Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

Rakitić: „Svi imamo istu želju, a nema ljepšeg osjećaja nego igrati u svojoj zemlji“

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 21.07.24. | 19:45

Prve riječi novog pojačanja Hajduka, najtrofejnijeg koji je ikada obukao bijeli dres

Prvi je na predstavljanju Ivana Rakitića govorio predsjednik Ivan Bilić.

"Hvala Ivanu što je došao i hvala tvrtki Tommy koja je podignula sponzorstvo", rekao je Bilić

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Potom je govorio sportski direktor Nikola Kalinić.

"Uvod je nepotreban. Najveći transfer u povijesti kluba. Osvajao je trofeje, ali mislim da mu je ovo najveći klub u kojemu je bio. Čeka nas utakmica u četvrtak, hoćemo krenuti kako treba, Ivan je s nama danam pomogne i da sve od sebe", kazao je Kalinić

Kakav je bio osjećaj kada si prvi put došao u Split i kako je rasla tvoja veza s ovom sredinom?

“Glavni krivac je tu, kada sam imao 17 godina, pozvao me Nikola Kalinić. Kada sam došao u grad, kada sam upoznao ljude, vjenčanog kuma...Došao sam iz poštovanja suigrača, imao sam volju tada da upoznam grad. Nisam očekivao da će biti tako lijepo i da ću imati posebnu vezu. Hrvat sam, za mene je Hrvatska sve. S godinama vidiš da te puno toga veže uz ljude ovdje, uz Hajduk. To je sve prirodno. Tko bi rekao da najbolje prijatelje imam u Splitu, da je to moj dom u Hrvatskoj. Zato je ovo nešto posebno. Moram se zahvaliti Tommyju, od prvog poziva mi je dao jasnu ideju da je njegova želja da budem dio Hajduka. Idemo dati sve od sebe. Ljubav je počela prije 17 godina. Nikad ne bi očekivao da će taj dan doći, ali danas sam nikad sretniji.”

U kakvom si fizičkom stanju?

“Zadnjih dana sam radio po posebnom programu. Jako dobro se osjećam. Jedva čekam krenuti s radom. Trebaju mi suigrači, ta borba. Osjećam se kao da sam jučer kao 16-godišnjak potpisao za Basel.”

Jesi li pričao s Gennarom Gattusom?

“Čuli smo se. Trener je gazda, on će znati što treba. Ja sam tu da pomognem kako god, bude li trebalo i kao desni bek. Nema nikakvih problema što se tiče toga. Bitno da se upoznamo iz dana u dan. Uvjeren sam da će to biti dobra stvar.”

Hoće li Hajduk biti prvak?

“Uvjeren sam da svi imamo istu želju, pobijediti u svakoj utakmici. Kad s djecom igram na karte Uno želim pobijediti.”

Jesi li razmišljao kako je nakon Nou Campa istrčati u HNL-u?

“Zašto ne? Ljubav prema nogometu je svugdje ista. Bio sam šest mjeseci u Saudijskoj Arabiji podići klub, s 12. mjesta smo skočili na osmo, na bod od šestog mjesta. Nema ljepšeg osjećaja od igre nogometa. Jedva čekam ući u svlačionicu. Pratio sam rezultate koje su juniori imali u Ligi prvaka mladih. Svi želimo isto.”

Koliko poznaješ momčad i HNL?

“Pratio sam, ali sam tip koji voli imati informacije. Bit ću ovih dana pred kompjuterom. Naše ljude znam, ostalo ćemo vidjeti.”

Što je bilo presudno za dolazak u Split?

“Kada me vjenčani kum nazvao, rekao da je sve gotovo, zaplakao je od emocija. To je odluka srca, emocija, ljubav... Predsjednik, direktor, Tommy, osjetiš da te žele imati tu. To je bilo jasno od prvog dana. Morali smo ići tim putem, volio bih da sam ranije došao. Svatko za sebe zna što treba. I kod žene sam vidio žar u očima. Žena, djeca, prijatelji, kum, svi veseli...Onda je meni sve puno bolje.”

Kakav doček na ostalim hrvatskim stadionima očekuješ?

“To ćemo vidjeti. Imao sam želju da zaigram u Hrvatskoj. Nema ljepšeg osjećaja od igre u svojoj državi. Tu sam da pomognem Hajduku, Hrvatskoj, gradu Splitu.”

Je li reprezentacija gotova priča?

“Uvijek sam govorio da sam izborniku Daliću i vatrenima uvijek na raspolaganju. Hvala Bogu, nije trebalo. Nije bilo ozljeda. Nemam s tim ništa. Izbornik i predsjednik saveza znaju da sam za sve na raspolaganju. Nadam se da neće trebati”, zaključio je Rakitić. 

Aktualno stanje prokomentirao je i sportski direktor Nikola Kalinić.

Ovim dolaskom podignuta je letvica visoko. Hoće li biti novih pojačanja?

“Vidjet ćemo, nećemo srljati. Dovodit ćemo u skladu s našim financijskim mogućnostima. Ivan je veliko pojačanje. Trener će sigurno tražiti još pojačanja, ali dug je prijelazni rok. Nikome se ne žuri osim nama. Svi će kalkulirati, ali mislim da će se zadnjih deset dana najviše stvari događati. Hajduk mi je na prvom mjestu, radimo svi skupa. Osim velikih pojačanja kao Raketa i trener, i ovaj novi igrač, moramo više raditi na infrastrukturi. Ako želimo profesionalne rezultate ne možemo imati amaterske uvjete. Već smo obavili par razgovora s gradom i nadam se da će se pomoći. Pitanje je dana kada će se nešto dogoditi.”

Je li Džeko blizu Hajduka?

“Ne bih komentirao ništa. Pisalo se puno, uglavnom neistine. On je igrač Fenerbahcea, vidjet ćemo.”

Hoće li biti prilike i za mlade igrače?

“Nema mladih i starih. Ima netko tko ima 20 godina i ne može ništa, a ima netko tko ima 36 i može. Nitko ne brani mladom igraču da se nametne, kao što se sad nametnulo nekoliko njih. Imali smo situaciju s Lukom Vuškovićem, skoro smo ga upropastili. Čekao se njegov 16. rođendan, kao da Hajduk više neće nikad gol primiti. Na kraju smo ga prodali, a moglo je biti i obrnuto. Sada imamo situaciju s Durdovom, treba biti oprezan. Bio sam najbolji junior, nisam mogao doći blizu prve momčadi. Teško je da netko iskoči iz juniora i bude nositelj ekipe kao što je Hajduk. Ako nisi dvije-tri utakmice dobar odmah te se miče”, zaključio je Kalinić.



Tagovi

HajdukIvan RakitićNikola KalinićIvan BilićLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti