Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Puki jeftino, prodaj skupo!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.08.24. | 08:01

Hajdukov Amerikanac očekuje se ovog tjedna u Parmi nakon što su počeli pregovori dvaju klubova i dogovara se visina transfera za igrača kojega su Bijeli prisiljeni pustiti da mu se karijera razvija u jačoj konkurenciji, jer predodređen je bio za europske velikane

Bliži se i taj dan kada će Hajduk ostati bez Rokasa Pukštasa nakon što je predsjednik Ivan Bilić poslije ispadanja iz Europe najavio njegovu prodaju koju je potvrdio i sportski direktor Nikola Kalinić, a već u ponedjeljak kratku vijest o pregovorima s Parmom plasirao je talijanski insajder Nicolò Schira.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dovoljno da lavina krene jer su se potom uključli i ostali talijenski mediji, od kojih nekih kažu da bi se 'američki dragulj' trebao uskoro priključiti Parmi, te da će se njegova selidba iz Hrvatske u Italiju dogoditi u nekoliko narednih dana kada bi se trebao staviti na raspolganje trener Fabiju Pecchiji te već biti u konkurenciji za susret s Milanom ovog vikenda umjesto u Puli.

Amerikanac litavskih korijena puni 20 godina 25. kolovoza, a transfer na koji dugo čeka trebao bi mu biti najljepši dar, premda bi navijači Hajduka željeli ga gledati još neko vrijeme u bijelom dresu, no čini se da je dvoboj s Varaždinomu u kojemu je odigrao prvih 45 minuta bio posljednji.

Cijena koja se spominje niije možda ta koju je Hajduk priželjkivao, nadao se cifri od deset milijuna eura, a sad je raspon između šest i osam, no pregovarači Bijelih mogi bi to kompenzirati ugrađivanjem stavke o nekakvom postotuku prilikom iduće prodaje.

Jer, budući američki reprezentativac, bio je predodređen za velike klubove, Arsenal i RB Leipzig koji su ga pratili sigurno bi mogli platiti više, no i nekada slavna i trofejna Parma, dobar je iskorak za polivalentnog veznjaka koji bi se u Italiji mogao isprofilirati i tako u budućnosi zaintriegirati velikane.

Njegova je prednost američki mentalitet, želja za pobjedom te genetika, jer roditeji su mu bili atletičari, otac mu je čak za Litvu nastupio u maratonu na Olimpijskim igrama. Forte mu je ubacivanje iz drugog plana, a idealna pozicija ofenzivni vezni, no otkako je nešto više od dvije godine u prvoj momčadi Hajduka, igrao je na više mjesta. Pokrivao je sve pozicijeu u veznom redu, na krilima, igrao polušpicu, ali kod Gennara Gattusa i špicu s Markom Livajom.

Najbolji period karijere bio mu je početak prošle sezone kada je svojim golovima donio pobjede protiv Dinama i Rijeke kada se i ozlijedio, ali ostao u igro do kraja, pa ga je mučilo dugo koljeno, no na kraju nije bio potreban nikakav zahvat, nego se vratio.

Kasnije je bilježio slabiju formu kao i čitava momčad Bijelih, ali ostao je minuli rad, činjenica da je nastupio na Svjetskom prvenstvu do 20 godina na koje ga je Hajduk jedva pustio, a pamte se njegove igre i za juniore Hajduka koji su stigli do finala Lige prvaka mladih pretprošle sezone, a on u polufinalu zabio pogodak Milanu. Pamte to sve Talijani opisujući plavokosog momka koji je u Hajduk došao na probu, kalio se u Solinu te izborio status prvotimca bez kojega se ne može. Došao je gotovo besplatno iz SAD-a gdje je svojevremeno bio i član Barcelonine područne akademije što je znak da se radi o igraču koji obećava. A uklopio se u krilaticu kojom bi se Hajduk trebao voditi – 'kupi jefitino, prodaj skupo'.

Ipak Bijeli žive od prodaje igrača, a sad im je 'dogorjelo' jer nisu uspjeli u Koferencijskoj ligi dohvatiti skupinu, jer bi tada Puki vjerojatno ostao, cijena bi mu porasla, ali potentinijeg igrača za transfer Hajduk u ovom trenutku nema. Nema ni novca za pojačnja koja trebaju Gattusu, pa je prodaja 'obiteljskog srebra' logičan potez koji se dugo najavljivao, a trenutak rastanka se približava. Ostaje tek statitistika da je za Hajduk nastupio 66 puta, postigavši 11 pogogodaka uz šest asistencija...



Tagovi

HajdukRokas PukštasParmaIvan BilićNikola KalinićIstra 1961NK VaraždinSerie ARB LeipzigArsenalLjetni prijelazni rok 2024.Hrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti