Privatna arhiva
Privatna arhiva

Renato Josipović za Germanijak: "U Sloveniji me uče Donnarumma stilu, a cilj je vratiti se u Maksimir"

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 07.10.21. | 09:38

Mladi vratar Dinama jedna je od najčvršćih karika u hit momčadi slovenskog prvenstva gdje se nalazi na posudbi

Dolazak Nevistića, povratak Horkaša i ostanak Livakovića i Zagorca značio je kako će Renato Josipović nakon uspješne sezone u Maksimiru gdje je trenirao s prvom momčadi a branio za Dinamo B, morati na dodatno školovanje. I nije imao problem s time shvativši da se u ovakvoj konkurenciji teško može nametnuti i da bi lako mogao stagnirati.

A odlazak u slovenski Bravo pokazao se punim pogotkom. Naime, Josipović je već pet utakmica u nizu vlasnik statusa “clean sheat” a minuli vikend izabran je u momčad kola.

“Zaista uživam u svakom trenutku. Momčad gura sjajno, ja sam se uklopio i dobio povjerenje i sada to vraćam. Odlazak u Ljubljanu pokazao se dobrom odlukom”, javio se Josipović iz slovenske prijestolnice. Do tamo je došao početkom ljeta kada su ga u bravu izabrali za nasljednika Igora Vekića koji je dva sata prije kraja prijelaznog roka potpisao za portugalski Paços de Ferreiru.

“Znam da su me pratili na par zadnjih utakmica za Dinamo B, kontaktirali su ljude u Maksimiru i ponudili opciju posudbe. Nisam previše razmišljao jer sam znao da ću se u Dinamu teško nametnuti pored takve konkurencije, a mlad sam i potrebne su mi utakmice kako bi sazrijevao. Odradio sam pripreme, prvih nekoliko utakmica sam bio na klupi, a kada je Vekić otišao u Portugal stao sam na vrata”, priča Josipović koji je debitirao protiv Tabor Sežane sredinom prošlog mjeseca. U prvoj utakmici je primio dva gola, a onda je krenula serija. U kupu su izbacili Goricu, pobijedili Koper, Radomlje i Aluminij da bi ovaj vikend remizirali bez golova s Murom. Dovoljno da se Josipovićevo ime nađe u momčadi kola.

“Za mladog vratara bitno je povjerenje i okruženje u kojem se nalazi. Lani sam imao pored sebe Livakovića i Zagorca uz koje sam puno naučio a fond utakmica dobio sam kroz Dinamo B. Ovdje su me sjajno prihvatili i dali do znanja da mi vjeruju. Sve ostalo je bilo na meni”.

Josipović uživa u svakom trenutku. Osjeti se to u njegovom glasu. Zadovoljan je gradom, klubom i okolinom. Posebno je naglasio treninge u kojima uči novom stilu.

“Odmah su me upozorili da se vratarska škola u Sloveniji razlikuje od one u Hrvatskoj i zaista je tako. Tu je više na snazi neki talijanski stil, tipa Donnarumma. Napada se lopta, nema puno igre nogom što su od mene tražili u Dinamu. Uostalom, trener inzistira na stilu da moramo biti čvrsti u obrani a gore što se napravi - dobro se napravi”, otkriva nam mladi vratar.

Svoja iskustva prenosi i na svoje bivše kolege u Maksimiru s kojima je u stalnom kontaktu. Zagi i Livi jave se prije utakmice, Renči njima pošalje sažetke pa malo komentiraju. Tu je i trener Žufić koji brine o svom pulenu.

“Imam poseban odnos s njima i znam da im je drago zbog mojih uspjeha kao što je meni zbog njihovih. Pratim svaku utakmicu Dinama i vjerojatno sam njihov najveći navijač u Ljubljani. Kada zbog obaveza ne mogu gledati, onda pratim snimke. Lanjska sezona bila je sjajna, vjerujem da je dečki mogu ponoviti”.

Marko Lukunic/PIXSELLMarko Lukunic/PIXSELL

Pitamo ga kakva će biti ova sezona iz perspektive Brava. Trenutno su na senzacionalnom drugom mjestu s bodom manje od Kopera i tri više od Olimpije.

"Treba biti čvrsto na zemlji i nastaviti ovako. Naš neki cilj je borba za Europu. Kroz prvenstvo ili Kup, manje je bitno. Samo da se domognemo toga. Svjesni smo da će biti teško, ali dobra atmosfera i rezultati do sada daju nam pravo na nadu”.

Osobni, pak, ciljevi Renata Josipovića su skupljanje iskustva, rad na sebi i povratak u Maksimir jednoga dana.

“Svjestan sam da je kod vratara specifična situacija i da se tu puno stvari treba poklopiti. Međutim, pred sebe sam stavio cilj da se vratim u Maksimir i izborim mjesto prvog vratara. Kada će to biti ne znam, ali svakom utakmicom i treningom sam bliži tom cilju. Slovenska liga nije u rangu HNL-a, ali je puno jača od druge lige u kojoj sam lani branio i ovo mi je neka odskočna daska i prava škola. Ma, samo da je strpljenja. Sve ostalo će doći kada za to bude vrijeme”, s dozom optimizma završio je Renato Josipović, još jedan dragulj vratarske škole Dinama.


Tagovi

Renato JosipovićNK BravoSlovenska nogometna liga

Ostale Vijesti