Sanjin Strukic/  PIXSELL
Sanjin Strukic/ PIXSELL

Nikola Soldo za Germanijak: Otac mi je najveći kritičar, no to tako treba biti, a Lokomotiva može osigurati Europu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 02.09.21. | 08:21

Pred dvoboj hrvatske U21 reprezentacije s Azerbajdžanom porazgovarali smo s mladim reprezentativcem, standardnim stoperom perspektivne Lokomotive i sinom brončanog hrvatskog reprezentativca Zvonimira Solde.

Nikolu Soldu (20) je šira nogometna javnost upoznala kao perspektivnog klinca koji je sa seniorskim nogometom krenuo u tadašnjem prvoligašu Interu, a još mu je u prilog išla činjenica da je k tome i sin proslavljenog hrvatskog reprezentativca Zvonimira Solde. Mlađi Soldo je rođen prije 20 godina u Stuttgartu dok je njegov otac, s kapetanskom trakom oko ruke, odrađivao petu od ukupno 10 godina u dresu slavnog Stuttgarta.

Nikola Soldo je svoje prve nogometne korake napravio u Dinamu da bi kao mlađi pionir završio u Interu iz Zaprešića u kojem je odradio kadetski i juniorski staž. S 18 godina debitirao je za Inter u 1.HNL, a nakon dvije sezone u Divu iz predgrađa stigao je na Kajzericu.

Vrlo pristojnog mladog braniča kontaktirali smo dok se nalazio s hrvatskom U21 reprezentacijom pripremajući se za nastavak kvalifikacija za U21 Europsko prvenstvo.

(1.10) Hrvatska (8.50) Azerbajdžan (15.0)

“Super smo započeli sezonu, mlada smo i perspektivna ekipa. Ciljamo visoko. Sa svim protivnicima se nadigravamo, ne povlačimo se. Bacamo se na glavu u svakoj utakmici, a to se vidi i na rezultatu. Nažalost, u posljednja dva kola upisali smo minimalne poraze, no to nas neće spriječiti da u idućim utakmicama nastavimo s dobrim igrama i rezultatima”, rekao nam je za početak Soldo koji je odigrao svih 540 minuta za Lokomotivu u aktualnoj sezoni.

A debi u plavo-bijelom dresu odradio je na filmski način. U završnicu prvog poluvremena Hajduk je na Kranjčevićevoj ušao s prednosti od 1:0 pogotkom Jana Mlakara. Enis Čokaj izveo je slobodni udarac, a Nikola Soldo glavom zabio svoj prvijenac u dresu Lokomotive.

“Osjećaj je bio nevjerojatan. Uvijek je lijepo zabiti velikim klubovima, u ovom slučaju Hajduku. Drago mi je da sam golom pridonio ekipi i da smo u toj utakmici uzeli bod. Iako, rezultat je mogao otići u oba smjera”.

Trener Lokomotive Silvijo Čabraja poznat je po radu s mladima...

“Pričamo nakon svake utakmice, ne samo s trenerom, nego s cijelim stručnim stožerom. Analiziramo protivnika, naše nastupe. Konstantno pričamo i ispravljamo greške koje smo radili”.

Iako ima tek 20 godina, Soldo je zabilježio više nastupa u 1.HNL od 2.HNL...

“Najveća razlika je u kvaliteti travnjaka, iako sam ja igrao u Interu koji ima jako dobar travnjak. No, vidi se da je u 1.HNL sve brže, da su ekipe bolje. U 2.HNL je nekako sporiji intenzitet, sporije se igrači rješavaju lopte”.

Zanimljivo, Zvonimir Soldo je karijeru započeo u Lokomotivi, a onda je preko Dinama i Zadra stigao u tadašnji Inker s kojim je osvojio prvi hrvatski Kup...

“Otac je moj najveći kritičar, no to tako i treba biti. Naravno da me pohvali za sve stvari koje na terenu odradim dobro, no isto mi tako ukazuje na stvari koje sam mogao napraviti bolje, na situacije u kojima sam mogao drukčije reagirati. Stalno pričamo, gleda svaku moju utakmicu i njegovi mi savjeti znače jako puno”.

Kada već uspoređujemo nogometni put tate Zvonimira i sina Nikole, obojica su defenzivci, primarno stoperi, a Zvonimir je, u klubu i reprezentaciji, nerijetko igrao i defenzivnog veznog. Slična je situacija s Nikolom...

"U Lokomotivi sada igram klasičnog stopera no u Interu sam često znao igrati i u sredini terena. Dobro se osjećam na obje pozicije, no stoperska mi je ipak nekako prirodnija".

Nakon Lokomotive i Intera, Zvonimir Soldo je prešao u Dinamo pa u Stuttgart. Možemo li Nikolu nakon Intera i Lokomotive očekivati prvo u Dinamu ili je odmah u planu transfer u inozemstvo, možda neki njemački klub, recimo Stuttgart?

“Trenutno sam fokusiran samo na Lokomotivu. Tu sam da se razvijem u što boljeg igrača. Na meni je da radim i napredujem. Naravno da bih jednog dana volio igrati negdje u inozemstvu. No, HNL je iz godine u godinu sve jača i mislim da je odlična liga upravo za nas mlade da se u HNL-u ovdje izgradimo kao igrači”.

Soldo je bio član hrvatske U19 reprezentacije, a sada je pozvan i u U21 vrstu pred kojom su domaći dvoboj protiv Azerbajidžana i gostovanje u Finskoj. Kakva su očekivanja, nadaš li se i debiju?

“Od hrvatske reprezentacije su uvijek najveća očekivanja. Kratkoročni cilj je pobijediti Azerbajdžan i Finsku, a dugoročni osvojiti grupu i plasirati se na Euro bez potrebe za dodatnim kvalifikacijama. Hrvatska je jedna od najjačih reprezentacija u Europi i naravno da uvijek idemo na pobjedu. U ovom trenutku ne mogu reći da li će me izbornik Bišćan staviti u igru. Znam samo da su nam cilj obje pobjede”.

Za kraj, koliko može Lokomotiva ove sezone?

 “Na meni je da igram najbolje što znam, da na svakom treningu i na svakoj utakmici dam sve od sebe. Dobar rezultat je samo posljedica rada. Vjerujem da možemo završiti među najbolje četiri, možda i najbolje tri ekipe lige, samim time i do mjesta koje vodi u Europu”, rekao nam je za kraj Nikola Soldo.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaNikola Soldo

Ostale Vijesti