Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

Srđan Mladinić za Germanijak: “90-te su bile najbolje vrijeme za igranje nogometa. Brkljača? Meni je to presmiješno…” (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 08.07.22. | 16:00

Pred utakmicu Superkupa između Dinama i Hajduka na Maksimiru (subota, 9. srpnja) porazgovarali smo s bivšim igračem oba kluba, Srđanom Mladinićem, koji je u dresu Hajduka debitirao u jednom od najkultnijih Superkupova od kada je hrvatske lige, a u dresu Dinama je Bijelima zabio dva spektakularna voleja.

Nije bilo puno igrača koji su kroz povijest nosili dres dva najveća hrvatska kluba, a među njima ima nekoliko zaista kultnih imena. Vilson Džoni, Stjepan Deverić, Ivan Bošnjak, Adrian Kozniku, Goce Sedloski, Niko Kranjčar i, svakako, Srđan ‘Zujo’ Mladinić.

Mladinić doduše nije prešao u Dinamo direktno iz Hajduka. Krenuo je u RNK Splitu iz kojega je 1993. preselio na Poljud. Za Hajduk je debitirao protiv Dinama u Superkupu, i to u jednom od najkultnijih u kratkoj povijesti Lijepe naše, a na kojega ćemo se više osvrnuti pred kraj razgovora. Uslijedio je prelazak u tada prvoligaški Primorac iz Stobreča, da bi u Dinamo stigao 1995. i zadržao se čak tri sezone! Pamte se njegove volejčine upravo Hajduku u 4:1 pobjedi Plavih na Maksimiru i 3:2 pobjedi Bijelih nad Dinamom na Poljudu…

Sada se Mladinić našao u ulozi komentatora za naš portal, 19 godina nakon njegovog debija u bijelom dresu, u jednom od najkultnijih Superkupova ikad, Dinamo i Hajduk ponovno otvaraju natjecateljsku sezonu dvobojem u Superkupu koji se ovaj put igra na jednu utakmicu. Tko u subotu pobijedi, dignut će prvu ‘kantu’ sezone.

 “Očekujem izjednačenu utakmicu”, rekao nam je Mladinić u startu i nastavio: “Dinamo je odradio pripreme nešto bolje od Hajduka, ali to na kraju ne znači ništa. Iako Hajduk nije pobijedio na pripremama, vidio sam da su radili dosta dobro. U posljednjim pripremnim utakmica oba kluba vidio se njihov umor. Poraz od Genka i remi u posljednjoj utakmici nisu realni pokazatelj Hajdukove kvalitete. Pripreme, generalno, nisu mjerilo kako će koja momčad ući u sezonu. Očekujem da će se do Superkupa osvježiti i da ćemo gledati jednu pravu, neizvjesnu utakmicu. Šanse su 50:50, rekao bih”.

Iako je prijelazni rok praktički tek počeo, obje su momčadi već bile prilično aktivne na tržištu, Dinamo pogotovo...

“Za razliku od Hajduka, koji je doveo samo jednog stopera, Tonija Borevkovića, a otišla su mu dva, Dinamo se prilično pojačao u dosadašnjem prijelaznom roku. Prijelazni je rok tek počeo, očekuje se još nekoliko pojačanja u redovima Hajduka. Dinamo je ‘na papiru’ doveo stvarno jaka imena, ali opet, oni svoju kvalitetu moraju pokazati na terenu. Drmićeve kvalitete svi poznajemo, ali vidjet ćemo kako će se uklopiti u momčad. Dinamo je specifična sredina, drukčija od one u Rijeci. Ljubičić? Njega stvarno ne poznam, kažu da je jako dobar. Vidjet ćemo”.

Zanimljivo, Dinamo i Hajduk imaju vrlo sličnu situaciju u napadu. Obje momčadi u svojem kadru imaju po dva klasna centarfora za koje se stalno diskutira mogu li zaigrati zajedno. Zanimalo nas je i Mladinićevo mišljenje, mogu li zajedno Livaja i Nikola Kalinić, odnosno Drmić i Petković?

“Livaja je dokazao svoju klasu. On je individualac koji je pokrenuo Hajduk i koji može igrati sa svima. Pitanje je samo može li se Nikola Kalinić prilagoditi njegovoj igri. Ja mislim da može. Što se tiče tandema Petković-Drmić, pokazat će budućnost. Drmić je jedan egzekutor, a Petković se u posljednje vrijeme voli vraćati po loptu. Ako će to funkcionirati, bit će odlično. No, to je pitanje za trenere. Oni su s tim igračima svaki dan i najbolje znaju kako koji igrač funkcionira. Vrijeme će pokazati, počevši od Superkupa”.

Superkup je utakmica koja donosi prvi trofej sezone. No, dok je Hajduk u posljednjih 17 godina osvojio dva trofeja, Dinamo je ih je u istom razdoblju osvojio 29, među kojima su tri Superkupa koji je, prema nekakvoj hijerarhiji, treći po važnosti domaći trofej. Je li ova utakmica jednako bitna za obje momčadi?

“Na stranu borba za službeni trofej, nakon ove utakmice momčadi se okreću početku prvenstva i europskim utakmicama i naravno da pobjeda u ovoj utakmici donosi veliki poticaj i rast samopouzdanja pred početak sezone. Mislim da je za obje momčadi u ovom trenutku najbitnije da izbore plasman u grupne faze europskih natjecanja i da moraju tempirati formu za ključne dvoboje. Jer, za hrvatski nogomet je iznimno bitno da ove sezone imamo po dva predstavnika u Europskim natjecanjima. Mislim da su samo Dinamo i Hajduk to u stanju napraviti”.

