Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Skupština odmah verificirala povjerenike, Barišić proglasio kvorum. Odbijeni prijedlozi navijača, ali izglasani IO i NO!

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 25.09.23. | 17:32

Skupština je odmah, prije čitanja dnevnog reda, verificirala osam povjerenika. I njih se odmah smatra članovima Skupštine i sad se čeka da Mirko Barišić proglasi kvorum. Jednoglasno je usvojen dnevni red.

Čitav dan se u krugovima bliskim dvjema stranama govori o mogućim raspletima Dinamove Skupštine. Tzv. Zorićeva struja prijeti rušenjem kvoruma od 41 čovjeka, dok je strana uz Mirka Barišića bila uvjerena da će kvoruma biti...

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Očekujem da će biti kvoruma i da ćemo odabrati Izvršni i Nadzorni odbor. Druga strana? Za mene nema druge strane, već samo jedna, Dinamo.", rekao je na ulasku na Skupštinu Marijan Čerček.

A onda smo vidjeli čak dvojicu iz zastupnika iz tzv.Zorićeve kvote, Matu Đurovića i Heinza Truskallera, došlo ih jeu pratnji Željka Markovića, jednog od najbližih Barišićevih suradnika. Došlo ih je, navodno, još nekoliko. Pojavio se i Miljenko Sakoman, direktor stadiona, koji nije bio na zadnje dvije Skupštine, što može značiti da će i on podržati Barišića.

"Ne bismo ni došli da nema kvoruma.", samo je kratko poručio Mirko Barišić.

Skupština je odmah, prije čitanja dnevnog reda, verificirala osam povjerenika. I njih se odmah smatra članovima Skupštine i sad se čeka da Mirko Barišić proglasi kvorum. Jednoglasno je usvojen dnevni red.

"Kasnije ćemo vidjeti koliko ima članova.", rekao je Mirko Barišić.

Od 71 aktivnog člana, prisutna su 43 člana, prema tumačenju Mirka Barišića postoji kvorum! No, bit će oko toga još spora, je li kvorum trebao biti ibez povjerenika, ili oni ulaze među punopravne članove? Bit će tu još pravnih polemika, jer i na prošloj Skupštini je to bila točka oko koje se raspravljalo i svađalo, tada je sam Barišić rekao da je kvorum 41, ne računajući (ne)verificirane povjerenike. Sad su verificirani prije nego je proglašen kvorum, vidjet ćemo hoće li se uplesti Sportska inspekcija. No, do tad se Skupština smatra valjanom i donijela je važne odluke.

Pročitano je financijsko izvješće za 2022. Dinamo je prihodio 453 milijuna kuna, dok su rashodi 446 milijun kuna, dakle, Modri su godinu završili u plusu od oko milijun eura. Od UEFA-e je prihod od 30,18 milijuna eura, a od transfera 17,6 milijuna eura. Jedan od zastupnika iz redova povjerenika, Kalabek, tražio je svote koje su isplaćene posrednicima i tko je vjerovnik kredita. Svote posrednicima nisu pojašnjenje, kredit je revolving u jednoj banci. Usvojeno je financijsko izvješće - jednoglasno. A onda su povjerenici, njih sedam iz redova BBB-a, tražili stanku prije čitanja kandidata za Izvršni odbor. Očito, htjeli su vidjeti je li Barišić prihvatio njihove želje.

"U stanci su me obavijestili povjerenici da su oni htjeli četiri člana u IO-u, mi smo predložili dva, a da u NO-u bude jedan umjesto njihovog prijedloga, dva. To je moj prijedlog i on ostaje", rekao je Mirko Barišić.

Svih sedam prisutnih povjerenika je bilo protiv, jedan suzdržan, ali ostalih 35 su glasali za novi saziv IO! Dakle, navijači će dati dva člana u IO, a jedan u NO! I Dinamo je dobio dva tijela koja su bitna za funkcioniranje kluba. Ovo je 13 članova IO: Mirko Barišić, Većeslav Bergman, Ivica Cvitković, Vladimir Gašparović, Nikola Hanžel, Damir Najmenik, Ivan Nauković, Milivoj Novak, Dubravko Skender, Ante Todorić, Heinz Truskaller, Janko Gogolja, Dragutin Kamenski. A ovo su članovi NO-a: Zdravko Kačić, Ognjen Naglić, Saša Pavličić-Bekić.

Mirko Barišić govorio je i o stadionu:

"Čeka se potpis ugovora između Grada, države i Crkve oko stadiona. Prva je faza izgradnja Zagrebova stadiona, njegov kapacitet bi se proširio na 10 tisuća, ali neće se moći ispoštavati rok do sredine 2025. Dobili smo potvrdu od Grada za svoj kamp Zagrebello, tamo bi se preselili dok se gradi Maksimir. Na razini naše Skupštine ćemo formirati tijelo, koje će predlagati neke stvari na tu temu, bit će uključeno u izgradnju stadiona.", rekao je Barišić.

Zadnja točka je Razno, riječ je uzeo Ognjen Naglić.

"Skupština je najveći organ svih klubova, ali mi smo djelovali u nekoj međusferi, svi smo bili svjedoci da su srušili kvorum i nikad se to više ne ponovilo. Ja mogu biti za neku ideju ili protiv nje, ali time što sam došao u Dinamo, preuzeo sam veliku odgovornost, treba raditi za klub. Bojkot kvoruma je uzeto iz politike, a ona je dosta prljava, sport je nešto čisto. Oni, koji su to napravili, ne mogu gledati otvorenog pogleda u Dinamo. Oni su mogli doći ovdje, iznijeti svoje ideje, ako bi te ideje bile bolje, onda bi se tako odlučilo. Ali ne doći na Skupštinu je ispod svake sportske razine. To i javnost mora osuditi. Zahvaljujem i navijačima, s njihovih sedam ruku smo pogurali klub prema novim vremenima. Ovo je prekretnica i možemo se okrenuti nogometa. Promjnea Statuta će se dogoditi, to nije hir navijača, ona je potreba, mi moramo demokratizirati kluba i pitati se tko je vlasnik Udruge. To su članovi i moraju imati pravo glasa. Čestitam svima, nadam se da ćemo biti ovako uspješni i dalje."

Povjerenik Domagoj Novosel:

"Pokazali smo dobru volju, svih ovih mjeseci smo doprinijeli da klub krene dalje. Svi govorimo o tom Statutu, želimo da bude takav da nam se nikad ne dogodi ovakva blokada kluba. Bitan je klub, ne ljudi, Dinamo ima 35 tisuća članova, može Dinamo još puno bolje, biti otvoreniji. I nadam se da otvaranje prema navijačima nisu prazne riječi, mi smo pokazali dobru volju i nadam se da će Statut zaživjeti."


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoSkupština GNK Dinamo

Ostale Vijesti