Reuters
Reuters

Počinje Copa (pan)America: Messi i 'veteranska' Argentina brane naslov, Brazilci prvi izazivači, SAD najveći 'dark horse'

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 20.06.24. | 15:00

Već 48. izdanje Cope Americe igra se od 20. lipnja do 14. godine u SAD-u.

SAD će biti 'centralni' domaćin sjevernoameričkog Svjetskog prvenstva kojeg će najjača gospodarska sila svijeta 2026. organizirati u suradnji s Kanadom i Meksikom. Dvije godine ranije SAD će ugostiti 48. izdanje najstarijeg kontinentalnog natjecanja, Copu Americu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pitate se, možda, kako to da se prvenstvo Južne Amerike igra na sjevernoameričkom kontinentu. Pa, zbog malog broja reprezentacija pod okriljem CONMEBOL-a, njih svega 10, reprezentacije s drugih kontinenata od 1993. redovito sudjeluju na ovom turniru. Tako će Meksiku ovo biti 11. nastup na prvenstvu Južne Amerike (El Tri ima i dva srebra, 1993. i 2001.), Kostarici šesto, SAD-u peto, Jamajci treće, a Panami drugo. Dvaput je na turniru sudjelovao Japan, jednom Katar, Honduras i Haiti, a debitantski nastup na ovom turniru imat će Kanada.

Ovo je drugi put da se turnir organizira izvan Južne Amerike. SAD je već bio domaćin 2016. na još jednom 'special edition' izdanju Copa Americi Centenario s kojom se obilježavala 100. obljetnica najstarijeg međunarodnog natjecanja pokrenutog daleke 1916. godine.

Tu prvu Copa Ameircu osvojio je Urugvaj ispred Argentine, a Urugvajci s Argentinom drže rekord po broju osvojenih Copa America - 15 svaka (Argentina ima 14 srebra, a Urugvaj šest). No, Urugvajci su više od pola titula (osam) osvojili prije Drugog svjetskog rata, a jedini naslov u 21. stoljeću osvojili su 2011.

Zanimljivo, nominalno najtrofejnija svjetska reprezentacija Brazil, osvojila je svega devet naslova, od čega pet u posljednjih 25 godina, uz ukupno čak 12 drugih mjesta.

Po dva naslova imaju Paragvajci, Čileanci, Peruanci, a jedan naslov osvojili su Bolivija i Kolumbija. Bez naslova su, dakle, još jedino Ekvador i Venezuela, kada govorimo o južnoameričkim reprezentacijama.

Branitelj naslova je Argentina koja je 2021. u finalu svladala Brazil na Maracani s 1-0 čime je prekinula post od 18 godina bez naslova. Tada je i Lionel Messi nakon četiri izgubljena finala (jedno SP i tri CA) stigao do svojeg prvog međunarodnog trofeja. Ta argentinska titula bila je najava osvajanja svjetskog naslova 2022., nakon kojega je Argentina u revitaliziranoj reprezentativnoj Finalissimi, kao prvak Južne Amerike, s 3-0 svladala aktualnog prvaka Europe Italiju.

Argentina, dakle, turnir dočekuje kao aktualni osvajač trostruke krune, odnosno svih relevantnih međunarodnih trofeja, a sva tri trofeja potpisao je Messijev imenjak Lionel Scaloni.

Gaučosi turnir dočekuju kao glavni favorit. Iako mnogi sa skepsom gledaju prema Lionelu Messiju, 36-godišnjem vjerojatnom G.O.A.T.-u koji već godinu dana igra u ipak ne toliko intenzivnom MLS-u. No, Messijeve brojke u SAD-u su sjajne, zabio je 25 pogodaka u 29 nastupa uz 15 asistencija. Mnogi tvrde da će mu lakša liga omogućiti da unatoč poznim godinama na turnir dođe svjež, željan novog dokazivanja i novog međunarodnog trofeja u smiraj karijere.

Dakako, osim Messija, u kadru Argentine nalaze se redom fantastični igrači koje predvode također 36-godišnji Benficin 'veteranski' dvojac Angel Di Marija i Nicolas Otamendi, a mnoge u navijače vesele sjajne forme Lautara Martineza, Alexisa Mac Allistera, Rodriga de Paula...

No, dojam je kako je ova Argentina prilično stara reprezentacija te da će ovo biti posljednji ples tri najistaknutija člana generacije koja je osvojila sve što se osvojiti može.

Mogući sastav Argentine za utakmicu otvaranja protiv Kanade:

Emiliano Martinez - Molina, Romero, Lisandro Martinez, Acuna - Mac Allister, E. Frenandez, De Paul - Messi, Lautaro Martinez, Di Maria

Kada govorimo o kandidatima za naslov, odmah uz bok Argentini ulazi Brazil koje predvodi Realov napadački trojac, prije svega Vinicus Junior i Rodrygo te mladi, 17-godišnji wunderkind Endrick. Koliko Brazilci imaju jaki napad potvrđuju imena poput Raphinhe (Barcelona), Gabriela Martinellija (Arsenal), Savija (Girona) i drugih.

Iako na ovaj turnir Selecao stiže bez dugogodišnjeg nositelja igre Neymara, Brazilci u svakoj liniji imaju po dva ili tri izvanserijska igrača i imaju vjerojatno najširi kadar na turniru, širi i od Argentinaca.

Mogući sastav Brazila za utakmicu protiv Kostarike:

Alisson - Danilo, Marquinhos, Militao, Wendell - Gomez, Guimaraes, Paqueta - Raphinha, Rodrygo, Vinicus Junior

Među najuže kandidate za naslov moraju biti uvršteni i Urugvajci. Ova nogometa velesila, koja ima manje stanovnika čak i od male Hrvatske, i ovaj turnir dočekuje s jakim kadrom, u kojem se se, unatoč također poznim godinama, našao Luis Suarez (37), napadač Inter Miamija. No, iako je u karijeri zabio 68 golova za La Celeste, očekuje se da će imati status rezerve.

Uzde ove reprezentacije preuzet će mlađe snage, prije svega Federico Valverde, Darwin Nunez, Rodrigo Bentancur, Giorgian de Arrascaeta, Facundo Pellistri, Manuel Ugarte, a nije im loša niti obrana predvođena kapetanom Jose Gimenezom i Reonaldom Araujom.

Momčad s klupe vodi osebujni izbornik Marcelo Bielsa, a da se od Urugvaja očekuju velike stvari potvrđuju dvije 2-0 pobjede u kvalifikacijama za SP 2026. protiv Brazila u Montevideu i Argentine u Buenos Airesu. Urugvajci su uz to u generalki pred početak turnira svladali Meksiko s 4-0.

Mogući sastav Urugvaja za utakmicu protiv Paname:

Rochet - Jimenez, Araujo, Vina, Caceres - Valverde, Bentancur, La Cruz - Pellistri, Nunez, Olivera

Puno se očekuje od domaćina natjecanja, reprezentacije SAD-a koja bi svoj vrhunac trebala doživjeti na domaćem Mundijalu 2026. SAD u kadru ima brojne igrače koji nastupaju u najjačim europskim ligama (Cristhian Pulišić i Yunus Musah u Milanu, Weston McKennie i Timothy Weah u Juventusu, Giovanni Reyna i Matt Turner u Nottingham Forestu, Johnny Cardoso u Betisu, Antonee Robinson i Tim Ream u Fulhamu, Folarin Balogun u Monacu, Ricardo Pepi i Malik Tillman u PSV Eindhovenu i drugi...). SAD je nedavno osvojio CONCACAF-ovu Ligu nacija, svadavši u finalu Meksiko s 2-0, no pamte i poraz od Paname u polufinalu Gold Cupa prije godinu dana te odaju dojam reprezentacije koja može pobijediti svakoga, ali i neočekivano izgubiti. Očekuje se da će imati prednost domaćeg terena, no znamo da u SAD-u živi i jako puno Meksikanaca i Latinoamerikanaca.

Mogući sastav SAD-a za utakmicu protiv Bolivije:

Turner - Scally, Richards, Ream, A. Robinson - McKennie, Adams, Reyna - Weah, Balogun, Pulišić

Meksikanci ne djeluju kao da mogu do kraja, ali riječ je o tradicionalno jednoj od najjačih svjetskih reprezentacija koja svaki turnir igra na granici fanatizma s nacionalnim nabojem kakav krasi i južnoameričke reprezentacije. I na ovom turniru većina meksičkog sastava igra u domaćem prvenstvu.

Reprezentacije Kolumbije (Luis Dias), Ekvadora (Moises Caicedo), pa čak i Kanade (Alphonso Davies i Jonathan David) možemo svrstati u potencijalne 'dark horseove' turnira. Svaka od tih reprezentacija u kadru ima nekoliko klasnih igrača i mogli bi ući u borbu za odličja, što se teško može reći za reprezentacije Čilea, Venezuele, Paragvaja, Perua, Jamajke, Bolivije ili Kostarike kojima je i prolazak skupine ogroman uspjeh. .

Turnir otvaraju Argentina i Kanada utakmicom koja počinje u 2.00 po hrvatskom vremenu, a Brazilci svoju prvu utakmicu igraju u noći s nedjelje na ponedjeljak protiv Kostarike.


Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Brazilska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaUrugvajska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija SAD-a

Ostale Vijesti