Reuters/Pixsell
Reuters/Pixsell

Što je zajedničko europskom prvaku Liverpoolu, slovačkoj Petržalki i Slovanu iz Bratislave?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 29.08.24. | 10:10

Samo tri kluba izborila su elitno natjecanjem krenuvši od prvog pretkola..

Marko Tolić dvama je pogocima pogurao Slovan iz Bratislave u svoj prvi plasman u Ligu prvaka. Slovanov najveći europski uspjeh je osvajanje Kupa pobjednika kupova daleke 1969. godine kada su u finalu s 3-2 nadvisili Barcelonu. Od tada su u još nekoliko navrata igrali grupne faze Europske i Konferencijske lige, ali nikada Ligu prvaka. Sve do ove sezone, kada su svoje mjesto među elitom izborili preskočivši čak četiri kvalifikacijske prepreke.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Slovan je sa svojom euro sezonom krenuo još 10. srpnja. Klub za koji igra bivši dinamovac Marko Tolić izbacio je makedonsku Strugu s 4-2 i 2-1 pobjedama. Uslijedio im je susret protiv prvaka Slovenije Celja. Prvi susret u Celju, kojeg je tada vodio Damir Krznar, završio je rezultatom 1-1. Uzvrat, u kojem je Celje vodio Španjolac Albert Riera okončao je 5-0 pobjedom Slovana, a prvi gol na utakmici zabio je Marko Tolić. U trećem prekolu prvak Slovačke igrao je s ciparskim APOEL-om. Slovan je u Brazislavi slavio s 2-0, a susret u Nicosiji završio je bez pogodaka.

Najteži ispit Slovake je čekao u playoffu. Na suprotnoj strani nalazio se prvak Danske Midtjylland, klub koji je pomogao zagrebačkom Dinamu da svoj Europski put započne 20. kolovoza, a ne u drugoj polovici srpnja. Susret u Danskoj završio je 1-1, a Slovan je u uzvratu gubio 1-2 sve do 82. minute kada je Tolić zabio svoj drugi pogodak na utakmici, da bi četiri minute kasnije Barsegjan zabio za preokret i povijesni plasman kluba iz Bratislave u Ligu prvaka.

Slovan je tako postao tek treći klub u povijesti koji je svoje mjesto u Ligi prvaka izborio započevši svoj put u najranijem pretkolu natjecanja, barem od kada postoji najmanje tri pretkola Lige prvaka. Prethodna dva kluba taj podvig su ostvarila u istoj sezoni 2005./06., iako su se tada, za razliku od ove sezone, igrala samo tri pretkola Lige prvaka (navijači Hajduka, preskočite iduću rečenicu: Hrvatsku je te sezone u Ligi prvaka predstavljao splitski Hajduk, ali je pod paskom pokojnog Miroslava Ćire Blaževića ispao u drugom pretkolu od Debrecena s ukupnih 0-8).

Sezonu ranije dogodila se raritetna situacija u kojoj je Liverpool u jednom od najpamtljivijih finala ikad svladao Milan, ali je u prvenstvu Engleske završio na petom mjestu. UEFA je Redsima, kao prvaku Europe, omogućila nastup u Ligi prvaka, ali tek od prvog pretkola. Liverpool se tada lagano obračunao s velškim TNS-om (6-0), s Kaunasom (5-1) i sofijskim CSKA-om (3-2) te izborio svoje mjesto u Ligi prvaka.

No, drugi klub koji je izborio Ligu prvaka iz prvog pretkola je zanimljiv klub Artmedija koji stiže iz bratislavskog kvarta Petržalke, ujedno i najnapućenijeg kvarta u Srednjoj Europi. Petržalka je zbog visoke stope kriminala u tom dijelu slovačke prijestolnice dobila nadimak Bronx Bratislave, a zbog svojeg specifičnog 'socijalističkog' izgleda postala i popularna destinacija za turističke avanturiste.

Artmedia je te sezone, recimo, izgubila od Kairata u prvom pretkolu 0-2, da bi u uzvratu nakon produžetaka slavila s 4-1. U drugom pretkolu Artmedia je kreirala prvoklasnu senzaciju, svladala je na domaćem terenu Celtic s 5-0. Momčad iz Glasgowa u uzvratu je slavila s 4-0, što dakako nije bilo dovoljno za prolaz. U posljednjem (trećem) pretkolu Artmedia je odigrala dvije 'nule' s Partizanom, a u Ligu prvaka plasirala se boljim raspucavanjem jedanaesteraca.

Petržalka tu nije stala sa senzacijama. U Ligi prvaka svladala je Porto u Portu s 3-2 te upisala još tri remija, dva protiv Glasgow Rangersa i jedan protiv Porta te je sa šest bodova nastavila svoj put u UEFA kupu (u kojem je izgubila od Levskog iz Sofijie u prvoj utakmici nokaut faze natjecanja).

Artmedia je 2014. doživjela bankrot, a renovirana FC Petržalka danas se natječe u drugom rangu slovačkog nogometa.

Doduše, kroz povijest je bilo još nekoliko klubova koji su iz službenog prvog pretkola ušli u Ligu prvaka (recimo Šerif 2021. preko Dinama), no to je bilo nominalno drugo pretkolo budući da se prije prvog pretkola igrala Preliminarna runda natjecanja.

Tako da su kroz povijest tek tri kluba izborila Ligu prvaka krenuvši od najranijeg pretkola, s time da je samo Tolićevom Slovanu to pošlo za rukom izbacivši četiri suparnika. Slovan je i potencijalni protivnik Dinama u Ligi prvaka, a iako bi prvak Slovačke za mnoge bio 'idealni' ždrijeb riječ je o vrlo dobroj momčadi koja, osim što je prošla četiri prepreke u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ima maksimalni učinak u tekućem prvenstvu Slovačke.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

LiverpoolSlovan BratislavaLiga prvaka

Ostale Vijesti