Posljednjih je dana u fokusu domaće javnosti transfer mladog U-17 reprezentativca Marka Brkljače iz Hajduka u Dinamo i svega onoga što je uslijedilo nakon službene objave transfera

“Kada sam bio na početku karijere došao sam kod Ike Buljana i pitao ga koliko mogu dobiti. Rekao je: ‘10 tisuća maraka i tisuću maraka mjesečne plaće’. S tim novcima sam kupio Mini Morris. Danas se svi prave da ne znaju ništa o ovom poslu, a znaju puno više nego smo mi znali u svoje doba. Svi mladi igrači imaju agente. Koliko ‘mali’ Brkljača ima godina?” retorički pita Mladinić.

“Pa sad vi meni recite je li to normalno. Ne bih volio komentirati njegov odlazak, ali cijela ova priča je za mene presmiješna. I tu nije samo riječ o Brkljači, nego svim mladim igračima. Da djeca s 15 godina i manje imaju svoje agente!? U moje vrijeme nije bilo nogometnih agenata, nego je pokojni Ante Radić bio menadžer Hajduka. On je bio institucija. Poštovale su se obje strane. Ako si ti u jednom klubu proveo 10 godina, ostao si u njemu. A danas svako dijete ima svojeg menadžera, roditelje. Previše je tu interesa, ne znam što bih rekao o cijeloj situaciji”.

Znači, po vama je Brkljača pogriješio jer je prešao u Dinamo?

“Ne znam. Vrijeme će pokazati. Ne mogu reći je li to dobar potez ili ne. Momak je dobar, veliki je potencijal. Po meni bi bilo normalno da je ostao u Hajduku, da juniori Hajduka i juniori Dinama potpisuju za svoj klub, ako su dovoljno dobri. Zašto je prešao? Stvarno ne mogu reći. Pratio sam cijelu tu priču i još mi mnoge stvari nisu jasne. Očito je došlo do razmimoilaženja u komunikacije na relaciji klub-agent-roditelji. Ne mogu reći koja je strana u pravu. Ne znam što se tu sve dogodilo, ne mogu to komentirati”, rekao je Mladinić i zaključio tu priču:

“Svatko ima svoj put. Nakon Hajduka ja sam otišao u Primorac iz Stobreča i tim putem stigao u Dinamo. Niko Kranjčar ima svoju priču i svoj put, Marko Brkljača svoj. Po meni su glavni problem ti agenti koji nerijetko ne rade u interesu djeteta, a onda najviše ispaštaju mladi igrači”.

Razgovor oko 'slučaja Brkljača', Mladinić je zaključio sljedećim riječima:

"Savjetovao bih mladim igračima da će se svojim igrama u klubu sigurno izboriti za dobru ponudu. U tim se godinama ne bi smjeli opterećivati raznim agentima koji, ako su pravi, uvijek mogu pronaći dobru ponudu za igrača. Klub će te sigurno lansirati, ako ćeš trenirati i igrati dobro".

Za kraj, prebacili smo se na vedrije teme. Srđan Mladinić nosio je Hajdukov dres u drugom Superkupu ikad odigranom u Lijepoj našoj, prvom u kojem su se sučelili Hajduk i Dinamo, tadašnja Croatia.

Superkup se tada igrao na dvije utakmice. Na jednoj strani Goran Vlaović, Igor Cvitanović, Joško Jeličić, Slavko Ištvanić i Dražen Ladić. Na drugoj Ivica Mornar, Dean Računica, Adrian Kozniku, Nenad Pralija i Saša Peršon, a među njima i debitant Mladinić. Ta imena garantirala su spektakl, susret na Maksimiru završio je rezultatom 4:4 (Cvitanović 21., Vlaović 41., 71., Gašpar 64./ Računica 15., Mornar 43., 54., Pralija 69.), a uzvrat na Poljudu 0:0. Hajduk je obranio titulu zbog gola u gostima...

Zanimalo nas je može li se atmosfera s tih utakmica usporediti s današnjom?

“To se ne može usporediti. Ta utakmica Superkupa, 4:4 u Maksimiru bila je moja prva u dresu Hajduka. Dinamo je s Ćirom Blaževićem na klupi bio favorit. Iako je Maksimir primao 35 tisuća ljudi, na stadionu je sigurno bilo barem 55 tisuća. Svi su stajali, nije bilo praznog prostora, to se danas ne može dogoditi. Neka se nitko ne naljuti, ali to je bilo najbolje vrijeme za nogomet. Gdje god smo igrali bio je ispunjen stadion. U Rijeci, u Osijeku, na Kranjčevićevoj... sve je bilo puno. Imao sam sreću igrati u to vrijeme. Ponavljam, ne govorim o derbijima. Na tim će utakmicama uvijek biti sjajna atmosfera. Govorim o svakom stadionu na kojem smo u to vrijeme gostovali. Drukčije se gledalo na nogomet i sport nego danas. Meni je tada bilo fenomenalno igrati i u Dinamu i Hajduku”, rekao nam je za kraj Mladinić.

Superkup, subota, 9. srpnja

Dinamo - Hajduk, 20h

Stadion: Maksimir

Sudac: Igor Pajać

VAR: Dario Bel


Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHajdukHrvatski SuperkupSuperkup 2022SuperkupSrđan Mladinić

Ostale Vijesti