Futsal Pula
Futsal Pula

Počinje finale: Novo vrijeme lovi trostruku krunu, Pula želi ponoviti Olmissum iz 2020.

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 20.05.22. | 13:23

Ono što je sigurno, obje momčadi u idućoj će sezoni predstavljati Hrvatsku u Ligi prvaka.

Piše: Niko Rukavina

U prvoj utakmici finala 31. izdanja 1.HMNL, s početkom u 20 sati uz izravni prijenos na programu Arene Sport 1 susrest će se Futsal Pula Stanoinvest i Novo vrijeme. Druga utakmica igra se već u nedjelju (22. svibnja), također u Puli, a serija potom seli u Makarsku, najmanje na jednu utakmicu. Finale se igra na tri pobjede, a u slučaju rezultata 2-2, majstorica se igra 3. lipnja u Puli.

Iako su u finalu svi očekivali momčad Olmissuma, prvaka iz 2020. i 2021. i vodeću momčad prvog dijela prvenstva, makarsko Novo vrijeme (prvak iz 2018. i 2019.) šokiralo je Omišane u polufinalu i kao peta momčad redovnog dijela prvenstva izborila svoje peto finale u nizu.

Uz sve to, Novo vrijeme može postati prvi hrvatski klub koji će u jednoj sezoni osvojiti trostruku krunu. Doduše, Superkup je održan u neslužbenoj organizaciji Vrgorca, na njemu nije sudjelovao prvak Olmissum, no trofej se piše. Makarani su krajem rujna u polufinalu svladali Futsal Dinamo sa 6:0, a onda i domaći Vrgorac s 2:1. Iako su Makarani svih ovih sezona figurirali kao najbolji ili ponajbolji klub države, u ovu su ušli bez nekoliko nositelja igre iz prethodnih sezona, prije svega bez Igora Osredkara i Duje Bajrušovića. Međutim, vodstvo Makarana nije mirovalo. U grad podno Biokova stigao je reprezentativni pivot Luka Suton, zatim BiH reprezentativci Blago Gašpar i Marin Sesar, a izravno iz četvrtfinala Svjetskog prvenstva i Venezuelanac Carlos Sanz. Ipak, i ove sezone jaka momčad Novog vremena nije se najbolje snašla u prvom dijelu sezone. Jesen su završili sa svega 12 od mogućih 27 bodova.

Dojam polusezone ipak je popravilo osvajanje Kupa. I to na sjajan način. Prvo su u četvrtfinalu nadvisili jaki Universitas na Gripama, zatim nakon preokreta i Crnicu, a u finalu su s čak 6:2 razbili Olmissum i stigli do jedine 'kante' koja im nedostaje. Pred drugi dio sezone ostali su bez spomenutog Sanza, igrali su također promjenjivo, no s dvije uvjerljive pobjede protiv konkurenta za titulu, 5:1 protiv Olmissuma i 5:2 protiv Crnice stigli su do petog mjesta u doigravanju, samim time i izostanku prednosti domaćeg parketa.

Da su Makarani dizali formu prema kraju prvog dijela sezone potvrdile su te dvije utakmice, a sjajne igre nastavili su i u doigravanju. Prvo je s 2-0 u seriji (4:3 u Šibeniku i 5:1 u Makarskoj) pala Crnica, a onda su Makarani morali na noge najvećem rivalu Olmissumu koji ih je u posljednje dvije sezone svladao u finalima prvenstva. Vedran Kazazić i Pulinho donijeli su Makaranima pobjedu nakon preokreta u prvoj utakmici u Omišu. Aktualni prvak uzvratio je s 3:1 u Makarskoj, no majstorica, ponovno igrana u Omišu, pripala je Novom vremenu! Nakon pobjede u finalu kupa Novo vrijeme izbacilo je Olmissum i iz prvenstva.

"Peti put u nizu igramo finale, što dovoljno govori o kvaliteti našeg kluba. Čak sedam naših igrača ima svakodnevnu radnu obvezu, tek nakon toga posvećuju se futsalu. Ove sezone pokazali smo čvrsti karakter i odlučnost. Domaći teren Pule ne bi trebao biti prevaga, što se vidjelo na našim ovosezonskim partijama u doigravanju. Mislim da će ključna biti upravo prva utakmica. Ako u njoj napravimo dobar rezultat, a vjerujem da hoćemo, bit ćemo vrlo blizu novog uspjeha", rekao je za Sportske novosti kapetan Novog vremena Mate Vuković.

A Makarani će u finalu igrati protiv debitanta Futsal Pule. Kada su Puljani prije početka svoje debitantske sezone počeli objavljivati svoja pojačanja, među kojima su prednjačili Žarko Luketin, David Mataja i Miloš Stojković, sramežljivo smo napisali kako se od Puljana očekuje i borba za naslov. Da te prognoze nisu bile neutemeljene momčad Frane Despotovića potvrdila je u uvodna četiri kola. Na otvaranju prvenstva uvjerljivo je svladala Šibenik 1983, a onda i Novo vrijeme u Makarskoj s 3:2! Puljani su nadvisili jednu od najjačih momčadi lige, a s istim rezultatom slavili su u trećem kolu na domaćem parketu protiv Squarea s kojim su se uvjerljivo obračunali u polufinalu. Prvi poraz upisali su tek u četvrtom kolu, iako su do same završnice dvoboja vodili protiv prvaka u Omišu.

Puljani su do kraja polusezone oscilirali, no proljetni dio sezone otvaraju sa stilom, pobjedama protiv Šibenika i drugi put protiv Novog vremena (4:2), a onda su se s istovjetnim rezultatom osvetili Omišanima u Puli. Puljani su do kraja sezone imali i posrtaje, poraze od Crnice i Futsal Dinama, a na kraju su izgubili i u posljednjem kolu od Universitasa na domaćem parketu. Pobjeda u toj utakmici mogla im je (teoretski) donijeti prvo mjesto pred doigravanje, a matematički i drugo. No, na kraju su im se poklopili rezultati ostalih utakmica. Prvi dio sezone četiri momčadi završile su s 30 osvojenih bodova, a u tom četverokutu Puljani su bili najbolji.

Sudbina je htjela da u četvrtfinalu igraju ponovno protiv Universitasa. Pula je ovaj put utakmici pristupila ozbiljnije i slavila sa 6:2, a prolaz u polufinale izborili su tek nakon produžetaka druge utakmice, 'nogometnom' pobjedom od 1:0. Momčad Frane Despotovića je zatim ponovno sačuvala svoju mrežu netaknutom i 3:0 pobjedom protiv Squarea osigurala prvi bod u polufinalu, a onda potvrdila plasman u finale u debitantskoj sezoni 4:3 pobjedom u Dubrovniku, iako je Pula do 37. minute držala prednost od 4:1.

"Ovo finale je nagrada za sve dobro što smo napravili u ovoj sezoni. O kvaliteti Makarana sve se zna. Glavni igrači su im Luka Suton, Toni Jelavić i Brazilac Pulinho. Naša najveća snaga su homogenost i kolektivni duh. Cilj je na početku sezone bio što mirniji ostanak u ligi. No, kroz utakmice smo napredovali, pogotovo na planu agresivnosti, a novu dimenziju dao nam je vratar Žarko Luketin. Nema prave riječi za njegov značaj ovoj momčadi. Svima je iz utakmice u utakmicu raslo samopouzdanje, trener Despotović je kroz komunikaciju svakodnevno dizao moral momčadi", rekao je za SN jedan od najboljih igrača Pule ove sezone, lokalni špane, Manolo Bilić.

Danas nas u pulskoj dvorani Mate Parlov očekuje dvoboj dvije momčadi koje se nalaze u najboljoj formi, barem ako je suditi playoff. Očekuje nas dvoboj dvije momčadi koje su najviše zaslužile igrati ovo finale, odnosno, bile su najbolje među jednakima.

Makaranima je ovo peto finale za redom i prilika da osvoje treći naslov te postanu prvi hrvatski klub koji je u jednoj sezoni osvojio trostruku krunu. Puljani, pak, žele ponoviti Olmissum iz 2020. i u svojoj debitantskoj sezoni stići do titule.

Niti jedan igrač ne odrađuje suspenziju kartona, a propuštanje iduće utakmice prijeti dvojici igrača Novog vremena (Jakša Herceg i Luka Suton) te niti jednom igraču Futsal Pule koja pak neće moći računati na ozlijeđenog Roberta Grbića.

Inače, obje momčadi su već osigurale Ligu prvaka. Naime, zbog izbacivanja ruskih klubova iz natjecanja i Barceloninog osvajanja Lige prvaka, Hrvatska je postala prva zemlja 'ispod crte' kojoj je omogućeno da u najelitnijem klupskom natjecanju nastupi s dva kluba. Ostaje samo vidjeti koji će klub predstavljati Lijepu našu kao prvak, a koji kao viceprvak...


Tagovi

1.HMNLMNK OlmissumOlmissumFutsal Pula

Ostale Vijesti