Christian Charisius/DPA
Christian Charisius/DPA

Obrat u slučaju Vušković! Odgođeno suđenje, traži se C uzorak, cijeli antidopinški sustav je u strahu od pobjede Hrvata

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 08.03.23. | 09:00

Hajo Seppelt je rekao: "WADA se drži svojih propisa s A i B uzorcima. Boje se da će cijeli antidopinški sustav inače biti stavljen pod povećalo."

Nogometaši HSV-a u subotu su svojim navijanjem s dresom s brojem 44 poslali jasnu poruku podrške hrvatskom suigraču Mariju Vuškoviću, koji je suspendiran zbog sumnje na doping, a sada stižu nove informacije za taj slučaj. U utorak navečer predsjednik suda najavio je da će se suđenje odgoditi za tjedan dana. Trebalo bi biti u Frankfurtu 17. ožujka, a predsjednik DFB-ovog sportskog suda, Stephan Oberholz, opravdava prebacivanje za petak novim materijalom obrane.

"Igračev odvjetnik podnio je novi, opsežni podnesak u ponedjeljak, koji također sadrži četiri nove, dodatne procjene znanstvenih konzultanata kao prilog. Potrebna pravovaljana rasprava o tome ne bi bila moguća za kontrolno povjerenstvo DFB-a i sportski sud prije tog datuma."

Na posljednjoj raspravi, Vuškovićevi odvjetnici doveli su četiri priznata stručnjaka koji su pregledali laboratorijske snimke dr. Sven Voss iz laboratorija u Kreischi i ocijenili ga kao "lažno pozitivan". Oberholz je tada imao sumnje i EPO specijalist dr. Jean-Francois Naud je dobio zadatak da pripremi još jedno izvješće s C-uzorkom. No Kanađanin je dio WADA-ine (World Anti-Doping Agenc) y osmorke, poput dr. Voss i odbio je to napraviti.

Umjesto toga, potvrdio je rezultate svog kolege - također je istaknuo da C-uzorak nije predviđen statutom WADA-e. Organizacija je iz istih razloga odbila i usporedbu DNK koju je Vušković ponudio odmah na početku procesa. Stroga procedura koju u ARD-u kritizira njemački stručnjak za doping Hajo Seppelt.

"WADA se drži svojih propisa s A i B uzorcima. Boje se da će cijeli antidopinški sustav inače biti stavljen pod povećalo."

Tim Walter je tijekom vikenda izrazio nadu "da će se Mario uskoro vratiti". Gotovo je izvjesno, međutim, da će trener još dugo morati bez svog 21-godišnjeg središnjeg braniča. (eg)



Tagovi

Mario VuškovićHSVDoping2. Bundesliga

Ostale Vijesti