Pixsell
Pixsell

Počinje futsal doigravanje: Branitelj naslova ima 'pole position', sve momčadi playoffa sanjaju titulu

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 22.04.22. | 13:54

U vječnoj sjeni nogometnog, a ove sezone i prilično izjednačenog košarkaškog prvenstva, hrvatski futsal prvoligaši danas kreću s doigravanjem.

Piše: Niko Rukavina

Posljednje kolo prvog dijela prvenstva bilo je prilično uzbudljivo. Prije istoga, koje se igralo na Veliki četvrtak, tri momčadi su mogle završiti na vrhu s 33 osvojena boda i četiri na drugom s 30 bodova. Na kraju se ostvario drugi scenarij, Olmissum je na domaćem parketu svladao Square (5:2), a poraze su upisali i Futsal Pula (na domaćem parketu od Universitasa 1:2) i Crnica od Novog vremena. Te tri momčadi ostale su na 30 bodova, a pridružilo im se Novo vrijeme koje je uvjerljivo nadvisilo Crnicu u Šibeniku (5:2). Time se zatvorio 'krug' od četiri momčadi s 30 bodova i o konačnom plasmanu odlučivali su međusobni rezultati unutar tog kruga. Futsal Pula završila je druga s 10 bodova, Square treći s 9, Crnica četvrta s 8, a Novo vrijeme peto sa 7 osvojenih bodova protiv navedenih momčadi.

Najveći gubitnik posljednjeg kola bila je momčad Vrgorca koja je na domaćem parketu izgubila od Šibenika 1983 sa 2:7. Funcuti su i prije zadnjeg kola izgubili šanse za doigravanje, a ostanak su već odavno osigurali te sada igraju kvalifikacijsku ligu za 1.HMNL u kojoj se nalaze još osvajači tri druge lige - Torcida, Osijek i Futsal Gorica Epic Brozo. Dvije najbolje momčadi turnira izborit će plasman u 1.HMNL u idućoj sezoni.

Najveći pobjednik zadnjeg kola bila je momčad splitskog Universitasa koja je u Puli svladala favoriziranog domaćina i tako preskočila Vrgorac na prvenstvenoj ljestvici koji, kao osma momčad regularnog dijela, u četvrtfinalu mora na noge prvaku Olmissumu.

Napomenimo kako se prošli četvrtak od Lige, nakon 11 sezona kontinuiranog nastupanja oprostio Alumnus, prvak države iz 2014. Studenti su se svih ovih sezona uspješno nosili sa svim klubovima lige, ali ove sezone nisu mogli. Alumnus je u cijelom prvenstvu upisao jednu pobjedu (Crnica u Šibeniku) i 17 poraza, a iz lige ih je s 4:0 pobjedom ispratio Futsal Dinamo, klub koji je povijesno bio dosta povezan sa zagrebačkim Studentima.

OLMISSUM PRVI PRETENDENT, SVE OSTALE MOMČADI SANJAJU TITULU

I tako smo stigli do najzanimljivijeg dijela sezone. "Novog prvenstva", reći će mnogi, u kojem se sastaju sljedeći parovi:

(1) Olmissum - Vrgorac (8)

(2) Futsal Pula - Universitas (7)

(3) Square - Futsal Dinamo (6)

(4) Crnica - Novo vrijeme (5)

Četvrtfinala se igraju na dvije pobjede. U slučaju izjednačenog rezultata nakon tri utakmice, igra se majstorica na parketu bolje rangirane momčadi u prvom dijelu prvenstva. Pobjednik dvoboja Olmissum - Vrgorac ide na pobjednika dvoboja Crnica - Novo vrijeme. Drugi polufinalni par igrat će se između pobjednika dvoboja Pula - Universitas i Square - Futsal Dinamo.

Olmissum u doigravanje ulazi kao branitelj naslova i najbolja momčad redovnog dijela prvenstva koja je i ove sezone ravnopravno igrala Ligu prvaka. Omišani su ove sezone slavili u svim utakmicama na domaćem parketu. No, dokazali su da su im gostovanja i te kakav problem. Gubili su od Novog vremena u Makarskoj (1:5), Futsal Pule u Puli (2:4), Crnice u Šibeniku (1:3), Squarea u Dubrovniku (0:1) i večerašnjeg protivnika Vrgorca u Vrgorcu (1:3). Remizirali s Universitasom u Splitu (0:0) i Futsal Dinamom u Zagrebu (4:4), a pobijedili su jedino Šibenik 1983 u Šibeniku (7:1) i Alumnus u Jelkovcu (7:2). Pritom ne trebamo zaboraviti i na uvjerljivi (2:6) poraz od Novog vremena u finalu Kupa. Olmissum je i dalje najveći favorit, ali je daleko od dominacije koju je prikazivao posljednje dvije sezone, posebno u prošloj.

U četvrtfinalu igraju protiv Vrgorca koji ih je već svladao jednom ove sezone. Vrgorčani kroz cijelu sezonu igraju promjenjivo. Na kraju su završili osmi sa šest bodova zaostatka za drugim mjestom, a da su im se poklopili rezultati u zadnjem kolu, mogli su završiti šesti. Vrgorac ima jednog od najboljih strijelaca lige Josipa Boškovića (20 golova u sezoni) i, dakako, višegodišnjeg najboljeg strijelca lige, kapetana Duška Martinca (11 golova ove sezone). Vrata im čuva reprezentativni golman Zoran Primić, a tu su i još neka prekaljena futsal imena poput Ante Kraljevića, Marka Gašpara, mladog Josipa Govorka i Brazilca Luciana. Vrgorac je momčad koja može i te kako zapapriti Olmissumu u ovom duelu, a onda su im sva vrata otvorena.

Pobjednik tog dvoboja sučelit će se s boljim iz susreta Crnica - Novo vrijeme. Šibenski prvoligaš je svakako najbolja momčad drugog dijela sezone. Prvenstvo su otvorili s tri poraza, a godinu su završili s tek devet osvojenih bodova iz isto toliko kola. A onda je krenuo drugi dio sezone u kojem su Šibenčani upisali čak sedam pobjeda u prvih osam kola i da u posljednjem nisu izgubili od Novog vremena, protivnika u četvrtfinalu, u doigravanje bi ušli kao druga momčad prvenstva. Crnica je spoj iskusnih igrača (Franko Bilić, Marinko Šamija, Saša Subotić, Niko Škugor), mladih talenata (Paulo Katuša, Bruno Žilić), a na zimu su se pojačali i s dva Brazilca (Lima i Da Silva). Ako nastave u proljetnom ritmu bit će kandidati za titulu.

Makarani su nakon dvije uzastopne titule (2018. i 2019.) posljednje dvije sezone izgubili u finalu prvenstva države. U aktualnoj već imaju dva trofeja, neslužbeni Superkup i Kup, a sada žele uhvatiti i trostruku krunu. Novo vrijeme 'na papiru' ima jednu od najjačih momčadi lige, no kroz cijelu sezonu se muče i igraju promjenjivo. Izgubili su nekoliko neočekivanih bodova, pogotovo u prvom dijelu sezone, no u nastavku su se konsolidirali i proljeće završili sa šest pobjeda i tri poraza. Toni Jelavić, Luka Suton, Vedran Kazazić, Blago Gašpar, Marin Musinov i dobri golmani garancija su da će Makarani i ove sezone biti jedni od najvećih kandidata za skidanje Olmissuma s trona, iako u doigravanje ulaze s pete pozicije.

Futsal Pula novi je prvoligaš koji je u premijernoj sezoni dohvatio drugo mjesto na kraju redovnog dijela prvenstva. Pula je pobijedila Olmissum na domaćem parketu, a sama činjenica da su 'mini tablicu' između četiri ekipe s 30 bodova završili na prvom mjestu dovoljno govori koliko momčad Frane Despotovića igra dobro protiv momčadi iz gornjeg doma prvenstvene ljestvice. Jedini pravi kiks u prvenstvu može se okarakterizirati domaći poraz od Universitasa u posljednjem kolu prvenstva iako isti nije utjecao na konačni poredak. Vratar Žarko Luketin prvo je ime pulskog sastava, no u Žuto-zeleni u kadru imaju još nekoliko strašnih igrača poput Roberta Grbića, Miloša Stojkovića, Davida Mataje, Ivana Šulentića, braće Moravac i Argentinca Thomasa Ignacia Baisela. Pula je već sada opravdala sva očekivanja, a svi se u Istri nadaju da će najveći hrvatski poluotok dobiti drugog prvaka nakon Potpićana 2009.

