Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Nikica Cukrov za Germanijak: “Čuda su moguća, ali ne svaki dan, a boli me što je Šibenik sa 16 ‘stranaca’ ispao iz HNL-a”

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 24.05.23. | 08:45

Bivši reprezentativac Jugoslavije i istinska legenda Šibenika, Rijeke i Hajduka za Germanijak najavljuje utakmicu u kojoj su Bijeli veliki favoriti, ali to ne znači da Narančaste treba unaprijed otpisati.

Finale Hrvatskog nogometnog kupa, sudar Hajduka i Šibenika, a grad domaćin Rijeka - sugovornik se nameće sam po sebi! Nikica Cukrov je u svoje doba bio jedan od najboljih jugoslavenskih, a samim time i svjetskih igrača na svojoj poziciji. Počeo je u Šibeniku, ogroman trag potom ostavio u Rijeci i Hajduku, a kratko se okušao i u Francuskoj prije nego što se vratio na svoj Šubićevac.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bio je reprezentativac, poslije igračke karijere je nakratko obitavao i na trenerskoj klupi, ali 2014. se povukao zbog zdravstvenih problema. Sada je, na svu sreću, sve dobro, a budući da mu je nogomet u krvi, iz tog se svijeta ipak nije mogao u potpunosti udaljiti.

Donedavno je radio u Šibeniku, ali dolaskom novog vlasnika se odlučio povući. Kad ga budu trebali, on će na poziv sigurno odgovoriti. Jednostavno, ljubav prema Šibeniku je prevelika, čak i u ova teška vremena koje ne može zasjeniti ni finale Kupa.

“Što reći, Šibenik se našao u jednoj neočekivanoj situaciji, u našim krajevima se kaže da je to grub rezultat i gruba završnica sezone. Neshvatljivo je meni, ali i mnogim drugima, kako se dogodilo da na kraju ispadnemo iz lige. Ovaj grad zaslužuje prvoligaša.”

Nikica Cukrov je bio ogorman borac na terenu, njegove sprintove prema naprijed i prema nazad ni najmoderniji kompjutor iz tih vremena ne bi mogao prebrojati. Igrao je sa srcem, poslije nijedne utakmice dres mu nije bio čist pa tako ne čudi zašto se njegovo ime s velikim poštovanje izgovara diljem Lijepe naše. A i šire…

“Smeta me što je Šibenik iz HNL-a ispao sa 16 stranaca. Kad kažem stranci, tu mislim na sve koji nisu iz Šibenika i ovog podneblja. Ako dolazi stranac, ako dolazi netko sa strane, taj onda obavezno mora raditi razliku na terenu i biti puno bolji od domaćeg igrača. Ne mogu govoriti o stvarima koje ne znam, što se to točno dogodilo u svlačionici znaju samo igrači i stručni stožer, ali prema onome što čitam iz medija izgleda da je bilo nekih sukoba koji su se pokazali velikim problemom. Iako, gledajte, sukob je normalna stvar, toga je bilo i u moje vrijeme i to može značiti da je igračima stalo da se ostvari cilj, ali ako već dođe do sukoba, onda sve to mora biti s ciljem da bi sutra bili jači.”

Ove zime je u klub stigao novi vlasnik o kojem mnogi pričaju u superlativima, a iako se momčad ‘na papiru’ pojačala s iskusnim igračima, to nije bilo dovoljno da se osigura prvoligaški status. A takav ishod ni onim najvećim pesimistima nije djelovao pretjerano realno…

“Šibenik je uvijek imao i uvijek će imati talentirane igrače. To je jednostavno tako, ovo podneblje je takvo. Ali, važno je naglasiti, potencijal sam po sebi ne znači ništa. Imati talentiranog juniora je jedno, ali važno je vidjeti kako će se netko od tih koji iskače u mlađim uzrastima prilagoditi seniorskom nogometu. Neki talentirani igrači nikada ne dočekaju priliku, stoga je o njima bespredmetno pričati. Utakmice su mjerilo svega.”

U finalu Kupa su Bijeli veliki favoriti. Ali, jer u nogometu uvijek ima taj ali, jedan ‘zalutali metak’ na kraju se može pokazati kobnim za suparnika. A to smo uostalom vidjeli i u polufinalu kad je pao Dinamo, a onda i Ante Čačić.

“Šansa postoji, ali ona je zaista minimalna. Pročitao sam negdje da je moj veliki prijatelj Iko Buljan rekao kako bi se svi igrači Hajduka trebali ostaviti nogometa ako ne uspiju osvojiti Kup. Istina, u jednoj utakmici je sve moguće, ali Bijeli su veliki favoriti.”

U Rijeci se rado sjete Nikice Cukrova, a pravi pothvat bio bi pronaći jednu osobu s Kvarnera koja bi imala nešto ružno reći o nekadašnjem jugoslavneskom reprezentativcu.

“Naravno da dolazim na utakmicu, to uopće nije upitno. Za Rijeku me vežu prekrasna sjećanja, zaista sam uživao na Kvarneru. Danju smo trenirali, naporno radili, trudili se i odricali, dok smo onda noći provodili u Opatiji bajnoj. To su bila neka druga vremena, bilo nam je zaista prekrasno. Osvojili smo prva dva trofeja u klupskoj povijesti, igrali smo odličan nogomet, bili smo prava klapa na terenu i van njega. I to se osjetilo na našim igrama. Imali smo izvrsnog predsjednika, Ljubo Španjol je veliki čovjek koji je puno sjajnih stvari napravio za nas igrače. Ako nema te sinergije među svima u klubu, onda se ne mogu napraviti velike stvari. Dane u Rijeci nosim u srcu.”

Na Rujevici će ga dočekati neki stari prijatelji.

“Gledajte, koliko smo svi mi igrači bili dobri vam najbolje govori i da smo i dan danas gotovo svi u kontaktu. Od Srećka Juričića, Krlje Radovića, Machina, Kustudića, Avramovića… To su sve bili veliki igrači, ali još veći ljudi.”

Rijeka je davne 1978. godine pobijedila Trepču i osvojila svoj prvi trofej u klupskoj povijesti, može li isto napraviti Šibenik danas na Rujevici?

„Rekao bih da Hajduk ima 99.9 posto šanse da osvoji Kup i na neki način 'spasi sezonu'. Šibenik? Čuda su moguća, ali ne svaki dan…“




Tagovi

HajdukNK ŠibenikHrvatski nogometni kupRabuzinovo SunceNikica Cukrov

Ostale Vijesti