Foto: Corvinul Official , Twitter Corvinul
Foto: Corvinul Official , Twitter Corvinul

Gavranovi iz Hunedoara: Prošle godine su ušli u Drugu ligu i osvojili Kup, a tamo su ostali zbog bizarnosti

Vrijeme Čitanja: 7min | sri. 24.07.24. | 08:00

Iako su u svojoj prvoj sezoni u Liga II (Druga rumunjska liga) osvojili naslov, promociju u elitni razred natjecanja nisu ostvarili jer klub nije u privatnom vlasništvu, već o njemu brine lokalna zajednica. Najveća legende kluba su Bogdan Lobonț, poznati vratar koji danas radi kao pomoćni trener u Rapidu te Michael Klein, nekadašnji rumunjski reprezentativac koji je 1993. preminuo na treningu tadašnjeg Bundesligaša Bayer Uerdingena i po kome je danas nazvan klupski stadion koji broji 16.500 sjedećih mjesta.

Kad su na Kvarneru doznali da će svoju novu euro-avanturu započeti s boljim iz ogleda Paksi – Corvinul, navijači, ali i ljudi iz kluba, polako su krenuli istraživati kako im je najbolje i najbrže doći do malenog mađarskog grada smještenog 120 kilometara južno od Budimpešte. No, onda se dogodilo što se obično i dogodi u takvim situacijama – napraviš plan, a Bog se nasmije! Corvinul je kao potpuni autsajder u prvoj utakmici u Mađarskoj slavio s 4-0, dok u uzvratu Paksi nije uspio u nemogućoj misiji pa im tako 2-0 pobjeda ipak nije bila dovoljna da izbore dvomeč s Rijekom. Za prolaz Corvinula, inače kluba osnovanog 1921. godine, najzaslužniji je Marius Lupu, 24-godišnji napadač koji je u svojoj karijeri igrao samo za jedan klub. U Paksu je postigao trogodak, poput pravog vuka je već u startu okončao nade mađarskih nogometaša da će njihova euro-avantura potrajati, a ovog će četvrtka predstavljati i veliku opasnost po gol Rijeke.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Lupu, doduše, nije pravi napadač, već se najbolje snalazi na poziciji desnog krila. A igrač u takvoj formi mogao bi biti potencijalni problem za Rijeku, pogotovo kad se uzme u obzir da prvog lijevog beka Brune Gode nama do daljnjeg zbog teške ozljede pubične kosti. Lupu će tako snage odmjeriti s Marijanom Čabrajom, dok će se stoperski dvojac Galešić Radeljić morati veliku pozornost posvetiti 31-godišnjem Sergiju Bușu, igraču koji je nekoć igrao za klubove poput Sheffield Wednesdaya i Salernitane, s tim da je Sopić posebno upozorio na njegova spuštanja u međulinije kako to u HNL-u radi Bruno Petković. No, o tom potom.

KLUB, GRAD, POVIJEST

Izuzmemo li osvajanje Treće rumunjske nogometne lige u sezoni 22./23., jedini 'pravi' trofej kojeg je Corvinul osvojio je Kup zbog kojeg se sada i nalaze u prilici odmjeriti snage s Rijekom. U finalu su bili sve samo ne favoriti, a zanimljivo je kako su na suprotnoj strani, u dresu Otelula, bila dvojica bivših igrača Rijeke – Diego Živulić te kapetan momčadi Juri Cisotti. Dvaput je u tom finalu igranom na prekrasnom Sibiu Municipalu vodio Otelul, ali Corvinul je u oba navrata uspio izjednačiti. Prvo je za 1-1 zabio Coman koji je ljetos preselio u Sepsi, da bi onda za 2-2 u 74. precizan bio standardni stoper Manolache.

I onda nastaje pravi 'show'. U raspucavanju je prvi bio precizan ranije spomenuti Cisotti, dok je Coman za Corvinul – promašio. Izgledalo je da će to biti kraj jedne predivne bajke rumunjskog drugoligaša, ali onda je na scenu stupio 19-godišnji Ștefan Lefter koji je u sljedeće tri serije upisao dvije obrane, dok je jedan igrač Otelula nakon njegovih 'provokacija' s gol-linije promašio okvir. Pogodak odluke u petoj seriji postigao je 32-godišnji Andrei Hergheligiu koji je tako svoje ime upisao u zlatne knjige sporta u Hunedoarau.

Inače, Corvinul u Rumunjskoj zovu Corbii, što znači Gavranovi. Nedavno su proslavili 103. rođendan, ali povijest kluba nije baš obojena šarenim bojama. Uostalom, u kakvoj se krizi klub našao najbolje oslikava podatak da od 2004. do 2016. uopće nisu imali seniorsku momčad te ih je od gašenja držala samo omladinska škola. I to škola koja je kontinuirano stvarala talentirane igrače koje bi potom slali u druge rumunjske klubove. Najgori period kluba bio je od 2004. do 2021. godine kad su u nekoliko navrata bili na rubu bankrota i gašenja, ali godina preokreta i izlaska iz tame bila je 2021. kad je klub uspio izaći iz vlasničkih ralja Octaviana Mariana, biznismena čije se ime u gradu više ne spominje. Sada već davne 2005. kupio je klub za 45.000 eura, nakon čega ga je u par navrata doveo do samog ruba propasti. Iako mu to nije bio cilj, na kraju ga je 2021. prodao. I to za 49.000 eura. U 17 godina ostvarenih 4.000 eura profita? Možda je 'biznismen' malo presnažna riječ za dotičnog gospodina…

U sezoni 22./23. Corvinul je osvojio Ligu III, da bi onda prošle sezone bili drugi u Ligi II. Pitate se zašto nisu danas članovi Lige I? Nakon 17-godišnje Marianove torture, o klubu danas brine lokalna zajednica, što se kosi s pravilom tamošnje Lige I u kojoj mogu biti samo klubovi koji imaju privatne vlasnike. Corvinul je tako ostao uskraćen za prvoligaški nogomet, ali ne i za europski budući da se takvo, pomalo čak i glupo pravilo, na Europu ne odnosi. Mnogi su vjerovali da će im Mađari biti prva i posljednja prepreka u lovu na grupnu fazu Europske lige, ali na kraju su ipak izborili dvomeč s Rijekom u kojem su, potpuno je jasno, veliki autsajderi. Ali, takva uloga im ne smeta ni najmanje.