AFC Univeristas prvenstvo je otvorio s dvije pobjede na gostovanjima kod zagrebačkih klubova, Dinama i Alumnusa. Do kraja prvog dijela sezone nisu pobijedili nikoga. Potom su Splitski studenti na otvaranju drugog dijela sezone nadvisili Futsal Dinamo i Alumnus i nisu pobijedili nikoga sve do zadnja dva kola kdaa su prvo nadvisili Vrgorac sa 6:1, a onda i na iznenanađenje svih Pulu u Puli s 2:1. Tim pobjedama osim što su izborili doigravanje, skočili su na sedmo mjesto i na taj način izbjegli Olmissum u četvrtfinalu. Ivan Gotovac jedan je od najboljih pivota i strijelaca lige, iskustvo Duje Bajrušovića ne može se kupiti, a u momčadi postovi čitav sijaset zanimljivih igrača poput Domagoja Čule, Josipa Juretića, Filipa Kosora, Ivana Tustonjića i mladih Bože Sučića, Vicka Radića i Ante Crnjca. Klupu je na zimu preuzeo legendardni golman Ivo Jukić, a njegovu ulogu je i više nego dostojno preuzeo Luka Pavlović. Bilo bi iznenađenje da Universitas osvoji titulu, a opet, to ne bi nikoga iznenadilo...

Dubrovački Square pred početak sezone osnažio je domaći identitet momčadi. Na klupu se vratio jedan od najperspektivnijih trenera Hrvatske Antun Bačić, iz Njemačke se reprezentativac Maro Đuraš koji može pokriti nekoliko pozicija u momčadi, a Marko Kuraja, ujedno i najbolji strijelac ove momčadi s 12 pogodaka, iz viceprvaka Italije. Square je momčad koja je u aktualnoj sezoni pobijedila sve izuzev - Šibenika 1983 s kojim su dva puta remizirali. U polufinalu Kupa izgubili su od Olmissuma tek nakon produžetaka i ako iskoriste prednost domaćeg terena protiv Futsal Dinama, prođu u polufinale, mogu i do samoga kraja.

Iako su gotovo sve momčadi koje se natječu u doigravanju igrale promjenjivo, Futsal Dinamo je ove sezone možda pokazivao i najviše oscilacija. Prvi dio sezone je bio jako dobar, na kraju su Plavi godnu završili na drugom mjestu, no 'proljeće' je pokvareno s nekoliko iznenađujućih poraza od kojih najviše boli domaći 1:2 od Crnice na proslavi 10. rođendana kluba. No, Dinamo je u predzadnjem kolu nadigrao Futsal Pulu, a onda uvjerljivom igrom poslao Alumnus u drugu ligu, čime je momčad Matije Đulvata pokazala da im se forma diže pred doigravanje. Za Dinamo je dobra vijest da im Square kao suparnik odgovara, kao i potencijalni protivnik u polufinalu, Futsal Pula. Ulaskom u finale, u Zagrebu se stvara prava euforija, a poznato je da je Dinamo uz Šibenik 1983 jedini hrvatski prvoligaš koji na svojim utakmicama ima podršku jedne navijačke nogometne skupine. Dinamo ima iznimno mladu momčad, najmlađu od svih klubova u doigravanju. Talent postoji, podrška s tribina postoji, sada je na igračima i stručnom stožeru da te prednosti pretvore u rezultat.

Sve u svemu, danas kreće futsal doigravanje, pa, neka najbolji među izjednačenima osvoji titulu...

Petak, 22. travnja

Futsal Pula - Universitas, 18.15

Olmissum - Vrgorac, 20.00 (Arena Sport)

Subota, 23. travnja

Crnica - Novo vrijeme, 19.00

Ponedjeljak, 25. travnja

Square - Futsal Dinamo, 18.30

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

Futsal1.HMNLPrva HMNLMNK OlmissumOlmissumNovo Vrijeme ApfelFutsal PulaMNK SquareCrnica ŠibenikFutsal DinamoMNK Futsal DinamoAFC UniversitasMNK VrgoracMNK Šibenik 1983AlumnusMNK Alumnus

Ostale Vijesti