Poraz kojeg bavarski ponos ne zaboravlja: Tek su Real i CR7 nakon pola stoljeća srušili čuveni rekord Dinama!

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 29.09.15. | 10:21

Bayern i Dinamo sastaju se večeras u 2. kolu Lige prvaka.

Dva kluba igrala su tijekom povijesti samo jednom, ali to je utakmica koje se u Bayernu nerado sjećaju. Bavarski gigant na svojim službenim stranicama predstavio je Dinamo kao osvajača 17 naslova prvaka od osamostaljenja Hrvatske, ali i istaknuo zanimljivost iz prošlosti, po kojoj zagrebački klub ne pamte po dobrom.

Pretprošle sezone Real Madrid je na putu prema osvajanju Lige prvaka u polufinalu izbacio Bayern. Nakon 1:0 na Santiago Bernabeuu, Kraljevi su promarširali Allianz Arenom i sa 4:0 nanijeli Bavarcima najteži domaći europski poraz u povijest.

Ono što je interesantno jest činjenica da je Real time srušio rekord star čak 51 godinu, kojeg je držao – Dinamo! Bila je 1963. godina kada se Dinamo u četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova susreo s Bayernom.

Tada su njemačkim nogometom vladali neki drugi klubovi, a Bayern je bio drugi čak i u svom gradu, iza Munchena 1860. Međutim, ostaje upisano u povijest da ih je Dinamo u gostima tukao sa 4:1! Slaven Zambata zabio je dva, a Jerković i Kobeščak po jedan gol. Zagrebački plavi praktički su već u prvom susretu osigurali polufinale (uzvrat završio 0:0) gdje su potom izbacili Ferencvaros, ali onda je u finalu bolja bila Valencia. Dinamo je četiri godine kasnije ipak osvojio KVG za svoj jedini euro trofej u povijesti.

Ovaj dvoboj otprije više od pola stoljeća nije jedina poveznica između najbolje njemačke i hrvatske momčadi. Ubrzo nakon tog debakla, Bayernov trener će postati Zlatko Čajkovski, koji je kasnije u karijeri vodio i Dinamo.

Popularni „Čik“ iz temelja je izgradio novu momčad. Imao je Bayern dobrih igrača, imao je vrhunskog vratara u Seppu Maieru, ali upravo je Čajkovski „izmislio“ Franza Beckenbauera i Gerda Mullera, koji će izrasti u legende. Napravio je time temelje za Branka Zebeca, još jednog Hrvata i u dva navrata trenera Dinama, koji Bayern preuzima 1968. godine. Već iduće sezone donosi im naslov prvaka, tada tek drugi. Danas ih imaju 25!

"Hrvatski treneri su stvorili Bayern", čuvena je izjava Franza Beckenbauera otprije nekoliko godina.

Poveznica dva kluba također je i Ante Vučkov, talentirani napadač koji je zabijao za Trešnjevku, a onda ga je Čajkovski za rekordne novce doveo u Bayern. No Vučkov je u debiju slomio nogu i tu je završila njegova priča. Punih 36 godina, sve do 2001. i dolaska braće Kovač, niti jedan Hrvat nije zaigrao za Bayern.

Što se Dinamovih igrača tiče, dres bavarskog ponosa nosila su sedmorica tijekom povijesti. Kronološki redom: Božidar Senčar, Zlatko Škorić, Radmilo Mihajlović, Robert Kovač, Danijel Pranjić, Ivica Olić i Mario Mandžukić

(Foto: Wikipedia)


Tagovi

Branko ZebecZlatko ČajkovskiDinamo ZagrebBayern

Ostale Vijesti