Nel Pavletic/PIXSELL
Nel Pavletic/PIXSELL

Riječani znaju što im je činiti: Pobjedom dolaze na dvije utakmice od 'europske jeseni'

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 01.08.24. | 08:01

Nakon neuvjerljive igre i 'nule' u Rumunjskoj, Rijeka na domaćem terenu traži prolaz u treće pretkolo Europske lige.

Mnogi navijači Rijeke 'otvorili su šampanjac' kada su saznali suparnika u drugom pretkolu Europske lige i već krenuli s raspravama je li u trećem pretkolu bolje putovati u Transnistriju (Šerif) ili švedski Boras (Elfsbrog). No, rumunjski drugoligaš (koji je to ostao zbog pravno-birokratskih, a ne sportskih razloga) pokazao se kao tvrd orah. Corvinul Hunedoara na domaćem terenu izvukao je 'nulu' i Sopićevi izabranici danas imaju samo jednu opciju - na Rujevici (20 sati, MAX Sport 2) moraju slaviti. Nadaju se u prvih 90 minuta, a ako će biti potrebno, može i nakon produžetaka ili raspucavanja jedanaesteraca.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka je, neosporno, kvalitetnija momčad od rumunjskog drugoligaša. Iako su Rujevicu ovog ljeta napustila dva A reprezentativca, Nediljko Labrović i Marko Pjaca, u svlačionici na Kvarneru više nema iskusnih Matea Mitrovića i Mirka Marića, Rijeka je i dalje vrlo balansirana momčad s posebno kvalitetnom ofenzivnom linijom u kojoj igraju igrači sa šireg reprezentativnog popisa.

Doduše, Sopić u današnjem dvoboju neće moći računati na ozlijeđenog Brunu Godu te standardnog prvotimca Velidna Hodžu koji će na Kosovu uploviti u bračnu luku. Njegov izostanak predstavljat će priličan hendikep za hrvatskog viceprvaka. Mladom hrvatskim reprezentativcu (21) ovo je peta seniorska sezona, a već u prošloj se profilirao kao jedan od najboljih veznjaka lige koji vrlo dobro igra u oba pravca.

No, koga nema, bez njega se mora, tako glasi jedna od poznatijih sportskih floskula. Sopić ima nekoliko opcija za Hodžinu alternativu. Uostalom, spominje se mogući odlazak Hodže u Ujedinjene Arapske Emirate, tako da današnja utakmica Sopiću može služiti i kao 'generalna proba' za hipotetsku situaciju u kojoj će Hodža napustiti Rujevicu.

Kao prvi 'pick' nameće se Damjan Petrovič, no postoji opcija da Niko Janković zaigra više u sredini, a na poziciji lijevog krila od prve minute krenu Gabriel Rukavina ili Nais Djouahra, Francuz alžirskih korijena koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Leganesu.

Međutim, na jučerašnjoj (srijeda) konferenciji za medije uz Sopića gostovao je upravo Petrovič, a u nogometu je to često dobar pokazatelj da će se spomenuti igrač pronaći u udarnoj momčadi.

"Moramo odigrati jednu prepoznatljivu utakmicu, stvarati šanse koje će donijeti golove. Samo prolaz se piše. U prvoj utakimci previše smo komplicirali. oko šesnaesterca, nismo napadali dubinu… Sve smo dobro izanalizirali i pogledali, uz dužan respekt prema našem protivniku čija je kvaliteta ispred druge lige, mislim da će se tu jako puno pitati nas. Od prve minute krenut ćemo krenuti po prolaz što u principu svi navijači Rijeke i cijela Hrvatska očekuje od nas," rekao je Sopić.

Iako se navijači Rijeke negodovali zbog cijena (godišnjih) ulaznica za sada već tekuću sezonu, lijepo vrijeme, doba godišnjih odmora i višemjesečna pauza od nogometa na Rujevica će sigurno privući brojne navijače Rijeke na današnji dvoboj.

Osim što se Rijeka danas bori za nastavak natjecanja u drugom rangu europskog nogometa, osim što se bori za 'bildanje' vlastitog i nacionalnog koeficijenta, ova utakmica bit će i jubilarna 70. u Europi u eri Rijekinog predsjednika Damira Miškovića i 106. ukupno. Rijeka je, podsjetimo, u tom periodu četiri puta igrala grupnu fazu Europske lige, a za novu jesen u Europi Riječani će morati proći Corvinul, a potom i protivnika u trećem pretkolu. No, hoće li to biti švedski Elfsborg, koji u Boras stiže s 1-0 prednosti nad Šerifom, ili moldavski velikan, u ovom trenutku je manje bitno.

Rijeka pred sobom ima samo jedan cilj - pobijediti Corvinul i stići na dvije utakmice do europske jeseni.

Mogući sastav Rijeke:



Tagovi

HNK RijekaRijekaCorvinul HunedoaraKonferencijska liga

Ostale Vijesti