Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Portfelj velikih pobjeda: Svi europski prvaci i sedam od osam svjetskih

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 08.06.24. | 20:58

Južnoamerička država još jedina nije doživjela poraz od Hrvatske. Najvjerojatnije jer se još nikada nije susrela s moćnom hrvatskom reprezentacijom...

Nakon što je Hrvatska boljim raspucavanjem jedanaesteraca izbacila Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, Vatreni su u svojoj kratkoj, ali super-uspješnoj povijesti skinuli 'skalp' i šestog svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci ranije, u lipnju 2022., prvi put smo pobijedili i Francusku (dvostrukog svjetskog i europskog prvaka) tako da nam od svjetskih prvaka ostaje još samo Urugvaj, reprezentacija s kojom se još nikada u povijesti nismo susreli.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Nakon današnje pobjede nad Portugalom, u generalnoj probi pred Euro 2024, Urugvaj je postao jedini svjetski ili europski prvak kojeg nikada nismo pobijedili. Portugal nam je desetljećima, još od prvog velikog natjecanja (Eura 1996.), bio 'crna mačka'. U sedam prethodnih susreta imali smo tek jedan remi i šest poraza. No, pobjedom u Portugalu, Vatreni su u svoj 'portfelj' velikih pobjeda ugurali sve europske prvake, izuzev, dakako, reprezentacija Čehoslovačke i Sovjetskog saveza, koje su se raspale i prije nego je Hrvatska dobila mogućnost igrati međunarodne utakmice. No, kako je Hrvatska u nekoliko navrata svladala Rusiju i Ukrajinu, glavne perjanice SSSR-a, kao i Češku i Slovačku, države sastavnice Čehoslovačke, možemo napisati kako je Hrvatska u svojoj 33-godišnjoj povijesti svladala sve prvake Europe.

Dance smo pobijedili rekordnih pet puta. Talijane i Španjolce tri puta, Nijemce i Nizozemce dvaput, a Grke, Francuze i Portugalce jednom. Ruse i Ukrajince (kao najveće države SSSR-a) pobijedili smo u pet navrata, a Čehe i Slovake (kao nasljednike Čehoslovačke) u šest navrata. (N.R.)



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Portugalska nogometna reprezentacijaVatreni

Ostale Vijesti