REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

Predstavljamo Qarabag: Trener ih vodi već 16 godina i raspolaže s iznimnom napadačkom kvalitetom

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 14.08.24. | 10:00

Prva utakmica playoffa Lige prvaka igra se 20. kolovoza u Zagrebu, a uzvrat 28. kolovoza u Bakuu.

Treći put u svojoj povijesti Dinamo će utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka odigrati protiv prvaka Azerbajdžana. No, za razliku od ljeta 2007. i 2011., kada su Plavi dočekali azerske prvake, Hazar i Neftči, u prvom. odnosno drugom kvalifikacijskom pretkolu, prvak ove azijske države (Qarabag) u Zagreb 2024. stiže u playoffu kvalifikacija, odnosno kao posljednja prepreka na putu prema elitnom natjecanju.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

U protekla dva navrata, protiv Hazara iz Lenkorana i Neftčija iz Bakua, Dinamo je bio veliki favorit. Tada, prije 17, odnosno 13 godina, azerski nogomet nije bio toliko jak kao danas. No, Plavi su i tada imali priličnih problema s azerskim prvakom. Recimo, ona generacija Dinama s Lukom Modrićem, Mariom Mandžukićem, Sammirom i drugima, koja je kasnije pobijedila Ajax, zamalo je ispala od Hazara u prvom pretkolu Lige prvaka. Plavi su gubili u obje utakmice, a prolaz su izborili tek nakon produžetaka u Maksimiru, golovima Mandžukića i Josipa Tadića. Četiri godine kasnije Dinamo je ipak dosta lakše izbacio Neftči i napravio prvi korak prema plasmanu u Ligu prvaka (3-0 u Zagrebu i 0-0 u Bakuu).

No, azerski klubovi tada su bili, ako ne posljednji, onda pretposljednji dom europskog nogometa. Upravo je Neftči, godinu dana nakon ispadanja od Dinama izborio skupine Europske lige (2012./13.), a pravi iskorak u Europi za azerski klupski nogomet napravio je Qarabag, idući Dinamov protivnik.

Qarabag je 1987. preuzeo tradiciju ugašenog Mehsula te je u bivšem Sovjetskom savezu dvaput osvajao 'regionalno' prvenstvo Azerbajdžana (1988. i 1990). Qarabag je svoj prvi (od 10) naslov nacionalnog prvaka osvojio 1993. u drugom prvenstvu novooformljene države.

Zbog rata koji je izbio u pokrajini Qarabag, koja se nalazi u jugozapadnom Azerbajdžanu i istočnoj Armeniji, Qarabag je iselio iz svojeg matičnog grada Agdama i od tada svoje utakmice igra u glavnom gradu Bakuu. Kao podstanar na svoj prvi naslov prvaka čekao je čak 21 godinu. Te 2014. krenula je Qarabagova trijumfalna serija te je u idućih 10 godina osvojio devet prvih i tek jedno drugo mjesto.

Ključ za Qarabagovu dominaciju u tamošnjem nogometu bio je dolazak Gurbana Gurbanova na čelo stručnog stožera kluba. Ova bivša azerska nogometna zvijezda prvu momčad kluba preuzeo je 2008. godine... 16 godina i 632 utakmice kasnije, Gurbanov Qarabag je bogatiji za devet nacionalnih prvenstava, šest nacionalnih kupova i 10 igranja grupnih faza europskih natjecanja. Njegov nogometni stil je vrlo prepoznatljiv, voli igru usmjeriti na posjed lopte, odnosno dugu izgradnju napada te, posljedično, u kadru voli imati tehnički kvalitetne igrače (ovog ljeta pokušao je vratiti Mahira Emrelija, no bivši Dinamov igrač odlučio se prijeći u njemački Nürnberg).

Gurbanov je od Qarabaga stvorio prvi azerbajdžanski klub koji je igrao Ligu prvaka (sezona 2017./18. kada su dvaput remizirali s Atletico Madridom), prvi azerbajdžanski klub koji je 'prezimio' u Europi te prvi azerbajdžanski klub koji je prošao jednu fazu nokaut faze euro-natjecanja. U sezoni 2021./22. prošli su skupinu Europske lige, nakon čega su s ukupnih 1-6 izgubili od Marseillea. U idućoj sezoni (2022./23.) završili su treći u skupini Europske lige i izgubili nakon jedanaesteraca od Genta u nokaut fazi Konferencijske lige. Prošle sezone (2023./24.) Qarabag je prošao tešku skupinu Europske lige (završili ispred Hackena i Moldea), zatim izbacio Bragu (prvi prolaz u nokaut fazi), a onda u dramatičnom okršaju ispao od Baye Leverkusena, koji je u cijeloj sezoni izgubio samo jednu utakmicu, u finalu natjecanja...

Qarabag je, naime, vodio u prvoj utakmici protiv Bayera s 2-0 sve do 70. minute. Patrick Schick je u konačnici donio Apotekarima remi u 92. Qarabag je s 2-0 vodio i u uzvratu u Leverkusenu golovima Zoubira u 58. i Juninha u 67. (od 64. su igrali bez isključenog Cafarguljeva). No, Bayer je golovima Frimponga u 72. te (opet) Patricka Schicka u 93. i 97. stigao do prolaza.

Okosnica momčadi koja je prošle sezone u dva navrata držala moćni Bayer na konopcima u Qarabagu se nalazi i danas. Glavna napadačka uzdanica (i najbolji strijelac) i dalje je tehnički sjajno potkovani Brazilac Juninho. Iza njega ordiniraju iskusni Francuz Abdellah Zoubir (kapetan) lijevo, Alžirac Yassine Benzia u sredini i Portugalac Leandro Andrade desno. Na 'šesticama' i dalje igraju Brazilac Julio Romano i srpski Crnogorac Marko Janković. Poziciju desnog beka drži Marko Vešović, a lijevog jedan od rijetkih Azera u udarnih 11 Elvin Cafarguljev. Drugi Azer je stoper Bahlul Mustafazada, a na poziciji lijevog stopera izmjenjuju se Kevin Medina (Venezuela) i lokalac Badavi Gusejnov.

Zapravo, jedina promjena u odnosu na prošlu sezonu dogodila se na vratarskoj poziciji. Rus Andrej Lunev otišao je u Dinamo Moskvu, a na vrata je stao Hrvat rodom it Stuttgarta Fabijan Buntić koji je za 350 tisuća eura stigao iz portugalskog drugoligaša Vizele. Buntić je drugi Hrvat koji je igrao za Qarabag, a zanimljivo, njegov prethodnih Miro Varvodić (2012.-2014.) bio je također golman.

Kao što smo već naveli, Dinamu će najveća opasnost prijetiti iz napada. Juninho je 27-godišnji brazilski napadač koji je u Qarabag stigao prošlog ljeta. U prošloj sezoni zabio je ukupno 31 pogodak uz 11 asistencija, a s fantastičnom golgeterskom formom nastavio je i u tekućoj sezoni te se u prvih šest utakmica čak sedam puta upisao u strijelce (i zabilježio je još jednu asistenciju). Benzia, Zoubir, Andrade su tehnički iznimno potkovani igrači i Dinamova obrana morat će biti vrlo oprezna.

Doduše, u ludoj 7-2 pobjedi protiv Ludogoreca utakmicu su, već u prvom poluvremenu, morali napustiti Marko Vešović i Marko Janković i u ovom trenutku se ne zna hoće li biti raspoloživi za dvoboj(e) s Dinamom.

Sve u svemu, pred Dinamom je jedan težak, kvalitetan i nezgodan protivnik koji ima sjajnog trenera i već poprilično iskustva u Europi. No, ako je netko naučen igrati kvalifikacije za elitno klupsko natjecanje, onda je to hrvatski prvak. Dinamo je naime klub koji je odigrao (uvjerljivo) najviše utakmica doigravanja za LP, upisao najviše pobjeda i osvojio najviše 'bodova'. Doduše, Dinamo ima i drugi najveći broj poraza (nakon Šerifa) i najveći broj primljenih golova, što je i normalno jer su Plavi odigrali čak 34 utakmice više od 'drugoplasiranog' imenjaka iz Kijeva.

Doduše, niti Qarabag ne stoji loše na toj vječnoj ljestvici. Susret protiv Ludogoreca (7-2) bio im je 49. u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Za sada imaju solidan učinak od 23 pobjede, 16 remija i tek devet poraza.

Mogući sastav Qarabaga portiv Dinama (4-2-3-1):

Buntić - Vešović, Mustafazada, Medina, Cafarguljev - Janković, Romao - L. Andrade, Benzia, Zoubir - Juninho



Tagovi

QarabagDinamo ZagrebGNK DinamoLiga prvakaKvalifikacije za Ligu prvaka

Ostale Vijesti