Slavko Midzor/PIXSELL
Slavko Midzor/PIXSELL

‘Nasmijani’ Lokosi s Kačavendom, pojačanjem iz Dinama i još šestoricom juniora nisu odustali od napada na Europu

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 27.01.22. | 14:44

Seniorska momčad kluba u proljetni dio sezone ulazi pojačana Jakovom-Antonom Vasiljem iz Dinama i šestoricom juniora koji su jesenski dio 1.HNL završili na vrhu prvenstvene ljestvice.

Najveća vijest prvog dana zimskih priprema kada smo početkom godine posjetili kamp Lokomotive na Kajzerici bila je da je Silvijo Čabraja prvoj momčadi priključio pet juniora koji su jesen sezone 2021/22 završili na prvom mjestu juniorskog prvenstva, s bodom, ali i utakmicom više od vršnjaka iz Dinama i Hajduka.

Najveća vijest jednog od posljednjih dana priprema pred nastavak sezone, kojeg Lokomotiva ima u nedjelju na Kranjčevićevoj protiv Hrvatskog dragovoljca je – priključenje i šestog junior prvoj momčadi, 18-godišnjeg veznjaka Luku Išlića.

(1.35) Lokomotiva (4.90) Hrvatski Dragovolajc (9.50)

Čak ne možemo reći da nove vijesti stižu s Arena Cupa, tradicionalnog pripremnog turnira na kojem Lokomotiva nastupa već osam godina. Na tom osmom izdanju turnira Lokomotiva je osvojila šesto drugo mjesto.

Šalu na stranu, iz Lokomotive su nam rekli kako je ovo jedan od ‘najdosadnijih’ prijelaznih rokova u novijoj povijesti kluba. Lokomotivu je na zimu napustilo nekoliko igrača koji ionako nisu bili u prvom planu Silvija Čabraje.

Marko Đira vratio se s posudbe u Dinamo pa je odmah proslijeđen u Koper, Gabriele Artistico vratio se u Parmu, Ivanu Čelikoviću produžila se posudba u Jarunu, a Sherif Kallaku poslan je na posudbu u albanski Partizani.

U suprotnom smjeru na polugodišnju posudbu stigao je jedan od najtalentiranijih igrača Dinama, Jakov-Anton Vasilj, 19-godišnji ofenzivni veznjak od kojeg u Dinamu puno očekuju u bližoj budućnosti. Posudba u Lokomotivu pokazala se dobrom za brojne bivše dinamovce koji su kasnije ostvarili veliku karijeru. Lokomotiva je klub u kojem je mladim igračima omogućeno da skupe dragocjenu minutažu u seniroskom nogometu, a ta im se minutaža ne ‘oduzima’ nakon jedne lošije utakmice.

“Mi možda nemamo adut kao najveći hrvatski klubovi, poput Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke, da platimo najbolje mlade igrače u državi, ali imamo adut da će mladi igrači u Lokomotivi prije dobiti priliku u seniorskom nogometu od naše konkurencije. Mi se ne bojimo u prvu momčad gurnuti mladog igrača. Pogledajte samo zadnje dvije sezone. Lukas Kačavenda je eksplodirao, Roko Šimić je prodan za odličan novac. To je nekakav ‘adut’ s kojim privlačimo mlade igrače da umjesto neki od klubova te, hajdemo reći, ‘velike četvorke’ dođu kod nas. Ti igrači će po inerciji doći u situaciju da se dokažu u seniorskom nogometu, a onda, ako su dovoljno dobri, i dokažu kao seniorski igrači”, rekao nam je u razgovoru trener prvoplasiranih junior Jasmin Agić kojeg ćemo u cijelosti objaviti u subotu.

Naravno, kada je riječ o Lokomotivi, pitanje o status Lukasa Kačavende je neizbježno. Ono što se spominjalo po medijima, da je obitelj Kačavenda procijenila da je ostanak na Kajzerici najmanje do kraja tekuće sezone najbolje rješenja za mladog igrača svjetskog kalibra, to smo naslutili i u razgovoru s djelatnicima kluba.

Kačavenda u Lokomotivi ima sve što mu treba. Kapetansku traku, afirmativnu i poticajnu atmosferu te, najbitnije, minutažu. Dinamo je klub koji se bori za naslov, Genoa se bori za ostanak. Riječ je o klubovima u kojima je konkurencija strašna, a imaju imperative rezultata. U Lokomotivi to nije slučaj, barem naizgled…

Naime, Lokomotiva drži čvrsto šesto mjesto, sa 17 bodova više od zone ispadanja i 11 više od četvrtog Hajduka. Lokomotiva će sigurno ostati u ligi i vjerojatno neće izboriti Europu koja je ‘rezervirana’ za klubove ‘velike četvorke’, eventualno Goricu ako iznenandi u polufinalu i finalu kupa.

No, s tom tvrdnjom u Lokomotivi se neće složiti. Pogotovo najmlađi igrači koji puni motiva iščekuju proljetni dio sezone. U njihovim ‘glavama’ Lokomotiva i dalje može dohvatiti mjesto koje vodi u Konferencijsku ligu. U prvom dijelu sezone pobijedili su Dinamo, dvaput remizirali s Hajdukom. Zašto ne bi mogli ugroziti ambicije četiri najjača kluba i na proljeće, smatraju mladi igrači. Možda je tu riječ o ‘pobjedničkom mentalitetu’ kojeg im Jasmin Agić pokušava usaditi još u juniorskoj kategoriji o čemu ćete moći pročitati u subotu na Germanijaku. 

Igrača Lokomotiva na treningu je bilo 24, među njima i Lukas Kačavenda, Nikola Soldo i Mate Maleš, igrači koji zbog tri akumulirane opomene neće nastupiti u nedjelju protiv Hrvatskog dragovoljca. Igrači su na trening došli prilično nasmijani, a ‘smijeh’ je odzvanjao i dok su igrali popularnu ‘ševu’.

Lokomotiva se nalazi u prilično lagodnoj situaciji. Klub je financijski stabilan, Kačavenda gotovo sigurno ostaje do kraja sezone na Kajzerici, ligaški ostanak im, za razliku od prošle sezone, nije ugrožen, mladi igrači vjeruju u napad na Europu, a klub je još dobio nove svlačionice i ambulantu.

Iako je iza Lokomotive ‘najdosadniji’ prijelazni rok do sada, dojam je da ta ‘dosada’ prilično odgovara klubu i šestorici novih juniora koji će na proljeće dobiti priliku u prvom sastavu zagrebačkog prvoligaša.

Sada je za momčad s Kajzerice bitno da polusezonu otvore pobjednički i da se ta ‘dosadna idila’ produži….

(1.35) Lokomotiva (4.90) Hrvatski Dragovolajc (9.50)

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebLukas KačavendaJasmin AgićJakov Anton Vasilj

Ostale Vijesti