Germanijak.hr
Germanijak.hr

Posebna kolekcija: Svi hrvatski dresovi s Eura i još 'milijun' toga. Neki vrijede i tisuće eura!

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 14.06.24. | 10:45

Velika su natjecanja i veliki magnet za nogometne kolekcionare. Dvojac iz Zagreba pokazao nam je jednu od najvećih i najbogatijih kolekcija u Hrvatskoj

Došli smo i 'zinuli'. Stepenice i zidovi, čitav podrum jednog prostora u Zagrebu posvećen nogometu. Kolekcija, kakvu dosad nismo imali prilike vidjeti. A svašta smo vidjeli. Dakle, prva je ideja bila prikazati sve dresove, koje je Hrvatska dosad nosila na Euru. Od 1996. do danas. A malo je mjesta na kojima ih se može naći na skupu. Marko Šeničnjak i Davor Tišlar, nogometni su zaljubljenici i navijači (upravo negdje na putu za Berlin i utakmicu sa Španjolskom), kojima je kolekcionarstvo strast. Počelo je s jednim, dva dresa, a danas imaju zajedno više od 4500 različitih dresova. I, ne samo dresova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)


"Ovo je sigurno, ako ne najveća, onda jedna od najvećih kolekcija dresova u Hrvatskoj. Ima kolekcionara, koji imaju više, recimo, Dinamovih dresova ili dresova hrvatske reprezentacije, ali ukupno gledajući, ne znam postoji li veća i vrijednija kolekcija", pričaju nam Marko i Davor dok pokazuju sve što su dosad skupili. Gdje god se okreneš, neki vrijedan, muzejski primjerak. Na zidu zastavice s mnogih utakmica, teško ih je sve i nabrojati. Od Dinamove Lige prvaka, do 'zaboravljenih' utakmica reprezentacije. Tu je i ona s prve naše utakmice na Euru, protiv Turske u Engleskoj, zatim protiv Brazila na SP-u 2014. Na jednom je zidu samo 'ormar' s kopačkama. Nema što nema. Kopačke Livakovića, Mandžukića, Olma, ali i Buffona, Reusa... Mogli bismo danima nabrajati i čitati popis, kraja praktički nema.


"A vidi ovo", govore mi i počinju s vješalica vaditi dresove, koji su uistinu raritetni, čak i u inozemnom kolekcionarskom svijetu. Recimo, dres Franza Beckenbauera iz njemačke reprezentacije, ili Safeta Sušića, dres s brojem 8 sa Eura u Francuskoj. Naravno, tu je i Messijev protiv Hrvatske u Rusiji, čitava kolekcija dresova Milana, s uokvirenim Ronaldinhom.

"Ja sam veliki fan Milana i ti su mi dresovi posebna strast. Imam čak i dres Marca van Bastena s jedne jedine utakmice na kojoj je nosio broj 25, nakon što se vratio poslije ozljede. Nisam ni sam vjerovao da je nosio taj broj, a onda mi je čovjek iz Italije pokazao zapisnik utakmice i doista - broj 25. Ubrzo nakon toga se Van Basten umirovio", priča Davor.

Ono što je bitno i što ovu kolekciju čini toliko posebnom i vrijednom jest što su svi dresovi - originalni! Odnosno, nisu kupljeni u fan shopovima i slično. Igrači danas dobiju tri ili četiri dresa za svaku utakmicu, oni su svi originalni, ali samo jedan ili ponekad dva su korištena na terenu. Dobar dio ovih dresova jesu upravo oni u kojima se igralo. Na jednom od njih, dresu hrvatske reprezentacije s Eura u Portugalu još se vide i tragovi trave i zemlje.


"Kako dolazimo do tih dresova? Kolekcionari znaju načine, haha. Imali smo i imamo kontakte s našim igračima, sadašnjima i bivšima, često nam izlaze ususret, pomažu doći do nekog dragocjenog komada", govore dečki.

Realova kolekcija dresova, u njoj i dres u kojem su 'Kraljevi' 1974. izgubili od Dinama (3-4) u prijateljskom dvoboju na Bernabeuu. Lampardov dres (crveni) iz utakmice protiv Hrvatske na Euru u Portugalu, brojni 'modrići', 'bobani', 'šukeri'. Čak i Davorov dres iz Seville.

"Imamo i ovaj. Nije baš popularan, haha", pričaju i pokazuju francusku 15-icu, dres u kojem je Lilian Thuram zabio ona dva gola Hrvatskoj na SP-u u Francuskoj. Ma, nema što nema, gledamo u neki stari dres reprezentacije Portugala... Zatim dres, kapetanska traka, zastavica i akreditacija Luke Modrića s utakmice protiv Francuske u Ligi nacija prije dvije godine kad smo prvi put pobijedili Tricolore. I to na St.Dennisu.


"Pomogli smo dresovima i Zlatku Daliću urediti njegov restoran 'Family' u Varaždinu", otkrivaju nam Marko i Davor.

Nakon svake nove teme, vade novi dres, mogli bismo tako do sutra, propustili bismo i utakmicu sa Španjolskom. Da sad ne pričamo što sve imaju od Španjolske...Poslagali su onda dresove, koje je Hrvatska nosila na dosadašnjim Eurima, imaju, naravno, onaj Vlaovićev, u kojemu smo zabili i prvi gol Turcima 1996. Dakako, tu je i onaj s prve utakmice protiv SAD-a, nismo ni očekivali ništa manje. I premda se, kao i žene za godine, niti kolekcionare ne pita za cijene i vrijednost, ipak su nam otkrili, koju cijenu takvi dresovi dostižu na njihovom tržištu.

"Ha, ovi stariji, koji su rijetki, recimo, ovi s Eura u Engleskoj mogu vrijediti i do četiri, pet tisuća eura!"

Jasno, ako njih pitate, nisu na prodaju. To je ipak strast, život, svaki novi dres ima svoju priču. A u ovoj kolekciji ispričana je čitava povijest hrvatske reprezentacije. Svaka zastavica, kopačka, dres, kao podsjetnik na sve što su Vatreni prošli u više od 30 godina. Pravi muzej! I ne samo hrvatskog, već i svjetskog nogometa.



Tagovi

VatreniEuro 2024Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti