Reuters / Alen Lesički / Germanijak
Reuters / Alen Lesički / Germanijak

Reportaža sa Lusaila: "Srbiji niti navijači Argentine nisu mogli pomoći"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 25.11.22. | 09:15

Novinar Germanijaka uživo je svjedočio spektaklu na stadionu na kojem će se igrati finale SP-a i u kojem će vrlo izvjesno igrati - Brazil!

Rijeke navijača slijevale su se sinoć prema Lusailu, stadionu na kojem će se igrati finale Mundijala. A nakon što smo ondje gledali Brazil, ne bih stavili ruku u vatru da “Seleçao” neće igrati tu utakmicu 18. prosinca... Upravo suprotno.

Jer, igrači izbornika Tite (inače rođenog 25. svibnja, dok za eventualnu strojobravarsku struku nismo provjeravali), s neviđenom lakoćom kontrolirali su loptu, dali vic igri, pokušavali na sve strane. Uputili su 22 udarca, osam u okvir, zabili dva gola… Brazil je sinoć istaknuo jaku kandidaturu za prvaka Mundijala! Jer imaju sve. Klasa nikada nije bila upitna. No, sada imaju atmosferu u svlačionici, dobrog izbornika, potporu javnosti. Ima “Seleçao” to zajedništvo i jedno kolektivno ludilo među navijačkim pukom kojem smo sinoć uživo svjedočili na Lusailu. Brazil ima sve što treba da bude prvak svijeta!


Tijekom cijelog dana bilo je vidljivo da je navijačka vojska spremna za početak nogometnog karnevala. Doduše, nismo sreli Indijce koji skidaju dresove po potrebi dnevnog programa i glume navijačku strast jer u četvrtak nije bilo potrebe za njihovim angažmanom. Brazil ovdje prati velika navijačka skupina koja vjeruje da će im Neymar i društvo pod božićno drvce podariti šesti naslov! Nakon dva desetljeća čekanja.

Imali su i Srbi svojih aduta. U navijalkom smislu. Dosta ih je poteglo do Arapskog poluotoka da bodre reprezentaciju. Među navijačima smo primijetili i Dragana Bjelogrlića, čuvenog glumca i redatelja. I još neke poznatije Srbe. Imaju “Orlovi” potporu u Dohi… Doduše, niti približnu kao Brazil ali teško da itko na turniru po tom pitanju može parirati Seleçãu.

Dok smo se probijali kroz rijeke navijača prema stadionu, naišli smo i na skupinu navijača Argentine. Njih šest, sedam, svi u Messijevim dresovima, stacionirani uz jake policijske snage. Zlu ne bi trebalo, iako nisu provocirali. Naravno, ako ne uzmemo u obzir da su bili u dresovima svoje reprezentacije. Mirno su čekali ulazak na stadion a na naše pitanje za koga će biti Argentinci u ovoj utakmici - dobili smo jasan neverbalni odgovor s podizanjem tri prsta u zraku. Dovoljno…

Malo kasnije, dok smo gledali spektakl u izvedbi Richarlisona, Casemira i Vinicius Juniora, postali smo svjesni trenutka.


“Gabela, večeras gledamo prvaka Svijeta”, otelo nam se u jednom trenutku prema kolegi s kojim smo bili na tribini, a negdje pred kraj utakmice, kada smo vidjeli kako vratar Milinković-Savić drži Srbiju na površini. Stoperi i bekovi Brazila stali su visoko na centru i gledali suigrače kako se - igraju nogometa. Richarlison je bio iznenađenje u špici. Bili smo uvjereni kako je Jesus biti taj. No, napadač Tottenhama vratio je Titeu povjerenje s kamatama. Zapravo, Brazil nije imao slabu točku. Unatoč silnim batinama koje su dobili, zbog kojih je Neymar upitan za nastavak turnira a Danilo je zadnjih desetak minuta proveo šepajući uz desnu liniju, Brazilci su uživali u igri. Da, da. Bio je to “O jogo bonito” u punom smislu značenja tog pojma…


I onda, pod dojmom koji smo nosili, susret s realnošću u liftu koji je novinare spuštao prema mix zoni.

“Osakatio nas je sudac”, slušamo zaključak razgovora dvojice novinara iz Srbije. Pogledavamo se s kolegom s kojim smo sinoć pratili utakmicu, nije nam baš jasno o čemu pričaju, ali sjetimo se kako smo i sami često nerealni kada su u pitanju “naši”; bilo oni “modri”, “kockasti” ili "bili" u slučaju kolege Gabelića.

“I sudac je bio impresioniran Brazilom”, slična je teza koja se malo kasnije gurala reprezentativcima Srbije u mix zoni. Tko gubi ima pravo da se ljuti, ali nit’ je sudac došao na utakmicu direktno s Copacabane, nit’ je netko drugi kriv za poraz. Srbija je unatoč svojim problemima koje imaju s ozljedama, odigrala taman toliko koliko je Brazil dozvolio. Uostalom, za “nulu” u rubrici udarci na gol ne može ti sudac biti kriv. Srbi su pružili dostojan otpor, igrali na samom rubu. Agresivno i motivirano.


No, za pobijediti ovakav Brazil trebaš imati i veliku dozu sreće. Uostalom, Srbija u ovoj utakmici nije imala ništa za izgubiti, mogli su tek puno dobiti. Primarni cilj je dobiti Kamerun pa se potući sa Švicarskom s kojima imaju neraščišćenih računa sa zadnjeg Svjetskog prvenstva. Svojoj reprezentaciji Srbi ne mogu zamjeriti baš ništa… Za Srbiju je Mundijal počeo s posljednjim zviždukom suca nakon dvoboja s Brazilom na Lusailu.



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u rukometu Katar 2020Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Katar 2022srpska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti