Agencja Gazeta/Krzysztof Cwik
Agencja Gazeta/Krzysztof Cwik

POLJSKA: Lewa još uvijek vuče momčad koja se nada Euru (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 08.02.24. | 20:00

Hrvatska je za sada jedini put igrala s Poljskom na Euru 2008. u rezultatski nebitnoj utakmici koju je riješio Ivan Klasnić

Ždrijeb je Hrvatskoj donio Orlove, ali ne one kojima smo se nadali! Reprezentacija Poljske i Hrvatska će u Ligi nacija igrati po drugi put u povijesti. Prvi i jedini put u natjecateljskoj utakmici odmjerili smo snage na Euru 2008., u posljednjem kolu skupine u dvoboju koji je bio lišen bilo kakvog rezultatskog značaja. Naime, Hrvatska je već ranije riješila prolaz skupine ali u toj “revijalki” slavila je 1-0, a gol je postigao Ivan Klasnić.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S Poljacima su naši nogometaši igrali još četiri prijateljske ili pripremne utakmice: 28. veljače 1996. u Rijeci pobijedila je Hrvatska 2-1, 22. travnja 1998. u Osijeku 4-1, 12. veljače 2003. u Splitu završilo je 0-0, a 3. lipnja 2006. u Wolfsburgu tadašnji izabranici Zlatka Kranjčara izgubili su uoči SP-a na kojem nisu prošli skupinu 0-1.

Naravno, najveća zvijezda Poljske je Robert Lewandowski! Špica Barcelone ima 146 nastupa za reprezentaciju i 86 postignutih golova. Debitirao je upravo nakon tog Eura 2008. kod izbornika Lea Beenhakkera. Šest godina kasnije postao je kapetan zamijenivši Blaszczykowskog.

U prošlim kvalifikacijama Lewa je propustio dvije utakmice zbog ozljede, zabio je dva gola Ovčjim Otoicma.

Izbornik Poljske je Michal Probierz koji je na tu funkciju stigao u rujnu s pozicije izbornika U21 reprezentacije. Probierz je naslijedio Fernanda Santosa koji je dobio otkaz poslije 2-0 poraza od Albanije u skupine E kvalifikacija za Euro 2024. Probierz je vodio nekoliko poljskih klubova. Bio je na klupi grčkog Arisa a kao izbornik mlade reprezentacije upisao je poraz od Hrvatske koju je tada vodio Igor Bišćan. U Puli je bilo 3-1 za mini vatrene.

U kvalifikacijama za EURO, Poljska je završila kao treća reprezentacija, iza Albanije i Češke. Prolaz na Euro tražit će kroz dodatne kvalifikacije u kojima igraju s Estonijom a pobjednik će na boljeg iz susreta Walesa i Finske. Prvi dvoboj je 21. ožujka i bit će idealna prilika da provjerimo trenutni status Poljske. Inače, početna skepsa u Poljskoj zbog izbora Probierza je malo splasnula s obzirom na to da je u četiri nastupa upisao dvije pobjede (Otoci Otoci i Latvija), odnosno dva remija s Moldovom i Češkom.

Poljska (3-5-2)



Tagovi

poljska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti