Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

Odgovor na Rakitića? Dinamo samo mora riješiti najvažnije pitanje ljeta

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 22.07.24. | 12:15

Dolazak Ivana Rakitića u Hajduk, veliki je događaj za HNL. Ali, ne treba mijenjati Dinamove planove, već samo Modre malo požuriti u rješavanju najveće dvojbe prijelaznog roka

Na euforiju u Splitu, među Hajdukovim navijačima, koja počinje svake godine u isto vrijeme, dinamovci često gledaju sa 'sprdnjom'. Dosad su imali podlogu u ishodima HNL sezona, u kojima je Hajduk na kraju redovito zaostajao, uglavnom dvoznamenkasto. Dolazak Ivana Rakitića na Poljud, koji je opet probudio 'bijeli puk' i snove o naslovu prvaka, definitivno, velika je priča i velik događaj za HNL i hrvatski nogomet. Bez obzira na Rakitićeve godine, trenutnu formu ili činjenicu da zadnjih mjeseci nije previše igrao, on je igrač, koji nosi neku drugu dimenziju, ne samo na terenu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, ako je netko pomislio da u Maksimiru zbog Raketina dolaska na Poljud vlada panika, da su se svi uskomešali, grizu notke i čupaju kosu, ipak se prevario. Naravno da u Dinamu prate što rade najveći rivali, dakako da su svjesni da će Rakitićev dolazak pretvoriti Bijele u još većeg konkurenta, da će i javnost i medijski hype oko njega, barem na startu sezone, biti svojevrsni vjetar u leđa Splićanima. Ali, pokazala je i prošla sezona da se ne trebaju u Maksimiru zamarati što se događa na drugim adresama, već gledati sebe i svoje planove, rješavati probleme u vlastitom dvorištu. Kraj prošle sezone pokazao je da Dinamo i dalje ima najbolju momčad, kad je stani-pani, da su Modri ipak najbolji. I, koliko god Rakitić bio svjetska marka, čak i u 'veteranskim godinama', svima je jasno da jedan igrač teško može sam promijeniti takav odnos snaga. Hajduk će, možda, biti jači nego lani, dodatno gladan naslova prvaka, ali zašto bi se Dinamo zbog toga morao brinuti? Na ljudima u Maksimiru je da još malo 'dodaju gas' i do kraja prijelaznog roka naprave ono što su najavili, učine Dinamo boljim nego u protekloj sezoni.

Pišemo ovo zbog čestog pitanja, koje smo dobili u zadnjih nekoliko dana: 'Kako će Dinamo odgovoriti na dolazak Rakitića?'. Dinamo je dosad doveo Pjacu, Filipovića, Torrentea, Mmaeea, čeka se dolazak desnog krila, hoće li to biti Kolumbijac Cordoba ili netko drugi, vidjet ćemo. Marko Marić, sportski direktor Modrih, u nekoliko je navrata, službeno i neslužbeno, poručio da bi se neki zvučan transfer mogao dogoditi na samo kraju prijelaznog roka. Kad se vidi hoće li Modri u Ligu prvaka, kad se zatvori većina europskih tržišta i Dinamo nekim igračima umjesto B, postane A opcija. Jesu li igrači, koje je Dinamo doveo, uz oporavljenog Roga i Stojkovića, kad se napokon vrati na teren, uistinu pojačanja i hoće li mladi dečki, koji su se pokazali na pripremama, biti dodana vrijednost, to ćemo vidjeti kad sezona krene i kad se zahukta. Zasad možemo samo zaključiti da je Dinamo, osim tog desnog krila, pokrio sve pozicije, koje je želio i da Sergej Jakirović ima na raspolaganju, praktički, dvije momčadi. Gotovo na svakoj poziciji dva igrača!

Ono što je, svakako, bitno, nitko od ključnih igrača nije otišao. Ponuda Coma za Sučića je odbijena, izvori iz Grčke tvrde da je Josip Mišić preskup za PAOK, za Martina Baturinu prava ponuda još nije došla. Ali, mogla bi, kako čujemo, kad je Baturina u pitanju, do kraja prijelaznog roka moglo bi se svašta odigrati, sve je više onih u Maksimiru i oko njega, koji zagovaraju njegovu prodaju u slučaju dobre ponude. Naravno, po mogućnosti, nakon play-offa Lige prvaka. Dobro bi sjelo i na 'blagajnu'!

Ipak, najvažnije pitanje, koje Dinamo mora što prije riješiti jest - Bruno Petković. Nije otišao iz Maksimira, dok je na snazi bila klauzula, prvo od dva zatim od dva i pol milijuna eura, ali u ovom trenutku nitko ne zna hoće li, definitivno, ostati u modrom dresu. Ne treba spominjati koliko Petković znači Dinamu, bez obzira na kritičare, s kojima se stalno susreće i koliki bi bio stres da sad napusti svlačionicu. Ajde, da je otišao dosad, imao bi Dinamo vremena pronaći alternativu, ali sad... Njegov bi odlazak izazvao velike promjene u stilu igre, strategiji, iziskivao bi trenutni pronalazak igrača, koji ga može zamijeniti, Dinamo bi, htio to netko priznati ili ne, ostao bez važe figure na šahovskoj ploči.

Stoga, glavni je potez maksimirskog vodstva riješiti to pitanje što prije. Potvrditi Petkovićev ostanak, a ne živjeti pod pritiskom da bi mogao otići kad sezone već počne. Sve se više priča da bi Modri mogli Bruni ponuditi novi ugovor, malo podebljani u odnosu na aktualni, dakako i duži od ljeta 2025. Petkovićev ostanak bio bi najbolji odgovor, ako je uopće potrebno odgovarati na poteze rivala!



Tagovi

GNK DinamoBruno PetkovićLjetni prijelazni rok 2024.Ivan Rakitić

Ostale Vijesti