REUTERS/Murad Sezer
REUTERS/Murad Sezer

Sve o ždrijebu Lige prvaka: Protivnike 'izvlači' računalo, za prolaz u play-off dovoljno je osam bodova!?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 28.08.24. | 20:50

Dinamo će protivnike u Ligi prvaka saznati u četvrtak, ždrijeb u novom formatu počinje u 18 sati

Mjesto je isto, Grimaldi Forum u Monte Carlu, sve drugo je različito. U četvrtak u 18 sati krenut će ždrijeb Lige prvaka, drugačiji nego ikad prije, time možda i intrigantniji, još zanimljiviji. Naime, znamo da se Liga prvaka od ove godine igra u novom formatu. Broj klubova povećan je s 32 na 36, nema više skupina, svi čine jednu ligu, a svaki će klub odigrati osam utakmica. Četiri na svom terenu, četiri u gostima, s po jednu s osam različitih suparnika. A njih će odrediti računalo.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Naime, šest godina UEFA je proučavala matematiku vezanu za novi format Lige prvaka, zaključili su stručnjaci krovne, europske nogometne organizacije da bi im za ždrijeb trebalo 1000 kuglica i nekoliko sati izvlačenja imena klubova iz bubnja da ždrijebaju na tradicionalan način. Stoga će veći dio posla, zapravo, odraditi tehnologija. Tih 36 momčad i dalje je svrstano u četiri jakosne skupine, po devet u svakoj. Dinamo je u trećem bubnju, ali to ne znači da neće igrati protiv klubova iz istog bubnja. Baš suprotno, igrat će protiv dva iz svakog, pa tako i iz svojeg, trećeg 'pota'.

Imena klubova izvlačit će se ručno kao i dosad, a onda će mu računalo 'birati' suparnike. Klubovi iz iste zemlje ne mogu igrati međusodbno, a jedan klub može igrati protiv najviše dva kluba iz iste države. Primjerice, Dinamo može izvući i Real i Barcelonu, kao dva kluba iz prve jakosne skupine. Dva suparnika dobit će iz drugog, dva iz trećeg i dva iz četvrtog 'šešira'. U prve dvije i u zadnje dvije utakmice, jednom mora gostovati, jednom igrati kući, a prve utakmice igraju se od 17. do 19.rujna, dakle, od utorka do četvrtka. Taj uvodni tjedan zove se kolokvijalno ekskluzivni tjedan Lige prvaka, i u tom će se tjednu igrati samo Liga prvaka, druga dva natjecanja, Europska i Konferencijska liga, startat će tjedan dana kasnije.

Prvih osam klubova na zajedničkoj ljestvici nakon osam odigranih utakmica, plasirat će se direktno u osminu finala, a oni od 9. do 24.mjesta u play-offu će razigravati za preostalih osam mjesta u drugom krugu. UEFA je radila mnoge projekcije i prema njima bi osam bodova trebalo biti dovoljno za plasman među 24 momčadi. Dakle, dvije pobjede i dva remija! S obzirom da će Dinamo, kao i svi drugi, igrati četiri utakmice protiv momčadi otprilike svojeg ranga, ništa nije nemoguće. Pritom treba naglasiti, s momčadima iz svakog 'pota' svaki klub jednu utakmicu igra kući, drugu u gostima.

Ovo su klubovi koji su ušli u Ligu prvaka:

Prvi pot: Real, Manchester City, Bayern, PSG, Liverpool, Inter, Borussia D, Leipzig, Barcelona.

Drugi pot: Leverkusen, Atletico, Atalanta, Juventus, Benfica, Arsenal, Club Brugge, Šahtar, Milan.

Treći pot: Feyenoord, Sporting, PSV, ille, DINAMO, Red Bull Salzburg, Crvena Zvezda Yong Boys, Celtic.

Četvrti pot: Slovan, Monaco, Sparta, Aston Villa, Bologna, Girona, Stuttgart, Sturm, Brest.



Tagovi

GNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti