Foto: Screenshot NK Rijeka
Foto: Screenshot NK Rijeka

Sad ćemo vidjeti što ste radili ovog ljeta u Schladmingu…

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 25.07.24. | 08:00

Sopićeva družina, koju će s kapetanskom trakom na teren povesti Ivan Smolčić, prvu službenu utakmicu u sezoni 24./25. igra u Rumunjskoj protiv momčadi od koje nitko ne zna što očekivati. Iako, možda čak nije ni bitno što oni imaju za reći u ovom ogledu, već što ima za reći momčad koja je izraziti favorit i od koje se očekuje da već u prvom ogledu napravi veliki korak prema prolasku u treće pretkolo.

Nikada u hrvatskom nogometu nije dulje trajala pauza od završetka jedne i početka druge natjecateljske sezone. Riječani su prošlu sezonu zatvorili uvjerljivom pobjedom protiv Slaven Belupa, a u 4-0 slavlju pred (samo) 4351 gledateljem na Rujevici briljirao je Niko Janković koji je postigao trogodak. Iako je pobjeda bila rutinska, uvjerljiva i dominantna, Riječanima je nekako i dalje gorak okus u ustima. Što je, uostalom, i potpuno razumljivo. Praktički do samog kraja bili su igri za oba trofeja, da bi na kraju sezonu zaključili bez ijednog. Nikome na Kvarneru nije drago zbog toga, ali ako ne ništa, barem su izgrađeni čvrsti temelji koji bi Rijeku u nadolazećoj sezoni trebali učiniti još boljom. Kadar se promijenio, par važnih igrača napustilo je momčad, ali usprkos tim gubicima, protiv rumunjskog drugoligaša Corvinula, koji je Europu osigurao osvajanjem Rumunjskog nogometnog kupa, na početku sezone ipak ne bi smjelo biti većih problema. No, trebalo bi prvo skočiti, a tek onda reći hop.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Od novih igrača tu su Posavec, koji zasad ima ulogu drugog vratara, te Majstorović, koji se već u prvih danima u klubu nametnuo kao jedan od lidera. Ima godina, nije više u cvijetu mladosti, ali njegova riječ ima težinu. Uostalom, kad je bio na svojem vrhuncu, odnosno kad su mu koljena bila 'netaknuta', tada je bio jedan od boljih stopera lige. Prošle sezone je u dresu Istre 1961 podsjetio na svoje najbolje dane, a sada od njega očekuju da u Rijeci preuzme mentorsku ulogu te da bude glas razuma svlačionice. Premda, da ne bi bilo zabune, nije Majstorović došao grijati klupu, njegova želja je nametnuti se za udarnih 11, ali za početak su ipak u sredini obrane 'zabetonirani' Radeljić i Galešić, dvojica igrača koji iza sebe imaju sjajne sezone. Na Anti je da radi, da uči mlade te da čeka svoju priliku. Svi znamo da je sezona iznimno duga, nema sumnje da će ju dobiti.

Što se tiče ofanzivaca, treba reći kako je Rijeku nakon nešto manje od godinu dana napustio Marko Pjaca. I na Kvarneru mu nitko (normalan i objektivan) ne zamjera što će nogometni put nastaviti u Dinamu. Jednostavno, Marko je bio oličenje profesionalizma, igrač nevjerojatne kvalitete i netko tko se za riječki bijeli dres borio kao za onaj plavi kojeg je od malena nosio na sebi. Zaradila je Rijeka na tom poslu, a budući da na njemu nisu imali nikakve velike izdatke, može se reći da je to svakako bi jedan od fenomenalnih poslova Uprave. S navijačima se nikad ne zna, ali prava bi štete bila ako Marko jednog dana, kada opet bude zakoračio na travnjak Rujevice, ne bi bio nagrađen velikim pljeskom. Majstorima se uvijek treba skinuti kapa, sjećamo se potpuno zasluženog pljeska kojeg je dobio Ivan Perišić kad je ulazio u igru u dresu Hajduka, stoga nema razloga da se na isti način ne bi pozdravilo i Zagrepčanina koji je u Rijeci igrao vrlo dobar nogomet.

Mirko Marić vratio se u Monzu, o otkupu ugovora nikada se nije pričalo, s tim da, kad se uzme u obzir kako je igrao pred sam kraj prvenstva, čak i da je to bila neka opcija sumnjamo da bi se dogovor postigao. Rijeka je tako ostala na Obregonu, odnosno El Magu Colombianu s kojim se nikad ne zna na koju će se nogu dignuti te mladim Franjom Ivanovićem koji pršti od energije i od kojeg se očekuje da u ovoj sezoni smanji oscilacije u igri. Ljubav navijača ima, mediji ga podržavaju, a na njemu je da malo smiri puls kad se nađe u dobrim prilikama te da postane još ubitačniji pred golom protivnika. Kad je prije godinu dana igrao protiv Kosovara jednu od svojih prvih utakmica u dresu Rijeke, postigao je trogodak. Tko zna, možda isto ponovi i sada protiv Rumunja…

Sastav? Zapravo, ne očekuje se neko veliko 'kemijanje'. Zlomislić bi trebao biti na golu, posljednja linija Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja, ispred njih Selahi (Sopić je rekao da normalno trenira već 10 dana), dok je jedino upitno hoće li na desnoj strani biti Pašalić, koji se malo kasnije priključio treninzima ili pak netko drugi poput Ivanovića, Bogojevića ili mladog Butića. U sredini vezne linije očekuju se Maestro Fruk te Hodža od kojeg se ove sezone također očekuje veliki iskorak, dok bi na lijevoj strani trebao započeti Niko Janković, a priliku s klupe čekati Rukavina. U vrhu napada Sopić će vjerojatno startati s Obregonom.

Rumunji? Momčad koja je svladala Paksi trebala bi zaigrati i protiv Rijeke. Samo, jedna je sitna razlika – Rijeka nije Paksi i trebat će im puno više da ponove senzaciju iz prvog pretkola protiv momčadi kojoj ovakve utakmice nisu nikakva novost.

Razlika između Corvinula i Rijeke je što je Rumunjima ovo četvrta natjecateljska utakmica u sezoni, a Riječanima prva. Corvinul je prvo u Superkupu izgubio od FCSB-a s uvjerljivih 3-0 (na njihovoj tribini bili su i navijači Steaue koji su također podržali Corvinul) da bi onda protiv Mađara ostvarili jednu pobjedu i jedan poraz. Na njihovu sreću, pobjeda je bila uvjerljivija od poraza pa su tako dobili priliku odmjeriti snage s Riječanima. S druge strane, Sopićeva družina dosad je odigrala šest pripremnih utakmica. Započeli su ih s tri pobjede, završili s dva poraza i remijem. Iako, u tim ogledima je rezultat najmanje bitan, ali u ovom koji slijedi baš i nije. Danas će se tako najbolje vidjeti što je to Sopić sa svojim pulenima radio u Schladmingu ovog ljeta...

Inače, na put za Rumunjsku već su se uputili i neki navijači Rijeke, a mnogi će u šali reći da ih je put sa Zameta, Kantride ili Vežice do Hunedoara te karta za utakmicu (osam eura) sveukupno koštalo manje nego što će to biti slučaj kad za sedam dana svoje miljenike budu gledali na Rujevici. Uostalom, nije to čak ni neka pretjerano smiješna šala budući da najjeftinija karta (ali samo za pretplatnike i članove) košta Riječane također osam eura, dok će oni koji nisu članovi ni pretplatnic, na dan utakmice najjeftiniju kartu platiti – 40 eura!? Smiješno ili nešto drugo, procijenite sami.

Utakmicu Corvinul – Rijeka sudit će Philip Farrugia s Malte, dok će uzvrat, koji se igra 1. kolovoza na Rujevici, suditi portugalski sudac Luis Godinho koji je dijelio pravdu prošle sezone također na Rujevici u uzvratu protiv Lillea. Utakmica se igra na stadionu Sibiu Muncipal, inače domu Hermannstadta, izgrađenom 2022. godine. Stadion broji nešto manje od 12.500 sjedećih mjesta, izgradnja je koštala 32 milijuna eura, a na njemu je Corvinul ostavrio najveću pobjedu u klupskoj povijesti kad su u finalu prošlosezonskog kupa nakon jedanaesteraca bili bolji od Otelula.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja – Selahi – Ivanović, Hodža, Fruk, Janković - Obregon

Corvinul (4-3-3): Lefter – Iacob, Lica, Manolache, Neasca – Hrazdac, Bradu, Roger – Lupu, Bus, Ubbink



Tagovi

HNK RijekaRijekaCorvinul HunedoaraEuropska liga

Ostale Vijesti