmice. Kad nas budu pitali po čemu pamtite utakmicu, reći ćemo jedno ime. Ime istog onog igrača koji nas godinama uveseljava, koji nas čini ponosnima, koji nas sve sjedinjuje. Njegova genijalnost ne zastarijeva, njegova kvaliteta se ne smanjuje, njegova čarolija zauvijek će ostati ista. Luka Modrić, kapetan, vođa i heroj. Sve u jednom. Zauvijek.

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je protiv Škotske na Hampden Parku. Rezultat je bio 3:1 za Vatrene, pogotke su osim hrvatskog kapetana zabijali još Vlašić i Perišić, dok je kod domaćina precizan bio McGregor. Naravno, sve je zasjenio strijelac drugog i asistent trećeg pogotka, Luka Modrić.

Nakon početnog ispitivanja snaga, Škoti su prvi opasnije zaprijetili. Igrala se 10. minuta, a domaćin je sve odradio u tri poteza – Marshall je ispucao, Dykes spustio, a Adams pucao. Na svu sreću, napadač Southamptona nije bio precizan.

Šest minuta kasnije zaprijetila je i Hrvatska, ali na jednu dubinsku loptu Gvardiola malo je zakasnio Vlašić. Da je bio za nijansu brži, Vlašić bi se našao u situaciji jedan na jedan. Ovako, Marshall je na vrijeme istrčao i otklonio opasnost.

No, dvije minute kasnije, Marshall je nemoćan.

Modrić je odigrao desno za Juranovića, njegov ubačaj s desne strane ide na drugu vranicu gdje je u skoku s O'Donnellom bolji i viši Perišić, on je samo kratko spustio za Vlašića koji je u pravo vrijeme na pravom mjestu i silovitim udarcem matira škotskog čuvara mreže – 0:1

Bio je ovo šesti pogodak Nikole Vlašića za Vatrene. Bravo, Niksi!

Pogodak Vlašića pogledajte OVDJE

Nakon tog pogotka Vatreni su se malo 'digli'. Sljedeći opasan udarac vidjeli smo u 22. minuti kad je dobro pucao kapetan Luka Modrić, Marshall je obranio njegov udarac, ali argentinski arbitar pokazao je na gol aut. Vatreni su se s pravom ljutili na njegovu odluku.

U narednih 15-ak minuta nije bilo istaknutijih prilika, da bi onda u 38. minuti lijepo po lijevoj strani prošao Gvardiol, njegov ubačaj stiže do Petkovića koji kratko dodaje Perišiću, on upošljava natrčalog Juranovića, ali njegov udarac s 20-ak metara možda je silovit, ali nije precizan.

U 40. minuti pucao je i Perišić, njegov pokušaj otišao je preko gola, da bi onda dvije minute kasnije Škoti došli do poravnanja.

Bila je to duga akcija Škotsle, Vida je u konačnici loše izbio, lopta dolazi do McGregora koji s vrha 16-eca tuča silovito i precizno te na taj način ostavio Livakovića bez ikakve šanse. Šteta, jer Hrvatska je u prvih 45 minuta bila bolja momčad – 1:1

Pogodak škotskog veznjaka pogledajte OVDJE

Do kraja prvog dijela većih prilika nije bilo pa se tako na predah otišlo s rezultatom koji ne odgovara ni jednoj, ni drugoj reprezentaciji.

U nastavku su Vatreni bili ti koji su prvi opasnije zaprijetili u 50. minuti. Gvardiol je započeo akciju, uposlio Vlašića koji drži loptu pod kontrolom, Gvardiol je nastavio kretnju, strijelac jedinog hrvatskog pogotta dobro ga osjetio i gurnuo u situaciju jedan na jedan, ali Gvardiol je za nijansu zakasnio, a onda još u sudaru s Marshallom i nastradao. Kakva šteta...

Šest minuta kasnije u jako dobroj prilici bio je Perišić, ali od svega tuče ravno u Marshalla. Možda i bolje, jer drugi pomoćnik je s malom zadrškom podigao svoju zastavicu.

Prvu opasniju priliku u nastavku Škoti su imali preko McGinna u 59. minuti koji je lijepo pratio akciju iz drugog plana, ali je na svu sreću bio krajnje neprecizan te je iz blizine promašio ono što bi mnogi 'zatvorenih očiju' zabili.

I onda, 62. minuta.

Gvardiol je lijepo prošao po lijevoj strani, prizemnom loptom pronašao Petkovića, on odgodio za Kovačića koji može pucati, ali Mateo vidi svojeg kapetana, kratko dodaje, a Luka – što reći, kako to opisati? Sva genijalnost stala je u jedan potez. Marshall se bacio, ali za dojam, jer ovakav udarac Luke Modrića, nitko ne može obraniti – 2:1

MAESTRALAN POGODAK LUKE MODRIĆA POGLEDAJTE OVDJE

Škoti su potom nešto pokušavali, ali sve njihove nade da mogu do preokreta, a u nekom slučaju i prolaska u daljnju fazu natjecanja, pale su u vodu u 77. minuti.

Korner je izveo Modrić, lopta ide ravno na glavu Perišića, a on je siguran i povećava vodstvo Vatrenih – 3:1

Pogodak Perišića pogledajte OVDJE

Do kraja utakmice Vatreni su jednostavno sve kontrolirali. Prijetili su Škoti, ali sve je to bilo neopasno po Livakovića. Rutinski su Vatreni odradili utakmicu do njenog finiša te se u konačnici zasluženo plasirali u četvrtfinale.

Započeli smo s Lukom, a i završit ćemo s njim, jer kapetan Vatrenih pokazao je svu svoju klasu i još jednom pokazao i dokazao da je baš on najveći hrvatski nogometaš svih vremena.

O kapetane! Moj kapetane!


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaškotska nogometna reprezentacijaHrvatskaŠkotskaHNSEUROEuro 2020Euro 2021Luka Modrić

Ostale Vijesti