Denis Kapetanovic/PIXSELL
Denis Kapetanovic/PIXSELL

Rendulić za Germanijak: "Želim sa Zrinjskim iskorak u Europi, a srce me boli kad gledam borbu za ostanak u HNL-u"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 21.04.23. | 11:15

Hrvatski stručnjak na klupi mostarskog Zrinjskog trenutno je u nizu od 13 pobjeda. Obranio je naslov prvaka, plasirao se u finale Kupa i traži iskorak u Europi

Uvijek je teže nešto ponoviti nego napraviti prvi put a Krunoslav Rendulić ne samo da je trebao nastaviti s uspjesima Zrinjskog već napraviti i korak više u odnosu na ono što je napravio Sergej Jakirović. I na pravom je putu da do to i ostvari. Sasvim je realno da će Zrinjski obraniti naslov prvaka BiH što je bilo “pod mus”. Međutim, klub iz Mostara u srijedu je napravio korak više i plasirao se u finale Kupa gdje ga nije bilo od 2008…

“Kada dođete nakon nekog uspješnog, onda uvijek postoji neka sumnja da neće ići kako treba. Jer, standardi su visoki, očekivanja isto takva. Nije bilo lako, ali uspio sam. Ili sam na pravom putu da uspijem”, reći će Rendulić za Germanijak. Naravno, Kruno je poslovično oprezan dok matematika ne učini svoje, ali 17 bodova viška u odnosu na banjalučki Borac sugerira kako će “Plemići” ponovno trčati pobjednički krug na koncu ovu sezone.


“Naravno da su velika vrijednost ove momčadi bila ti igrači koje sam naslijedio, ta grupa u kojoj je vladala fenomenalna radna etika. Klub je na zavidnoj organizacijskoj razini za BiH ali i šire od toga. Nastavili smo na sličnom tragu, nešto je igrača otišlo, neke smo doveli i tu pogodili. Ovo je rezultat svega toga”, objašnjava Rendulić koji je trenutno u nizu od 13 uzastopnih pobjeda. Proljeće za pamćenje s obzirom na to da su u nastavak sezoni ušli s tri boda više od konkurencije.

“To je sve lijepo, ali mi moramo gledati prema naprijed i postavljati si veće ciljeve. Samo tako klub može napredovati. U prvenstvu je komforna situacija, ali želimo uzeti i taj Kup odnosno napraviti iskorak u Europi. To su neki ciljevi koje smo stavili pred sebe i za koje mislim da su ostvarivi. Optimist sam”.

U finalu Kupa bit će vatreno. S druge strane bit će Velež, dvoboj se igra u Zenici. Što se Europe tiče, Zrinjski će krenuti u kvalifikacijama za Ligu prvaka ali neka realnost nudi nastup u Konferencijskoj ligi.

“Malo sportske sreće, malo da nas ždrijeb pomazi i ništa nije nemoguće”.

Kruno Rendulić Zrinjski je preuzeo u prosincu. Bogatu igračku karijeru gradio je u Osijeku, Belišću. Šibeniku, Rijeci, Zagrebu, Hajduku, Kamen Ingradu, Vinogradaru i slovenskom Interblocku a da bi je okončao u Lučkom. Bio je pomoćnik Draganu Skočiću u Iranu, vodio je Istru, Šibenik i Goricu

“BiH je fizički izuzetno zahtjevna liga. Puno je duela i s te strane često oni koji se podcjenjivački odnose prema ovom nogometu loše prođu. Imaju mladih igrača jer prema pravilima svaka momčad mora imati dvojicu do 21. godine što smatram da nije dobro i treba razmisliti da se to modificira. Možda da se prebaci u niže lige kao što je to slučaju u HNL-u. Uostalom, mislim da bi najkvalitetniji trebali igrati. Meni, recimo, Sučić i Ilinković igraju ne samo zato da zadovoljimo to pravilo već zato što to zaslužuju”, jasan je naš sugovornik koji ima širinu kadra a posebno zadovoljstvo u vrhu napada gdje bira između Nemanje Bilbije i Tomislava Kiša.

“Prije svega moram naglasiti kako su obojica posvećeni kolektivu. Kod njih, ali i kod ostali mojih igrača nema one “gledam sebe, za druge me boli briga”. A kada tako razmišljaju onda meni kao treneru olakšavaju posao. Recimo, Bilbija je dio povijesti ovog kluba s preko 200 nastupa i blizu 150 golova. Često kada ga gledam na pamet mi padne Bakir Beširević, odličan igrač koji je igrao 100 godina za Osijek. Zašto? Zato što se najbolje osjećao tamo i u tom okruženju. Mislim da je slična stvar s Bilbijom”.

Sjajan posao koji Rendulić radi u Mostaru zasigurno će imati za epilog neke opcije na višoj razini. Hoće li kao prethodnik vratiti se u HNL ili gleda dalje prema Europi, pitamo ga.

“Iskreno, u ovom trenutku ne gledam dalje od nedjeljnog derbija s Veležom. Fokus mi je Zrinjski i posao koji imam ovdje. A što bude u budućnosti, bit će. Kada bi trošio energiju na takve stvari, ostao bi bez dragocjene koncentracije koja mi je potrebna da svoj posao odrađujem na razini koja se očekuje od mene i koja je jedina ispravna. Dakle, o tom - po tom”, jasan je Rendulić koji ne krije kako prati HNL. I priznaje da mu nikako nije draga ta borba za ostanak u ligi u kojoj se sudaraju dva njegova.

“Bio sam trener Gorice i Šibenika, s tim da sam na Šubićevcu bio i kao igrač a obzirom da tamo ljetujem osjećam se domaći. Nije mi baš drago gledati kako se tuku, ali ne mogu pobjeći iz ove kože. Gorica je napravila iskorak zahvaljujući energiji Črnka i ljudi koji su u klubu. Imaju 400 djece u školi, rade na infrastrukturi. S druge strane, Šibenik je institucija HNL-a. Tko god izgubi u toj utrci, bit će mi žao”, iskren je Rendulić koji je pozdravio odluku HNS-a da za izbornika U-21 instalira trenera s kojim je blisko surađivao u Iranu.

“Vjerojatno se Skočić malo zasitio inozemstva jer je mogao dobiti puno bolji i bogatiji ugovor, ali nakon sedam, osam godina razumijem ga da bi htio probati nešto ovdje. Ovo je izazov. Mladi, potentni igrači, nastup na Euru, eventualni odlazak na OI. Mislim da je pravi čovjek na pravom mjestu”, zaključio je Rendulić za Germanijak.




Tagovi

Krunoslav RendulićZrinjskibosna i hercegovinaVelež MostarHNLHNK GoricaNK Šibenik

Ostale Vijesti