VELIKANI SU NOSILI DRES CORVINULA

Iako grad Hunedoara broji svega nešto više od 50.000 stanovnika, rumunjskom nogometu podarili su velike nogometaše. I trenere, također! Ioan Andone, Mircea Rednic i Bogdan Lobonț najpoznatija su 'djeca kluba', a zanimljivo je kako je od 1977. do 1982. za klub igrao Mircea Lucescu koji je isto tako posljednje tri godine imao ulogu trenera-igrača. No, nije ni tu kraj, Lucescu je bio trener-igrač Corvinula, a istovremeno je 1981. bio i izbornik Rumunjske. Dakle, jedan kratak period, Lucescu je bio i igrač i klupski trener i izbornik. Zanimljivo, 1982. je objesio kopačke o klin te otišao iz Corvinula kako bi se u potpunosti posvetio reprezentaciji, ali je onda 1990. godine kao 45-godišnjak odigrao jednu utakmicu u dresu Dinamo Bukurešta kako bi se mogao oprostiti u dresu kluba koji je najviše oblikovao njegov dotadašnji trenerski i igrački put. Lucescu je u igru ušao u 76. minuti utakmice protiv Sportul Studențesc Bukurešta, a kad su ga pitali zašto je samog sebe uveo u igru (on je tada bio trener Dinama), objasnio je kako je to sve napravio jer mu je nedostajalo igrača budući da je većina njih bila pozvana na okupljanje reprezentacije za SP 1990. u Italiji.

Inače, stadion na kojem Corvinul igra svoje domaće utakmice (doduše, ne i ovu europsku protiv Rijeke) zove se po Michaelu Kleinu, nekadašnjem rumunjskom reprezentativcu koji je 1993. preminuo na treningu tadašnjeg Bundesligaša Bayer Uerdingena. Klein je tada imao 33 godine, za Rumunjsku je odigrao ukupno 89 utakmica, a član Corvinula bio je od 1973. do 1988. godine. Zvali su ga Lucescuov kapetan, a sa spomenutim njemačkim klubom, mlađim naraštajima prilično nepoznatom, osvojio je dva Intertoto kupa. Zanimljivo, iako na njemu ima čak 16.500 sjedećih mjesta, riječ je o tek 16. najvećem stadionu u Rumunjskoj. Usporedbe radi, u Hrvatskoj bi bio na četvrtom mjestu iza Poljuda, Maksimira te Gradskog vrta…

Kako je ovo prva utakmica Riječana protiv nekog rumunjskog kluba u europskim natjecanjima, isto tako im je i prva utakmica protiv Corvinula. U ovom ogledu riječku će momčad na teren izvesti Ivan Smolčić, novi kapetan momčadi s Kvarnera. Također, nakon braće Sharbini, Ivan i Hrvoje Smolčić postat će druga braća koja su kao kapetani vodili Bijele u Europi.

CORVINUL DANAS

Iako klub grabi velikim koracima prema naprijed, nema potrebe dodatno naglašavati kako je u ovom ogledu Rijeka veliki favorit. I kako je bi sve osim uvjerljive pobjede u Rumunjskoj, a onda i sedam dana kasnije na Rujevici, bilo iznenađenje. Za nastup u prvom pretkolu Rumunji su zaradili 175.000 eura, s tim da su potom dobili i određeni eliminacijski bonus. Nadalje, isti iznos dobit će i za ovaj dvomeč s Rijekom, s tim da ni tu nije kraj punjenja njihovog bankovnog računa budući da ih i nakon utakmica s Rijekom očekuju novi izazovi u Europi. Sad, hoće li to biti u Europskoj ligi ili Konferencijskoj ligi, tek treba vidjeti, ali takav novac, naročito za jedan klub koji je 2022. igrao u Ligi III, je zaista ogroman.

Trener kluba je Florin Maxim (43), dok je prvu zvijezdu teško odabrati – možda se može samo još jednom spomenuti prethodno navedenog Lupua kao igrača u najboljoj formi te vratara Leftera kao mladića koji trenutno ima najveću preprodajnu vrijednost. Uostalom, ako su 'stvorili' Lobonta, onda vjerojatno u tim krajevima Transilvanije znaju s vratarima…

Protiv Rijeke nemaju nikakav imperativ, na njima je samo da se pokažu u najboljem mogućem svjetlu. Naravno, ne smije im se dopustiti da se razmašu jer tada mogu biti posebno opasni, ali svjesni su toga na Kvarneru. Prošlu sezonu, tada pod vodstvom Sergeja Jakirovića, Riječani su prije točno 368 dana otvorili s 4-0 pobjedom protiv Rudeša, a sasvim sigurno ne bi imali ništa protiv da takav rezultat ostvare i ovog četvrtka. S 4-0 su i započeli i završili prošlu sezonu, kamo sreće za Sopića da isto ponove i u ovoj.



Tagovi

Corvinul HunedoaraHNK RijekaRijekadruga rumunjska ligaRumunjskaEuropska liga

Ostale Vijesti