REUTERS/Kacper Pempel
REUTERS/Kacper Pempel

Novi sraz Škota i Ukrajinaca, ovaj put bez ponajboljih igrača (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 21.09.22. | 10:05

U polufinalu doigravanja za SP bolji su bili Ukrajinci, obje su reprezentacije u konačnici propustile mjesto u Kataru ove jeseni, ali zauzimaju prva dva mjesta u svojoj skupini Lige nacija (B1)

Manje od četiri mjeseca nakon što su se susreli u polufinalu doigravanja za Svjetsko prvenstvo, Škotska i Ukrajina ponovno se nadmeću u srijedu (20.45) u zaostaloj utakmici Uefine Lige nacija.

Obje su reprezentacije u konačnici propustile mjesto u Kataru ove jeseni, ali zauzimaju prva dva mjesta u skupini (B1) ispred Republike Irske i Armenije.

Nakon što je pala na pretposljednjoj prepreci kvalifikacija za svoj prvi Mundijal od 1998. godine - Ukrajina ju je nadvisila u emotivnom meču na Hampden Parku 3:1 - Škotska je ljetos započela svoju kampanju u Ligi nacija sa šest bodova u prva tri nastupa.

Nakon što je pobijedila Armeniju doma i u gostima, momčad Stevea Clarkea je na drugom mjestu u skupini, bod iza svojih ukrajinskih kolega i dva ispred Republike Irske, unatoč tome što su u Dublinu izgubili drugu utakmicu 0:3.

Škotska u rujnu igra dvaput s Ukrajinom te uzvrat s Irskom, tako da će se u sljedećih tjedan dana oblikovati njena sudbina u ovom izdanju Lige nacija; pada odluka mogu li se Škoti prvi put kvalificirati za najviši rang ovog natjecanja.

Nakon šest uzastopnih pobjeda krajem 2021., Tartan Army je u sljedećih šest samo dva puta pobijedila, oba puta slabe Armence, ali u posljednje vrijeme bilo je znakova oporavka za naciju gladnu nekadašnjih uspjeha.

S oba glasgowska velikana u Ligi prvaka te reprezentacijom koja je 2021. Igrala na Euru 2020. (ispala u skupini s Engleskom, Hrvatskom i Češkom), Clarkeovi izabranici žele dobiti novi zamah za pobjedničku jesen.

Danas u Glasgowu, a sljedeći utorak u Krakowu (Poljska) gdje su Ukrajinci domaćini, čekat će ih ogledi s reprezentacijom nacije koja je ove godine izdržala puno nevolja, a također je propustila plasirati se za Katar, izgubivši u finalu doigravanja od Walesa.

(2.85) Škotska (3.20) Ukrajina (3.00)

U Ukrajini se tek nedavno počeo igrati natjecateljski ligaški nogomet, ali bez publike, nakon stanke izazvane ruskim napadom krajem veljače, a ratnim opasnostima unatoč, sve se utakmice igraju u glavnom gradu Kijevu i zapadno od njega, a ukrajinski klubovi sudjeluju i u europskim natjecanjima, s perjanicom Šahtarom trenera Igora Jovićevića u skupini Lige prvaka, a kijevskim Dinamom i Dnjiprom-1 u skupinama Europske lige.

Nakon poraza u finalu doigravanja u Cardiffu izabranici Oleksandra Petrakova započeli je svoju kampanju u Ligi nacija bez poraza, a nakon što su u prve dvije utakmice svladali Irsku i Armeniju, s izabranicima Stephena Kennyja remizirali su 14. lipnja u Lodzu (1:1).

Prethodno su Ukrajinci izbačeni iz najvišeg (A) ranga Lige nacija nakon kontroverzne odluke kad zbog covida-19 nisu mogli igrati protiv Švicarske, pa su morali potpisati poraz za zelenim stolom, neće im nedostajati motivacije ovog tjedna, iz bilo kojeg razloga.

Dok će kapetan Škotske Andy Robertson zbog ozljede propustiti sve tri utakmice ovog mjeseca, vraća se Arsenalov Kieran Tierney. U međuvremenu, otpali su Jacob Brown, Grant Hanley i Jon McLaughlin, a golman Rangersa Robby McCrorie pozvan je kao zamjena za potonjeg.

Hibernianov srednji branič Ryan Porteous primio je svoj prvi poziv, jer nisu pozvani John Souttar i Liam Cooper, dočim je par vezista Ryan Jack i Kenny McLean ponovno u konkurenciji nakon dugotrajnih ozljeda. Unatoč nedostatku vminutaže do ovog termina, Billy Gilmour, Jack Hendry i Anthony Ralston također bi mogli dati svoj obol.

Dok Robertson iz lože mora navijati za Škotsku, Ukrajina se suočava sa slično bitnim izostankom, jer je Arsenalov ljevak Oleksandr Zinčenko nedavno na treningu zadobio ozljedu lista i možda se neće vratiti u akciju do sljedećeg mjeseca.

K tome, Mikola Šaparenko iz kijevskog Dinama pretrpio je lom križnih ligamenata u dvoboju Europske lige s Fenerbahceom početkom ovog mjeseca.

No, na raspolaganju su zvijezda Šahtara Mihajlo Mudrik i kapetan reprezentacije Andrij Jarmolenko (Al-Ain), a dvojba je hoće li u vrhu napada biti Roman Jaremčuk (Club Brugge, ex-Benfica) ili Artjom Dovbik (Dnjipro-1).

(2.85) Škotska (3.20) Ukrajina (3.00)

Moguće postave

Škotska (4-3-3):

Ukrajina (4-3-3):

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

škotska nogometna reprezentacijaUkrajinska nogometna reprezentacijaLiga nacija

Ostale Vijesti