Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Riječkih 1000 u 1.HNL: Klub s Kvarnera protiv Dinama igra povijesnu utakmicu, ali do jubileja mogu i Plavi

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.01.22. | 08:00

Osim što su ogledi Plavo-bijelih i Plavih već godinama prava poslastica za sve ljubitelje domaćeg nogometa, današnji ogled će biti upisan zlatnim slovima u sve nogometne knjige hrvatskog nogometa.

Otkako je HNL-a, samo su četiri kluba odigrali sve prvoligaške sezone: Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek. Gledamo li sve natjecatelje utakmice odigrane od 1992. godine do danas (prvenstvo, Hrvatski kup i Europa), najviše utakmica odigrao je Dinamo, ali gledamo li samo HNL utakmice, najviše ih ima Rijeka.

Klub s Kvarnera danas će odigrati svoju 1000. utakmicu u HNL-u. Dosad su skupili 454 pobjede, 264 remija i 281 poraz uz gol razliku 1505:1119, a zanimljivo je kako Dinamo, Hajduk i Osijek imaju četiri, odnosno pet utakmica manje. Da preciziramo, Osijek ima 995 odigranih utakmica, a Plavi i Bijeli jednu utakmicu manje. Razlog tome je odgoda derbija iz jesenskog dijela sezone što u prijevodu znači da će se Dinamo i Hajduk do kraja sezone izjednačiti s Osijekom, ali isto tako da Rijeku, barem još neko vrijeme, nitko neće stići.

Mnogi će zapitati kako je to moguće, kako Rijeka ima četiri utakmice više od Dinama, Hajduka i Osijeka, a sva četiri kluba su u 1.HNL od njezinog začetka? Razlog je veoma jednostavan…

Ključna je bila sezona 95/96., a sustav natjecanja tada bio je sve samo ne jednostavan. Naime, prvo se igrala 1.A liga, a u njoj je odigrano 22 kola. Nakon toga prvenstvo se dijelilo na Ligu za prvaka i Ligu za A, što je u prijevodu bila svojevrsna Liga za ostanak.

U Ligi za prvaka našlo se šest klubova – Croatia, Hajduk, Varteks, Osijek, Hrvatski dragovoljac i Zagreb, dok je u Ligi za ostanak igralo osam klubova – Šibenik, Segesta, Rijeka, Mladost 127, Istra, Cibalia, Inker i Marsonia.

Budući da je sustav natjecanja bio dvokružan, Rijeka je u odnosu na Dinamo, Hajduk i Osijek odigrala četiri utakmice više te zbog toga oni danas igraju svoju 1000. utakmicu, dok će Plavi, Bijeli i Bijelo-plavi na to morati još malo pričekati.

Te iste sezone ukupno je odigrano najviše utakmica, njih čak 364. Čak 22 kluba vodili su se kao prvoligaši, a u prosjeku smo na utakmicama viđali 2.615 pogodaka. Zanimljivo, prošla sezona zasad je najatraktivnija otkako je HNL-a. Pogodaka ima 'kao u priči', a ako bismo ih gledali u prosjeku, dolazimo do brojke 2.909 po utakmici.

Ne tako davno, Rijeka je postigla svoj 1500. pogodak u HNL-u. Autor istog bio je Robert Murić, a dogodilo se to u ogledu protiv Hrvatskog dragovoljca na Rujevici. Slavio je domaćin s uvjerljivih 4:1, a prvi pogodak sedmice Riječana bio je 'za prste polizati'. Baš kao da je znao da je on jedan od onih koji će se pamtiti…

Što se tiče igrača Rijeke s najvećim brojem HNL nastupa, na vrhu su izjednačeni Kristijan Čaval i Damir Milinović. Od aktivnih igrača, najviše nastupa imao je Ivan Tomečak koji je dogurao do brojke 136, a samo su mu još sedam nastupa nedostajala da dođe do Top 10. Od igrača koji su i dalje u klubu (možda ne još zadugo), najviše nastupa ima Domagoj Pavičić, njih 128.

Najbolji HNL strijelac u povijesti Rijeke je Ahmad Sharbini koji je u šest sezona dogurao do 54 pogotka. Srebro pripada Admiru Hasančiću koji je postigao 46 pogodaka, dok je trenutno na trećem mjestu Anas Sharbini s 39 HNL pogodaka u dresu Rijeke. Od aktualnih igrača, najviše se u listu strijelaca upisao Robert Murić koji je postigao 26 HNL golova u 85 nastupa (svi u dresu Rijeke).

Na vječnoj tablici HNL-a, Rijeka zauzima treće mjesto. Dinamo je prvi s 2225 osvojenih bodova, Hajduk drugi s 1863 bodova, dok je Rijeka skupila 1626 bodova.

Slaven Belupo, Osijek i Istra 1961 su najveće ‘mušterije’ Rijeke. U svojih 1000 utakmica Rijeka je protiv Farmaceuta skupila 36 pobjeda, dok je protiv Osijeka i Istre 1961 upisala dvije manje. Što se tiče poraza, najviše im ih je nanio Dinamo, njih čak 49 u 89 međusobnih ogleda, pa bi tako Plavi današnjom eventualnom pobjedom došli do svoje jubilarne 50. pobjede protiv Riječana. Zanimljivo, Dinamo je više puta slavio samo protiv Osijeka (64) i Slaven Belupa (56).

Za kraj, osvrnimo se i na strance koji su nosili dres Rijeke. Nekad na Kantridi, a danas na Rujevici, ukupno je 33 različite nacionalnosti prodefiliralo Kvarnerom. ‘Nema stranca do Bosanca’ nešto je čega se očito drže u Rijeci, jer njih 33 je igralo za Rijeku. Najviše nastupa skupio je Admir Hasančić, ujedno i miljenik Armade, koji ih ima 147, dok su iza njega ostali Zoran Kvržić (117) i Stjepan Lončar (90). Od onih ‘egzotičnih’ igrača Rijeke svakako treba spomenuti Yatekea (Srednjoafrička Republika), Bellea-Bellea (Kamerun), Mutomba (DR Kongo) i Matsubare (Japan).


Tagovi

HNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti