Slavko Midžor/Pixsell
Slavko Midžor/Pixsell

Pamtimo veliku noć Ladića, Šukera i Prosinečkog za broncu, ali i neugodno 'razbijanje' Vatrenih usred Splita

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 26.01.23. | 08:10

S Nizozemcima se dosad nismo puno sretali na nogometnoj pozornici, ali trijumf u Francuskoj za broncu i dalje spada u antologijske pobjede. A nakon poraza 0:3 u prijateljskom srazu na Poljudu, Hrvatska je opet nekoliko godina odlučila izbjegavati Split

Od svih tih velikih, europskih reprezentacija, s Nizozemskom se Hrvatska, definitivno, najmanje susretala na nogometnoj pozornici. Francuska, Engleska, Njemačka, Portugal, Španjolska, Italija, Belgija..., sa svim smo tim reprezentacijama odigrali više pravih, velikih utakmica. Službenih, natjecateljskih. Kvalifikacijskih ili na velikim natjecanjima. A s Nizozemskom smo se nekako, uspješno, izbjegavali. Doduše, zaslužni su i Nizozemci, koji su proteklih godina propustili dosta velikih natjecanja, a čekala ih je Hrvatska i u polufinalu Mundijala u Kataru. No, nisu tamo došli, izbacila ih je Argentina u četvrtfinalu. Tako da ćemo u Rotterdamu, 14.lipnja u polufinalu Lige nacija, s Nizozemskom odigrati tek treći susret u povijesti, od 1990. naovamo. No, onaj prvi i jedini natjecateljski dosad još se pamti, još je veliki, jer, bila je to antologijska pobjeda. U utakmici za treće mjesto na SP-u u Francuskoj 1998., tom je medaljom, zapravo, shvatili smo godinama kasnije sve i krenulo.

A malo je toga ukazivalo da će Hrvatska tog 11. srpnja na Parku Prinčeva slavodobirno napustiti teren. Jer, koji dan ranije Ćirini 'Sinovi' izgubili su nesretno u polufinalu u Francuskoj, pričao je Ćiro poslije da su Vatreni izgledali kao razbijena vojska, nitko ni s kim nije piričao, nije im bilo ni do čega. Jer, osjetili su da su bili blizu finalu i, potencijalno, naslovu svjetskih prvaka. Nije bilo lako u samo nekoliko dana razbuditi momčad, vratiti izgubljeno samopouzdanje, no, Ćiro je nekako uspio i Hrvatska je u Parizu dohvatila tu povijesnu broncu, pobjedom 2:1. Iako, treba to reći, premda uopće nije presudno, Nizozemci su tada nadigrali Hrvatsku kao nitko na tom Mundijalu. No, Ladić je imao veliku večer, sjajno je branio i više puta spasio mrežu, a naprijed je Hrvatska imala dvojicu velikih majstora. Robert Prosinečki prekrasnim je pogotkom, nakon okreta, nadmudrio je van der Sara. Potom je dalekometnim udarcem izjednačio Zenden, tu Ladić nije mogao ništa. Ali, već do poluvremena ukazao se Davor Šuker, briljatno pogodio suprotan kut za svoj šesti gol na SP-u. koji mu je donio naslov najboljeg strijelca turnira. Izdržali smo do kraja nizozemske napade i okitili se broncom.

Druga je utakmica bila prijateljska i tu se, Hrvatska nije dobro provela. U veljači 2008., kad su Bilić Boysi bili na vrhuncu popularnosti i pripremali se za skori Euro u Austriji i Švicatskog, Nizozemska je označena kao najveći u najjači suparnik u tim pripremama. Utakmica se igrala u Splitu, bio je to svojevrsni pokušaj vraćanja Poljuda na kartu reprezentativnih utakmica reprezentacije. Prije toga u Splitu je 2005. gostovao Brazil, sad Nizozemska, plan je bio da iduća utakmica bude kvalifikacijska. I to vrlo skoro. Međutim, Hrvatska je izgubila od 'Tulipana' 0:3, bio je to jedna od najtežih poraza u povijesti Vatrenih.

"Ne pamtim kad je Hrvatska izgubila 0:3, pogotovo ne na svom terenu". kazao je nakon utakmice Slaven Bilić.

No, sve je oko te utakmice bilo neobično, naime, naši su reprezentativci tih dana u Splitu živjeli više pred kamerama, snimajući reklame i ispunjavajući sponzorske obveze, jer bio je to zadnji termin kad su mogli obaviti te stvari prije Eura. Također, u hoteli je bilo vrlo prometno, ulazio je i izlazio tko je htio, igrače i članove stožera povlačili su za rukav i tražili ulaznicu, dres, autogram...., nogomet je bio u drugom planu. Na terenu je Nizozemska očitala lekciju, izbornik je bio Marco van Basten, a stigao je u Split bez četvorice ponajboljih igrača, nije bilo Robbena, van Persieja, van Nistelrooya i Kuyjta. Ipak, završilo je 0:3, a cijelo to iskustvo s utakmice i oko nje opet su odgodili definitivni povratak reprezentacije u Split. Niti izbornik niti igrači nisu tada bili zadovoljni sa svime što im se dogodilo, a kako su tada u Savezu još uvijek bili ljudi koji su bili i praznovjerni, Split je na iduću kvalifikacijsku utakmicu morao čekati još više od tri godine, kad je podno Marjana stigla slabašna Gruzija. Ali, to je već druga priča.

Utakmica s Nizozemskom bila je i zadnja koju je prije teške ozljede u dresu Arsenala odigrao Eduardo da Silva. Naravno, Luka Modrić bio je u momčadi, a uz njega i današnji članovi stožera Vedran Ćorluka i Ivica Olića te direktor reprezentacije Stipe Pletikosa.








Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaLiga nacijanizozemska nogometna reprezentacijaZlatko DalićDražen LadićDavor ŠukerRobert Prosinečki

Ostale Vijesti